Калоян Паргов призова да се проверят "Гробищни паркове" след сигнали за нарушения

Калоян Паргов призова да се проверят "Гробищни паркове" след сигнали за нарушения

Докладът с предложения за решаване на проблемите беше приет от Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС.

Постъпващите множество сигнали и жалби за проблеми и нарушения в Общинско предприятие "Гробищни паркове" налагат да бъде създадена специална временна комисия, която да ги провери, да направи анализ и да предложи решения. Това заяви общинският съветник от БСП Калоян Паргов. Той, заедно с представителите на ВМРО Карлос Контрера и на Демократична България Веселин Калановски, внесоха доклад в СОС. Чрез него те предлагат решение по темата чрез създаване на специална временна комисия, която да обследва ситуацията. Докладът беше приет в Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, която има основно отношение към проблема.

"Нашето предложение е в тази временна комисия да участват представители на всички политически сили на паритетен принцип, включително независимите, обясни Калоян Паргов. - Целта е да бъде обследвана дейността на ОП "Гробищни паркове", да бъдат проверени сигналите от граждани и да бъде извършен анализ на цялостната дейност на общинското предприятие. Разбира се, очакваме не само констатации на факти и обстоятелства, а и препоръки за подобряване на работата".

Калоян Паргов отбеляза също, че Столична община отделя не малко средства всяка година за тази дейност и трябва те да бъдат разходвани разумно. "Преди години имахме подобна комисия, в която участвах и аз. Работата ни беше да следим отблизо и внимателно дейността на ОП "Гробищни паркове" и да помагаме за разрешаването на проблемите, ако възникнат такива, припомни той. - В този мандат на СОС такава комисия не съществува. А през последната година и половина постъпват не малко сигнали и оплаквания от граждани към всички политически групи в СОС. Действителността в тази сфера е крайно нелицеприятна и не кореспондира с претенцията за висока култура на една нация. Гробищата са огледало точно за това. От начина, по който ние се отнасяме с покойните си близки и роднини и почитаме тяхната памет, си личи нивото на нашата култура".

Калоян Паргов добави, че повечето сигнали са свързани с определени нарушения на общинското предприятие. Става въпрос за управлението на осемте гробищни парка, за дейността и контрола по строително-монтажните дейности с цел тяхното облагородяване. "Разбира се, всичките тези дейности трябва да бъдат съгласувани и контролирани. Контролът, освен от подопечните институции, се осъществява и от нашата Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, както и директно от кмета на Столична община, обясни Паргов. - За мен всичките сигнали за нарушения, които постъпват, са много притеснителни. Смятам, че те трябва да бъдат внимателно и обстойно проверени. И ако бъдат доказани, нарушителите трябва да си понесат съответната отговорност с цялата строгост на закона".

Коментари

Напиши коментар

Откажи