Кантарджиев: Маските в градския транспорт трябва да останат

Кантарджиев: Маските в градския транспорт трябва да останат

Носенето на предпазни маски в градския транспорт трябва да остане и след приключването на извънредната епидемична обстановка. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община.

С настъпването на пролетта броят на случаите на коронавирус намалява, а и варианта ВА2 на Омикрон, с който се заразяват около половината от заболелите, не протича толкова тежко, колкото предишните щамове, но опасността все още не е преминала напълно, предупреди той.

"Дезинфекцията трябва да остане. Културният човек 12 пъти средно си мие ръцете на ден. Отстояние, когато има опасност от респираторни заболявания и маските - в градския транспорт маските трябва да останат. И първото най-важно нещо – който е болен - смърка, киха, кашля или има температура, да си остане вкъщи, а не да се прави на герой и да върши величия", каза проф. Кантарджиев.

Той изтъкна, че много здравни специалисти не са съгласни с отмяната на извънредната обстановка и това трябва да се вземе предвид. 

Кантарджиев призова здравния министър да излезе пред обществото заедно с експертите, с които работи, и да каже конкретно какво предстои от 1 април след отпадането на извънредната епидемична обстановка, защото в момента се чуват различни позиции.

Според проф. Кантарджиев е особено важно неваксинираните възрастни хора да се имунизират през лятото, за да не се стигне до ново натоварване на болничната ни система наесен.

С тестовете, които останаха след края на масовото тестване в училище, властите могат да проверяват бежанците от Украйна или да ги насочат към мероприятия, свързани с много хора, каза още той.

Проф. Кантарджиев призова здравните власти да помислят как да запазят допълнителното заплащане на медиците "на първа линия" и след края на извънредната обстановка. Той подчерта, че справянето с големия дисбаланс при възнагражденията на лекарите ще доведе до укрепване на здравната система, което пък ще подобри условията за лечение.

Целия разговор вижте във видеото.

 

 

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    28 Март 2022 8:59ч.

    Пак ли ти бе, нали те направиха медийна звезда за награда... няма ли да се разкараш? Фазер предлага 1 млн. долара на др. Пол Александър, за да мълчи: https://rairfoundation.com/pfizer-offers-doctor-1-million-hush-money-that-is-how-they-silence-you-put-you-on-pay-role-video/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    28 Март 2022 9:09ч.

    Как да вярвам на човек, който участва в шоу програми и се лендзи като маймуна ? Нали не очаквате, че всички тия смешници искат да им вземат властта и парите, които вземаха досега ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маските у нас не падат, защото нашите "специалисти" още нямат указания какво да правят!

    28 Март 2022 9:12ч.

    Те без указания от когото трябва нищо не решават! ......... "Специалисти".............. Кухи лейки, цял свят вече маха маските, пак изоставате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Март 2022 9:19ч.

    Напротив, имат указания, в Англия и България по едно и също време се обяви, че маските трябва да останат, в Англия и България по едно и също време се затвори въздушното пространство за Русия! България в момента се управлява от марионетно правителство, което служи на британските интереси и не случайно ни бе доставено от Канада!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това шоу недуразумение да си прегледа...

    28 Март 2022 9:21ч.

    ...още веднъж учебниците и да се ограмоти каква флора и фауна се развиват върху вътрешната страна на маските след 30-та минута на носенето им, хеле пък лятото в жегите. Какъвто той е експерт, такива експерти като него да го лекуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И на плажа,

    28 Март 2022 9:49ч.

    И на плажа. Задължително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като се отменя епидемичната обстановка,

    28 Март 2022 9:51ч.

    Защо трябва да се носят маски, даже бащата на логиката, Аристотел, се затруднява да отговори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    28 Март 2022 13:10ч.

    е па не се ли сещаш?? Отговора е да те държат повод, ако само мръднеш изкача пандемията!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    28 Март 2022 10:03ч.

    Този клоун който ви забавлява по телевизията в музикални предавания ли ще определя кой и къде с какво да ходи?? Този ви прави на глупак, превърнах адържавата в цирк, ей този циркаджия и другите трябва да бъдат осъдени и затворени до живот защото превърнах адържавата в един ковид театър. Явно е че всичките ковид глашатаи са яко натиснати да продължават този маскарад, време е за разплата с тия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един призрак броди...

    28 Март 2022 11:40ч.

    ...из градския транспорт с маска, призракът на сиамските близнаци Тошко&Геле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това, че маските

    28 Март 2022 13:45ч.

    стават вредни при продължителна употреба го разбраха и децата.. А триейки тази констатация, само потвърждавате истинността и..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Всички ние се променяме.

    28 Март 2022 13:55ч.

    Не се променят само идиотите" - А.К.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи