Калоян Паргов: Поколенческите проблеми в ЕС може да доведат до „изгасване“ на европейската цивилизация

Калоян Паргов: Поколенческите проблеми в ЕС може да доведат до „изгасване“ на европейската цивилизация

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейската перспектива за развитие и възможността ЕС отново да бъде ключов актьор на международната сцена, означава само едно – поколенческите проблеми, на фона на демографските кризи, изискват да се въведе нов модел на мислене и начини за тяхното решаване. В противен случай може да се стигне до така нареченото „изгасване“ или упадък на европейската цивилизация. Какъвто се е случвал на много общности и империи назад във вековете.

За това предупреди председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи д-р Калоян Паргов в изказването си по време на Конференцията „Войни и мир – ще дойде ли времето на дипломацията?“, организирана от фондациите „Институт за икономика и международни отношения“ и „Фридрих Еберт – България“.

Във форума взе участие и президентът Румен Радев. Той също се спря на темата за демографските проблеми.

„Ако държавите членки на ЕС искат да излязат победители в сегашната икономическа и социална надпревара, те трябва да търсят изход от тази възможност за „изгасване“. Решенията трябва да бъдат и политически. А това означава, че отново сме в сферата на активната дипломация, на взаимните интереси, взаимноизгодните компромиси и на равната сигурност не само в регионален, но и в глобален мащаб“, обясни д-р Паргов.

По думите му европейските демографски проблеми, които са всеобщи и не касаят само една или друга държава, са пряко свързани с най-вече с икономическото и социалното състояние на Европа. „То все повече се влошава през последните 10 години, особено на фона на войната в Украйна и на други конфликти, както и този между Израел и Хамас. ЕС изостава в сравнание с останалите големите международни актьори като САЩ и Китай по всички икономически показатели, както и по демографските“, посочи той.

Председателят на СИНПИ обърна внимание на това, че демографските проблеми и поколенческите проблеми са една изключително сериозна тема за политиката и политическите технологии в нашето съвремие: “Самата поколенческа смяна, която в момента се случва на политическите и икономическите елити, не само по биологични, но и по други технократски причини, може да се окаже съществен проблем. Бабите и дядовците на сегашното младо и активно поколение знаят каква е цената на войната и каква е цената на мира, защото те са преживявали войни и могат да направят разлика”.

„Няколко поколения живяха в мир и като че ли днес с лека ръка да готови да хвърлят света в глобална война без да си дават ясна сметка за последствията. За това колко е трудно да се изкове мир, при това той да бъде справедлив и да не обрича на последващи ревизии и нови конфликти”, изтъкна Калоян Паргов.

 

 

Коментари

  • Но ще останат да светят Лувъра, европейските замъци и европейските идилични пейзажи, макар и огласени от виенето на мюезина.

    20 Ное 2023 17:09ч.

    Вир шафен дас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    20 Ное 2023 18:24ч.

    Европейски музей-това ще имаме. Ако чалмите все пак го запазят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Ако държавите членки на ЕС искат да ...“

    20 Ное 2023 17:55ч.

    Европейските марионетни правителства ще искат това, което оттатък локвата им кажат да искат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    20 Ное 2023 18:22ч.

    Това е ясно. Европа е най-малкият и най-умиращия континент на планетата. Свърши се вече с хегемонията на европейците. Те са с отрицателен прираст-на всяка раждаща европейка се падат по 3 или 4 раждащи "нови" европейки, дошли от Близкия Изток или Африка. Проста математика. Ако тенденцията се запази (а тя ще се задълбочи, защото богатите европейци вече се оплакват, че им липсва евтина работна ръка и ще вкарват още), след 50 години по улиците на Париж няма да видите нито един коренен парижанин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    20 Ное 2023 18:39ч.

    Тц, тц, нашите еничари народа затриха, само и само мир да има, а то.. Европа не е толкова зле. Не я мислете. Както писа един полски журналист, и десет човека да останем, по пет деца ще направим, и пак ще има полски народ. Поляците патриоти, поляците нацисти. А ние с нихилиза и либералфашизма накъде? Едни баби останали. И те разгонени, разгонени, та иха родили, но дедовци нема. А само с едно порно демография не се прави. Европа е добре. Напазаруваха си източноевропейци, украинци, тях не ги мисля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи