Каналджии са убили граничния полицай край с. Голям Дервент

Каналджии са убили граничния полицай край с. Голям Дервент

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Групата, която е произвела изстрелите, се е оттеглила към вътрешността на Турция. Осъществен е контакт с турските власти, предприети са действия по установяване на извършителите, съобщава БНР.

Снощи около 20,35 часа в района на 242-ра пирамида около село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебното МПС полицаят насочва фенера към въпросния срез, последвал е веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, с който служителят на МВР е убит. Това обяви на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев, съобщава БНР.

"Колегата от МО успява да се прикрие зад МПС-то, по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела", каза още Демерджиев. Военнослужещият останал невредим. Групата, която е произвела изстрелите, се е оттеглила към вътрешността на Турция.

Осъществен е контакт с турските власти, предприети са действия по установяване на извършителите.

"Искам дебело да подчертая, че ще вземем всички необходими мерки по отношение на сигурността на нашия личен състав. Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност на служителите", каза Демерджиев. 

"Изключително важно е да се пристъпи към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само стотина, които са ефективни. Всичко това води до чувство на безнаказаност у тези хора, които извършват този тип дейност, което е престъпление съгласно чл. 281 от Наказателния кодекс. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията…Това ще е един от начините да спасим колегите, които залагат живота си всеки ден и всяка нощ на границата", настоя служебният вътрешен министър.

Той потвърди, че става въпрос за трафиканти на мигранти, а турските власти работят по случая и полагат усилия тези хора да бъдат изправени пред закона. 

По думите му, граничните екипи постоянно и ежедневно се натъкват на дупки в оградата. 

При ескалираща агресия, която включва използването на огнестрелно оръжие, ние ще отговорим с необходимата сила и ви уверявам, че, ако има инциденти на границата, няма да са в посока на нашите служители. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето за служителите ни по границата, допълни Демерджиев. 

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Ба,каналджии

    08 Ное 2022 10:11ч.

    И откъде решиха,че са каналджии,а не банда обучени афганци,преминали спокойно на наша територия през разградения двор,наречен за благозвучие "държавна граница"?От турска територия-дрън,дрън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • охраната

    08 Ное 2022 10:17ч.

    Преди години, естествено преди 10.11.1989 г., когато държавата не беше разграден двор, когато нарушител стъпи на полосата, граничарят произвежда предупредителен изстрел във въздуха, ако нарушителят не се върне, вторият изстрел за него ще е фатален. Така трябва да бъде и сега, иначе ще даваме курбан от млади момчета в името на евроатлантическите ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тттттт

    08 Ное 2022 13:08ч.

    първо се стреляше на месо. после във въздуха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    08 Ное 2022 14:37ч.

    налагаше се...и сега се налага

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И къде

    08 Ное 2022 10:25ч.

    И къде са сега шорошките НПО-та,да обясняват за бедните,страдащи,изтормозени от война мигранти,които трябва да приемем с отворени обятия,щото нали "евроатлантически ценности" и т.н.?Ма тия варвари ни разстрелват като крастави кучета,бе хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    08 Ное 2022 10:36ч.

    Нещата се ръководят от вътрешна логика. Дори и след забавяне, случващото се не трябва да изненадви никого в нашата страна. Сега иде моментът за изричане на грозна и неприятна теза: В лоши периоди По границата се стреля! Нашите момчета не трябва задължително да се втори! В критични ситуации - предупредителният изстрел става втори! Не може да се компрометира идеята за граница, особено сега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    08 Ное 2022 10:45ч.

    Съвсем отделна история е, че в конкретния случай разказът за случилото се не е особено убедителен. Защо от турска територия директно е стреляно, след като неизбежно са чули отдалеч прилижаваща се кола и са имали време просто да се прикрият. При откриване на срез в тъмната част от денонощието, следва да има набор от правила за действие! Какво толкова повече ще видиш извън колата?! Че и с фенерче, което указва теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    08 Ное 2022 10:52ч.

    И като започнат с този наакан милиционерски език: "Той отвърнал със служебното си оръжие!" Какво натъртват?! Че са въоръжени? Че са въоръжени, но няма да ви кажем с какво! Ще ви държим в шах и в шок! Или пък безумното - хората на границата ходят със служебен пистолет, който е използван за отвръщане на огъня, но иначе всички носят и един калашник, който е купен на черния пазар?? За зор заман! Аман, бе! Тъгувам за момчето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    08 Ное 2022 10:56ч.

    Съболезнования на близките на загиналото момче. Това е пореден случай на безмислена загуба на чов. живот. Сега ще се пошуми по медиите и ще се забрави след известно време, защото чов. памет е къса. Мисля, че 2-те министерства трябва да направят сериозен анализ на случващото се на границата и вземат адекватни мерки -незабавно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • hasmokar

    08 Ное 2022 11:22ч.

    Не се гаси туй що не гасне и с пукалки даже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    08 Ное 2022 12:53ч.

    Съболезнования на близките. Според мен оградата на границата не беше правилната инвестиция. Вместо това, да се наблегне на охраната със съвременни средства: камери и дронове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охраната трябва да е: КУЧЕ, КЛЬОН, ГРАНИЧАР, АВТОМАТ.

    08 Ное 2022 16:33ч.

    Камерите, дроновете и несесерчетата са за селфитата във фейсбука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде си Динкоооооооооо !

    08 Ное 2022 14:09ч.

    Свински опашки, бой, е..ан, вземане на парите и ...обратно, от където са дошли! И натискът по границата става нула! Щото се разчува, че тук бият и т.н.! Другото е Боко да бие коляното на Ердоган, което също даде резултат! А сега каналджиите направиха пари, плащат на охраняващите и стават все по-нагли - вече стрелят по тях, ако не слушат! Затова -дебелата тояга!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност на служителите"

    08 Ное 2022 16:30ч.

    А ще посмеете ли да използвате дългото или късо оръжие? В разрез е с демократичните ценности, лоялността, предвидимостта и политкоректността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи