Кандидатът на ПП-ДБ за шеф на НЗОК Станимир Михайлов подал декларация с невярно съдържание за имоти

Кандидатът на ПП-ДБ за шеф на НЗОК Станимир Михайлов подал декларация с невярно съдържание за имоти

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП–ДБ) весоха кандидатурата на бившия банкер Станимир Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Той ще бъде изслушан на извънредно заседание на ресорната парламентарна комисия следващия понеделник.

В мотивите за номинацията му ПП-ДБ посочва, че Михайлов има необходимите качества за поста и да допринесе за общественото доверие към здравната каса.

Сред един от основните критерии за издигането на кандидатурата му е дългогодишният му опит във финансово икономическата сфера и професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, посочва ПП-ДБ.

Той е магистър по икономика, завършил ВМИ Карл Маркс през 1987 г. Кариерата на Станимир Михайлов внезапно набира скорост в Токуда банк АД, под управлението на Румен Сербезов. Последният е известен с това че е бил сътрудник на Първо главно управление на ДС и секретар на ЦК на БКП. Освен българският консорциум Токуда, е ръководил Мултигруп през 90-те години и е бил част от кръга "Монтерей", като основно е свързван с имената на Виктор Вълков и Любен Гоцев. След отстраняването на Румен Сербезов от Токуда банк, Станимир Михайлов влиза в борда на банката на Петя Славова - "Инвестбанк" АД, но за кратко. След това около 10 години е собственик и управител на малка фирма, до появата му отново през 2022 г. като председател на Съвета на директорите на болница "Лозенец" по времето на проф. Асена Сербезова, пише още Агенция Фокус.

Стамир Михайлов обаче е извършил престъпление според законите на страната, сочат документи, с които Епицентър. бг разполага. 

Документите сочат за умишлено придобиване на имоти на занижени цени под пазарната оценка с цел укриване на местни данъци и такси и по този начин е ощетен общинският бюджет.

Във вторник на извънредно заседание ресорната парламентарна комисия прие на второ четене предложението подуправителят на здравната каса да изпълнява длъжността управител безсрочно, докато бъде избран нов при предсрочно прекратяване на правомощията на предишния. Поправка в закона за здравното осигуряване предложи ГЕРБ.

"Има такъв народ" предложи да има ограничение от два месеца за изпълняването на длъжността. Предстои текстовете да влязат за финално обсъждане в пленарната зала.

Миналата сряда изтече срокът, в който подуправителят може да изпълнява длъжността управител.

Михайлов е подал декларация с невярно съдържание при имотна сделка. От документите, които прилагаме, се вижда, че на 17.04.2009 г. Станимир Михайлов купува апартамент 50 кв. м. на бул. "Фритьоф Нансен" за 30000 лева при данъчна оценка 29658.50 лв. (Виж прил. 1)

 

 

 Месец по-късно го ипотекира (на 21.05.2009г.) пред банката, в която работи - "Токуда банк“ за 115 000 лева. Реално го ипотекира за сума в размер на близо 4 пъти по-голяма от покупната цена. (Виж прил. 2)

На 17.12.2010г. го продава на своя съдружник Фернандо Перейра във
„ФЕРТАПЕР“ ООД и Мария Перейра за 88 800 лева. (Виж прил. 3).

 

 

 

В този нотариален акт той декларира неверни данни в т.3, че въпросният апартамент не е ипотекиран, т.е. подава декларация с невярно съдържание. Това е престъпление по чл.313 от НК. (Виж прил. 4).

 

 

 

 

 

 Въпросната ипотека е заличена на 12.01.2011г. (Виж прил. 5)

 

 

Източник: "Епицентър"

 

Коментари

  • пълен потрес

    21 Юли 2023 17:53ч.

    Явно за харвардските шарлатани и мошеници и десносектантите жълтопаветници закони и конституция важат за всички останали, но не и за тях, те са богоизбранници и самодостатъчни! Този априори е тотално компрометиран и продънен, но и сречащият преподавател от Американския у-тет Гюров няма никаква компетенция и хал хабер от банкерство, но е трупосан за зам. на Д.Радев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ErnestzeW

    21 Юли 2023 18:08ч.

    чувствительный сайт https://opisanie-kartin.com/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиоти, Сър!

    21 Юли 2023 18:04ч.

    Има ли поне Един получитав от кликата на пп, ГЕРБ и ДПС? Уви, не! Всичкото кралско войнство до един кандидати за Бай Ставри! Пфу, евроджендърчетата недоклатени, жълтопаветници недокъпани! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    21 Юли 2023 18:20ч.

    Типично за ПеПе-ците - обичат да лъжат в декларации, следвайки светлия пример на вожда си Кирчо П.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Частно здравеопазване с държавно финансиране за 7.7 млрд.лв.! Няма такава държава, но има все още такъв народ - дълготърпелив!

    21 Юли 2023 18:32ч.

    Дълготърпелив и състрадателен, до степен граничеща със саможертва, но в името на какво, братя българи?! От напълно БЕЗПЛАТНОТО здравеопазване почти до идването на СДС на власт 1997 г. - днес 25 години по-късно България е на ПЪРВО място в Европа по ЧАСТНО здравеопазване. След нас е Гърция, която никога не е била социалистическа държава управлявана от Комунистическа партия, но тази капиталистическа Гърция има повече държавна грижа за гръцкия народ с безплатни услуги от България. Кой толкова силно мрази българския народ, че да сме подложени на такава невиждана НЕГРИЖА за здравето на нацията, нямаме думи от потресаващата жестокост, защото е жестокост към българите! Живеем в най-райското място на Планетата, а умираме бедни и гладни и унижени, фактите пред очите на всички! ... и още ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Здравеопазването цел №1 на Националната ни сигурност, защото без българи - няма България!

    21 Юли 2023 18:36ч.

    Пак ще повторим - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е НАЙ-ВИСШАТА ПЪРВОСТЕПЕННА ЗАДАЧА на НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ на БЪЛГАРИЯ! Защото без българи няма и България. ... Как се разходват тези 5-7 млрд.лв. всяка година? Защо в София има 100 ЧАСТНИ БОЛНИЦИ, защо частни болнични директори взимат по 100 000 лв. месечно заплата от НЗОК, тоест от държавата. Защо държавата хем ФИНАНСИРА частните болници с милиони, хем пациентите плащат от джоба си по 50 бона и повече за импланти и прочие, и прочие ... пълна гавра с Националната сигурност на България - здравеопазването на българите. Ай сиктир и на българофобите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    21 Юли 2023 21:52ч.

    Ванга: „Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така. Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    21 Юли 2023 23:36ч.

    В ПП ДБ има две категории членове. Първата - мошеници, като К Петков, втората - децата на фашистите от ДС , като Терзийски. Всеки издигнат от алабала правителството на Денков/ Габриел с нещо лъже, маже и е там само да присвоява пари. Затова им трябва еврото да си изперат кражбите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че ако някой не е шмекер,

    21 Юли 2023 23:59ч.

    Няма да е кандидат на ПП-ДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирил

    22 Юли 2023 1:06ч.

    Какъвто про100то такива и протежетата им. Не можеш да станеш някакъв от ПП-ДБ, ако не си извършил някакво престъпление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи