Канада се извини, че е предложила за най-високото си отличие бивш член на СС дивизията "Галиция"

Канада се извини, че е предложила за най-високото си отличие бивш член на СС дивизията "Галиция"

Кабинетът на генерал-губернатора на Канада Мери Саймън се извини за това, че през 1987 г. бившият член на дивизията на СС "Галиция" ("Галичина") Питър Саварин е бил предложен за най-високото гражданско отличие на страната - Ордена на Канада. Това съобщи телевизионният канал CTV, предаде ТАСС.

Питър Саварин е бил бивш ректор на университета в Алберта и член на Световния конгрес на свободните украинци. Той бил номиниран „за насърчаване на мултикултурализма“, но не му е дадена наградата, защото е починал през 2017 г. Телевизионният канал отбелязва още, че според информация от редица еврейски организации Саварин е служил в дивизията на СС "Галиция".

Орденът на Канада е учреден през 1967 г. Той може да се присъжда както на канадски граждани, така и на чужденци.

Миналия месец агенция "Асошиейтед прес" публикува снимки, показващи, че по време на реч на украинския президент Владимир Зеленски в канадския парламент на 22 септември, събралите се приветстват 98-годишния Ярослав Хунка (Гунка), който е служил в дивизията на СС "Галиция" ("Галичина"). Премиерът Джъстин Трюдо се извини за инцидента едва на 27 септември. 

Впоследствие руското външно министерство заяви, че публичната възхвала на нацистите „е най-добрата характеристика на управляващия режим на премиера Джъстин Трюдо“, докато руската страна не възнамерява „да се примири с начина, по който канадските либерали флиртуват с нацизма“. ”

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Гост

    05 Окт 2023 9:39ч.

    Ега ти и двуличниците. 80 години ги крият, а сега като се разсмърдя ни лук яли ни лук мирисали. Айде бе досега не са знаели нищо за миналото им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    05 Окт 2023 11:11ч.

    Когато Бай Хлопни Дъска каза в прав текст, че "благодарение на имиграцията, бялото население скоро ще стане малцинство", е имал в предвид ,че в Сатанинските Античовешки Щати, черните са от година повече от белите !!! Какво ще стане в западна Европа в бъдеще? Вариантите са два: първият и по-вероятен е да се забави развитието им, и да заприличат на Пакистан. Вторият и също съвсем възможен е коренното население да се фашизира, а то има опита и вътрешни заложби за това, и да се разправи с новодошлите, както са го правили преди 80 години. Само вижте как подкрепят бандеровците в УСрайна, вижте канадския елит как аплодира стария украински СС-овец и го предложиха за най - високото си отличие, този бивш член на СС дивизията "Галиция" !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що бе,

    05 Окт 2023 9:59ч.

    според "Политико" това не е проблем - "Борбата срещу СССР не те прави задължително нацист": https://www.politico.eu/article/fight-against-ussr-nazi-waffen-ss-trooper-yaroslav-hunka-world-war-ii-soviet-union-germany/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    05 Окт 2023 11:25ч.

    Няма какво да се извиняват... Канада отдавна се е превърнала в джендър-либерастко блато и официално убежище на нацисти и фашисти, още след ВСВ. Но наистина, последния им усер беше грандиозен. Направо, черешката на тортата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    05 Окт 2023 13:32ч.

    Абсолютно съм съгласен с коментар номер 1. Абсолютни лицемери и двуличници канадски. Точно както и компанията Форд по времето на втората световна война е снабдявала с техника хем нацистка Германия, хем СССР. Чак след като американците са били убедени че червената армия безусловно ще победи фашагите, чак тогава, баш на финала са се включили, за да бъдат броени и те за участници във войната

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    05 Окт 2023 13:37ч.

    И сега сме във война. Досъсипват ни цялата индустрия. Ще опразнят без поминък Стара Загора. И ВСИЧКО Е "С ДОБРИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ НАМЕРЕНИЯ" Истината е че ние за тях сме новите индианци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи