Калоян Паргов: Войната срещу паметниците нещо ще реши ли, ще спре ли случващото се в Украйна?!

Калоян Паргов: Войната срещу паметниците нещо ще реши ли, ще спре ли случващото се в Украйна?!

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Общинските съветници от БСП отказаха да участват в гласуването на доклада на Демократична България за преместване на Паметника на Съветската армия

Войната срещу паметниците нещо ще реши ли?! Ще спре ли случващото се в Украйна?! Тези риторични въпроси зададе Калоян Паргов, общински съветник от БСП и член на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, по време на обсъждането на доклада на Демократична България относно преместване на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина. Той се включи в дебата по време на заседанието на Комисията по образование, но след него, заедно с другия присъстващ член от БСП Албена Кръстева, отказа да участва в гласуването и напусна залата.

"Този доклад няма правна стойност, заяви Калоян Паргов. - Той има само символно значение. Паметникът не е общинска собственост и не виждам какво има да решаваме ние, съветниците в Столична община. Затова БСП няма да участва в гласуването. По същата логика утре група общински съветници може да поиска Паметникът на американските летци, бомбардирали София, да бъде преместен на входа на Централни гробища, например".

Калоян Паргов отбеляза, че през последните 145 години, откакто България е свободна държава, се наблюдава сателитен синдром в политиката й. "Виждаме го и във вътрешната, и във външната политика, обясни той. - В различните исторически етапи е била към определен хегемон - дали към Хитлеристка Германия, към Русия или към днешните наши партньори. Винаги с някой сме си партнирали. Въпросът е в мярката - докъде и доколко".

Според Калоян Паргов, днес спокойно някой може да попита защо има паметник на Роналд Рейгън в Южния парк и с какво този американски президент е допринесъл за България. Общинският съветник от БСП посочи серия от документи в защита на Паметника на Съветската армия. "Последният от тях по време е от 3-ти февруари 2006 година, когато е подписан меморандум за управление и ползване на парка, посочи Калоян Паргов. - Под този меморандум стоят подписите на тогавашния областен управител Тодор Модев и на кмета на София Бойко Борисов. Преди това има акт за държавна собственост, има Европейска културна конвенция от Париж през 1954 г., европейска харта за културно наследство, приета от Комитета на министрите на Съвета на Европа от 1975 г. и други. Паметникът на Съветската армия не е нито български, нито руски или съветски. Той е европейски по отношение на разбирането, че е безспорен приносът на тази армия в ликвидирането на човеконенавистния фашистки режим. По тази линия има резолюции на ООН от 2008-ма и 2009-та година в защита на паметниците, свързани с Втората световна война".

Калоян Паргов нарече доклада на Демократична България "предизборен политически пиар". "Разиграват този сценарий всеки път преди избори, независимо дали са парламентарни, местни или президентски, коментира той. - Това не носи нищо на гражданите. Не решава никакви техни проблеми. Да, това ще втвърди електората на ДБ, ГЕРБ ще подкрепи този доклад, защото се бори с тях за първото място на изборите. Ние ще се противопоставим категорично, защото това е нашата позиция по отношение на паметниците. Но това нито ще ни излекува от този наш сателитен синдром във вътрешната и външната политика, нито ще помогне с нещо на хората в тези кризи. Затова ще завърша с един съвсем конкретен въпрос. Защо Денят на Победата 9-ти май беше избран за Ден на Европа? Нека да помислим какво са имали предвид с това нашите предци, посочвайки точно този ден за честване на Обединена Европа".


Източник: bspsf.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Пико

    07 Март 2023 18:08ч.

    Важното за ПП/ДБ и ГРОБ да не се говори как ни докараха до това положение ,че сме най бедни в Европа.Да не се говори как реално да излезем от това положение.И какво реално в живота на хората ще промени преместването.Важно за тях е да се шуми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    07 Март 2023 20:49ч.

    Сега е момента Паргов да се обедините с Фандъчката по линия звездата на Давид и " Луков марш " и да пазите паметника !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стокo

    07 Март 2023 18:09ч.

    Между 5 и 6 процента за вас на следващите избори. Вие сте рядко срещани идиoти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    07 Март 2023 21:52ч.

    По данни от днес комунягите са 6,6%.Трябва да преместят бърлогата си от Позитано на новото място на МОЧА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ай, стига с тези пещерни изцепки за комунистите.

    07 Март 2023 23:05ч.

    Как пък не ви омръзна един и същ рефрен 30 и кусур години . Малко творчество дали е възможно, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Футуро

    07 Март 2023 18:11ч.

    Окупаторите вън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    07 Март 2023 18:17ч.

    Вместо да задава наивитетни въпроси, да беше стоял в залата и аргументирано, с факти да обясни защо е против! Да попита защо никой досега не е съборил или преместил паметника на Съветската армия в центъра на Виена?! Да припомни, че Царство България е било съюзник на Третия райх. На 12 дек. 1941 г. Великобритания обявява война на Царство България. На 13 дек. 1941 г. България обявява война на Обединеното кралство и САЩ. На 5 юни 1942 г. САЩ обявява война на България. Факт е, че на 26 авг. 1944 г. правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и СССР, но ве твърде късно за подобни действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още от Гражданин

    07 Март 2023 18:23ч.

    При подготовката за подписването на мирния договор България като победена страна във ВСВ не е субект, а обект на международните отношения. По време на конференцията в Париж (29 юли - 15 октомври 1946 г.) СССР твърдо отстоява правата на България върху Западна Тракия чрез своите блестящи оратори Андрей Вишински и Вячеслав Молотов. Руските оратори използват три акцента в пледоариите си за спасяването на страната от нова национална катастрофа и орязване на българските граници. Първо, макар да е била сателит на Третия райх, България се е включила в последния етап на ВСВ, по време на който е дала 48 000 жертви. Второ, след 1941 г. в България се разгръща антифашистко движение срещу прогерманската политика на тогавашната власт, а българският народ не може да бъде наказван за действията на неговите управници. Трето, в страната е сформирано правителство на Отечествения фронт, което в изпълнение на подписаното през 1944 г. примирие, е предприело действия за съдене на виновниците за включването на България на страната на Оста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно съм съгласна с Гражданин

    07 Март 2023 18:45ч.

    България е поела ангажимент да опазва паметниците и трябва да го спазва. Б. Б. и другите от ГЕРБ компенсират старите мерзости с нови, още по-големи мерзости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Левак

    07 Март 2023 18:25ч.

    Без да сме пробвали няма как да знаем. Да го преместим тоя паметник и да видим как ще се развият нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Левак

    07 Март 2023 18:26ч.

    Премести си акъла, ако имаш такъв!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълен члeн

    07 Март 2023 18:28ч.

    Пpeместих си долната глава в усmаmа ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До:Пълен члeн

    07 Март 2023 18:29ч.

    Това, че всички либералстващи сте простаци е ясно! Не е необходимо да го демонстрирате непрекъснато!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Психотерапевт

    07 Март 2023 18:32ч.

    Тези либералстващи сега с вас в стаята ли са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    07 Март 2023 18:26ч.

    Окончателният текст на договора с България е плод на компромиси между СССР, САЩ и Великобритания, и е подписан на 10 февруари 1947 г. в Париж. По силата на сключения договор страната ни запазва границите си от 1 януари 1941 г., с което се признава Крайовската спогодба от 1940 г. за връщане на Южна Добруджа, но искането й за излаз на Егейско море не е удовлетворено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоянов

    07 Март 2023 18:31ч.

    Днес водят война с паметниците, утре срещу народа си! Хора, бдете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • долу всички паметници

    07 Март 2023 18:31ч.

    долу изобщо всичко

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    07 Март 2023 21:54ч.

    Долу всички паметници, свързани с руските и съветските варвари. Горе всички паметници на българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    07 Март 2023 18:33ч.

    33 години шепа самозабравили се посредственици и наследници на определени фамилии диктувата на мнозинството българи как да живеем! Докога ще ги търпим?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    07 Март 2023 18:35ч.

    Говорейки за резолюции на ООН, на коите се базират разни маргинални на пръв поглед и смели, поради протворечието им с установената световна власт събития, нека споменем и актуалното - от Аржентина: вече не били съгласни с великобретанското притежание на Фарьорските острови. Понеже - стана ясно - ООН се е сетила (организацията) да гласува и нещичко против колониализма, както е направила и срещу фашизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колониална Британия ще се наложи да се изнася оттам

    07 Март 2023 20:10ч.

    Малвинските бе, не Фарьорските... Бъркаш британското название на Малвините - Фолклендски о-ви. На колко рикии си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живко

    07 Март 2023 18:43ч.

    Ако доклада на Демократична България е "предизборен политически пиар", да уволняват отговарящия за пиара. Действията им предизвикват насмешка и отвращение. Както правилно се изразява бившия конституционен съдия Г. Марков за един активист на така нар. демократи - "той е правна и политическа нула - т. е. 00".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • К. Паргов трябва да събере подписи в защита

    07 Март 2023 18:49ч.

    на паметника, а не само да се пеняви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един

    07 Март 2023 18:51ч.

    Съгрласен съм. Но и да организират мощен протест!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Теди Велинова

    07 Март 2023 18:50ч.

    На така нар. демократи, които се вихрят в управлението на общината и държавата, мисленето не е силната им страна. Повтарят заучените клишета, раздават оръжия, рушат всичко по пътя си, пълнят си джобовете и плещят на ангро с надежда, че срещу себе си имат примати. Да, ама не. Все още има образовани и мсилещи хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поглед инфо

    07 Март 2023 18:56ч.

    Решението на общинските съветници от десницата и ГЕРБ за премахването на паметника на Съветската армия е фактически опит за ревизия на резултатите от Втората световна война. Това е гавра с паметта на 27 милиона загинали съветски граждани, които дадоха живота си на олтара на победата срещу най-човеконенавистната идеология в човешката история - нацизмът. Това се случва само дни, след като други представители на десницата оскверниха паметника на граф Игнатиев във Варна. Това решение е позор, защото е и висша неблагодарност

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    07 Март 2023 19:42ч.

    А защо е гаврата? Тя е качество на галоша. Ревизирай културата на поддръжниците си, разбери кого галошът смята за враг и защо. "Поглед инфо" са събрали синтез от съюзни на дърти насилнически простаци селяни. Шибани в главите пенсии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За да има мир, бекапе в Сибир!

    07 Март 2023 19:07ч.

    И паметниците им със сърпичуковете и ръждивите петолъчища там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: За да има мир, бекапе в Сибир!

    07 Март 2023 19:43ч.

    Когато Господ иска да накаже някой той първо му взема акъла ... Явно съвсем сте останали без акъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русофобията е

    07 Март 2023 19:32ч.

    нелечима форма на психично отклонение..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @alo

    07 Март 2023 19:51ч.

    Русофилията пък е съгласие с дементирали творци на режим. Кой ще се овласти при наближаване на Русия до границата ни? Отсега ексклузивни визи за власт имат разпадащи се или алтавите им внучета. Какво биха направили? Каквото си могат - диктатура и пълни затвори. Наше село не е Русия, не е и Китай. То е пенсионерско кралство, нищо, че това е заплаха за националната сигурност. Абсолютно нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свиленчо,

    07 Март 2023 20:13ч.

    Не си добре със словореда, чета ти постовете и все едно се спъвам в написаното. Присвояваш си права за употреба на словото, които не са ти дадени Отгоре. И освен това си пиян.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • преместването на МОЧА

    07 Март 2023 21:35ч.

    няма за цел, нито може да спре "случващото се" в Украйна (както избирателно неглижира войната в Украйна риторичният съветник от БСП?). войната там веднага може да спре, ако Русия я освободи от своето противозаконно военното нахлуване и разрушително присъствие, в международно признатите й държавни граници. за Европа и най-голяма част от света, тази истина е известна на всички. оставиш ли символа днеска да ти замести паметта, тогава утре паметникът почва, бате, срещу тебе война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    08 Март 2023 18:44ч.

    Това не е война, а СВО на РФ с цел демилитаризация и денацификация на територията на Украйна и върви по план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    07 Март 2023 22:11ч.

    Войната срещу паметниците определено няма да реши нищо в Украина, но със сигурност ще раздели още повече и без другото неединно българско общество! За това нито Фъндъкова като бивша даскалица не и идва наум, нито общите приказки на Паргов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смирение

    08 Март 2023 6:56ч.

    За съжаление пренаписването на история е хилядолетна практика на неоварварите. Когато предстои ново препрограмиране на съзнанията, започва рушенето на паметници, горенето на книги, цензурата. Дори ранното християнство е "цензурирано", но остават следи. (Швейцария проход Сен-Готард се намира къс скала („Суворов камък“), на която е издълбан надпис на латински «1806 Suvorowii victoriis» ( „На Суворовските победи“).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    08 Март 2023 9:47ч.

    Впечатляващо ниско и елементарно е нивото на българските десни партии. За тяхно сведение паметникът на Съветската армия е защитен от: Европейската културна конвенция от 1954 г.; Европейската харта за архитектурно наследство на Европа от 1975 г.; Закона за българското авторското право и сродните му права; Резолюциите на ООН от 2008 г. и 2009 г. за защита на паметниците по повод Втората световна война.Това е паметник на хората, които победиха фашизма в Европа. Долу мръсните ръце от паметника! Не на фашизма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи