Канадските власти препоръчват най-много две алкохолни напитки седмично

Канадските власти препоръчват най-много две алкохолни напитки седмично

Канадските препоръки вече се различават от тези в други западни държави. Според австралийските, които са публикувани през 2020 г., максимумът е 10 напитки седмично. Френските са същите.

Според новите препоръки на канадските здравни власти най-добре е човек въобще да не пие алкохол, а ако това е непосилно, напитките не трябва да бъдат повече от две седмично, съобщи Би Би Си.

Препоръките намаляват допустимото количество алкохол седмично много рязко в сравнение с 2011 г., когато за нискорискови за здравето са посочени 10 напитки седмично за жените и 15 за мъжете. 

"Основното послание в новите препоръки е, че няма безопасно количество алкохол", каза Ерин Хобин, старши научен сътрудник в Здравната служба на провинция Онтарио и участник в работната група, изготвила препоръките. "А ако пиете, колкото по-малко, толкова по-добре". 

Изготвеният подробен доклад от Канадският център по използване на пристрастяващи вещества посочва различни рискове за здравето, свързани със смятаната преди ниска консумация на алкохол. Според него повече от две стандартни напитки - всяка по 350 мл 5-процентна бира или 150 мл 12-процентно вино - увеличава опасността от нежелани последици, сред които рак на млечната жлеза или дебелото черво.

Това може да е много стряскащо за около 80-те процента канадци, които са любители на алкохола. 

"Новите препоръки са може би малко шокиращи", каза д-р Хобин. "Мисля, че това е много нова информация за обществото - че при три алкохолни напитки седмично рискът от рак на главата и шията се увеличава с 15 процента , а с всяка следваща чаша - още повече. Три стандартни алкохолни напитки седмично за повечето канадци не са голямо количество алкохол". 

Канадските експерти обясняват, че драстичното намаляване на алкохола в препоръките - от почти две напитки дневно до две седмично, е резултат от по-добри изследвания. 

Канадските препоръки вече се различават от тези в други западни държави. Според австралийските, които са публикувани през 2020 г., максимумът е 10 напитки седмично. Френските са същите. В САЩ препоръчват не повече от две алкохолни напитки дневно за мъжете и една за жените. Във Великобритания препоръките са да не се надхвърлят 14 алкохолни единици седмично - около шест чаши бира. 

Канада обаче не е единствената държава с подобно отношение към алкохола. В Нидерландия препоръката е хората въобще да се въздържат от алкохол или да си позволяват най-много една напитка седмично. 

Все още не е ясно дали канадците, които обичат бирата почти колкото хокея, ще бъдат убедени да пият по-малко алкохол. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Друг Доктор

    18 Яну 2023 20:56ч.

    Тук няма наука, няма медицина. Има сатанистка диктатура. Сухите режими по дефолт са предизвестен провал. Но явно кастровият продукт има поставена задача да тества предела на поносимостта на канадците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Две напитки по 100 г на час е реалната доза, с която пият нормалните хора

    18 Яну 2023 20:59ч.

    Сухия режим си го дръжте зад големия гьол

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уточнение:

    18 Яну 2023 21:17ч.

    Здрав черен дроб "разгражда" (80-100) мл. алкохол (40 градуса) за един час. Две питиета - два часа. За вино и бира - според алкохолния градус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    18 Яну 2023 23:02ч.

    Някакъв си доктор Хобит, полуръст от Канада, решил да издевателства с изсмукани от пръстите съвети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    18 Яну 2023 23:31ч.

    Значи експериментални течности може през ден, а пиене не

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    19 Яну 2023 4:22ч.

    Затова трябва да се пие редовно за да се минимализират рисковете. Това беше и философията на дядо ми, които напук на тези "учени" живя здрав-прав до 94.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    19 Яну 2023 7:58ч.

    Коментари може да се правят от няколко гл.точки. Например ограничава се алкохола, но се разрешава пушенето на трева. Втората гл.точка е теологична. Ракията е измислена от арабите, като целта е антихристиянска. Кръвта МУ (виното) трябва да мине през огън, за да се пречисти. На трето място алкохола сред северните народи е много разпространен поради намаленото слънцегреене и свързаните с това депресии. На четвърто място е средиземноморският начин на хранене включващ задължително и вино, в умерени количества.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както е казал народа

    19 Яну 2023 11:07ч.

    Насила хубост не става

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи