Камелия Нейкова: Днес започва проверката на машините, които изписаха "Дневникът е подправен"

Камелия Нейкова: Днес започва проверката на машините, които изписаха "Дневникът е подправен"

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Днес започва проверката на трите машини, на които в изборния ден се появи надписът "Дневникът е подправен". Ще се проверяват и други две устройства, които са се оказали със сменен хеш код. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

В проверката ще участват представители на ЦИК, на изпълнителя, отговорен за техническото осигуряване на машините - "Сиела Норма" и на Българския метрологичен институт. Очаква се резултатите от проверката да излязат най-късно в понеделник като е възможно причините да станат ясни още този следобед, уточни Нейкова.

Във всички секции в страната са преброени контролните разписки. Предстои сравняването им с данните от протоколите. Всички те са публикувани на сайта на ЦИК. Като резултат от машинното гласуване се взима резултатът от данните на финалния протокол в машината, които вече са обработени.

По думите на Камелия Нейкова ниската избирателна активност показва, че "избирателите са се уморили от избори". Тя увери, че гласовете на хората, които са посочили "Не подкрепям никого", не се разпределят към парламентарно представените политически сили. "Гласът им е действителен, но не участва при разпределение на мандатите и не отиват при никоя партия и коалиция, която е получила повече от 4%. Така че избирателите трябва да са спокойни, че техният глас „Не подкрепям никого“ не отива при никоя парламентарно представена партия", каза председателят на ЦИК.

При следващите избори ЦИК ще вземе предвид новите данни за населението на НСИ и това ще наложи преразпределение на мандатите в различните области, допълни Нейкова. Тя увери, че за следващите ще бъде създаден избирателен район за българите в чужбина, както е заложен в Изборния кодекс.

Според нея са машините трябва да отговаря държавата, а не частна фирма.

"Според мен не е нужно частна фирма да осигурява машините. Обърнали сме се към изпълнителната власт да съдействат с ИТ експерти, които да обезпечат техническото осигуряване на машините, но не получихме достатъчно предложения, така че да се обезпечи този процес. При инсталирането на машините преди изборния ден работят около 200-250 души, защото всяко устройство се инсталира по отделно. Честно казано, аз не вярвам в държавата да няма 250 ИТ експерта, които работят в различни ведомства, но може би затова че изборите бяха предсрочни като че ли нямаше готовност това да се случи сега. Иначе ЦИК започна подготовка в тази посока и с нея успяхме да направим частичните местни избори самостоятелно с помощта на няколко експерта. Но все пак едно са 100 машини, друго е 11 000", каза Нейкова.

Тя допълни, че ЦИК продължава почти ежедневно да търси съдействие от МС за осигуряването на държавно помещение, в което да се складират машините за изборите. В момента се ползва частен склад с наем от около 47 000 - 48 000 месечно, който допълнително се оскъпява от логистиката по време на избори.

Целия разговор вижте във видеото.

 

 

Коментари

 • Русе

  07 Окт 2022 9:22ч.

  Веднага след 20 ч. в изборния ден, първите резултати показваха между 2 и 2,5% за генерал Янев. И изведнъж, в понеделник сутринта прескочиха 4%! Стана някаква мушенгия, но явно плана е генерала да го сложат за Премиер и всички останали евроатлантически партии да се скрият зад него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  07 Окт 2022 11:44ч.

  Това е така, защото ген Янев заяви, че може да носи отговорност, така както може да носи и сутиен, стига дългът и евроатлантическите ценности да го налагат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  07 Окт 2022 9:36ч.

  ? Що още днес, може и другия месец ?Нищо, че са минали само 5 дни от изборите... не се напъвайте и без това, нищо нередно няма да откриете в машинациите си ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-важното във всяко такова разследване е да не хванеш себе си

  07 Окт 2022 9:51ч.

  Само да не си помислите, че някой ви вярва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • държавата

  07 Окт 2022 10:20ч.

  Държавата трябва да отговаря за машините, а не частна фирма, казва Нейкова. Разбира се, че трябва да е така, но на бившите управляващи това не беше изгодно и не го направиха, защото сега нямаше да са втори, а щеше да са пети или шести.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  07 Окт 2022 11:08ч.

  Странно е мълчанието на ЦИК да машина от Павликени, която в изборния ден е изписала на екрана "Само Локо". Скандална тишина и за случая в Поморие! Там машина е показала на екрана си курсивен надпис: "Направи нещо за отечеството - емигрирай!". Защо се мълчи за инцидента в секция, разположена в пернишкия пенс. клуб "Весел дългоушко". Там машината повече от 30 мин. е показвала хардд порно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • с дребното замазват едрото

  07 Окт 2022 11:27ч.

  С реализирането на "машинното" гласуване се затваря кръга на пълна фалшификация на българската политическа система. Плюс мъртвите души в списъците, плюс вота от чужбина, плюс липсата на надеждни независими (разбирай извън ЕС) външни наблюдатели, плюс незасичането на хартиените отпечатки, плюс лидерския (разбирай тоталитарен) тип партии с отрицателна партийна селекция, и прочие, и прочие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В момента се ползва частен склад с наем от около 47 000 - 48 000

  07 Окт 2022 11:48ч.

  Някой наясно ли е каква е кубатурата на машините, в смисъл каква площ заемат в този склад, та да се плащат такива пари за съхранението им?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  07 Окт 2022 12:06ч.

  Като приключи проверката да ме вземат.И да отидем в склада с машините.Да изкараме една произволна.Като изпише '' Да Ви ..............................!'' ще анулираме ли изборите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи