Калоян Паргов дари документи и лични вещи на Георги Димитров на музея в Ковачевци

Калоян Паргов дари документи и лични вещи на Георги Димитров на музея в Ковачевци
Целенасочено се действаше да бъде изтрита паметта за живота и делото на Димитров, смята лидерът на БСП–София Калоян Паргов.

 

 

"В деня на 138-ата годишнина от рождението на големия антифашист – героя от Лайпцигския процес, бореца за правата на работническата класа и основоположник на социалистическа България Георги Димитров, с огромно вълнение искам да споделя с вас, че успяхме да спасим истински реликви – негови лични вещи и документи, които години наред се считаха за безвъзвратно загубени". Това сподели председателят на БСП - София Калоян Паргов с участници в традиционното честване в с. Ковачевци.

Калоян Паргов и Чавдар Минчев - изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения (НАМО) дариха историческите артефакти на музея на Георги Димитров в родното му място.

„Десетилетия целенасочено се действаше да бъде изтрита паметта за живота и делото на Димитров. А тези страници от историята на страната ни, с които той е свързан и не могат да бъдат изтрити, бяха манипулирани, фалшифицирани и изопачавани“, счита лидерът на столичните социалисти.

„Ето защо е изключително важно да помним, съхраняваме и предаваме на следващите поколения истината за приноса на Георги Димитров към световното ляво движение през 20 век, към общоевропейската борба срещу фашизма, към създаването и изграждането на социалистическа народна република България“, убеден е Калоян Паргов.

 

 

Според него житейският път на Георги Димитров е пример за това как, ако имаш идеали, ценности и принципи, кураж и твърдост да се бориш за тях и да ги отстояваш, делото ти се превръща в мисия. „Каква по-голяма цел може да има от това да промениш живота на хората към по-добро?“, риторично пита Паргов.

„Съвременните социалисти сме длъжни пред паметта на Димитров и хилядите знайни и незнайни борци за свобода, социална справедливост и човешки права, да отстояваме социалистическия идеал и да работим да неговото осъществяване“, категоричен е Калоян Паргов.

Издирените и дарени документи и лични вещи на Георги Димитров са Декларация на новото правителство на Отечествения фронт, обявена от министър-председателя Димитров пред Великото народно събрание на 28 ноември 1946 г.; писмо в защита на Том Муни – профсъюзен активист от Калифорния, от 1 юли 1935 г. .- оригинал на английски език и превод на български; снимка от Учредителната конференция на Съюза на Работническата социалдемократическа младеж в България – 18 август 1912 г., Русе; тетрадка на Георги Димитров с упражнения по френски език, правени в Централния затвор в София през 1918 г.; визитна картичка на Георги Димитров като секретар на Общия работнически синдикален съюз в България; портрет на съпругата на Георги Димитров – Люба и албум за снимки, спомен от посещението на Георги Димитров и съпругата му в Будапеща през 1911 г.

 

 

 

 

 

Коментари

  • мдам

    19 Юни 2020 17:49ч.

    Георги Димитров е психопат и убиец. Разбира се, психопат-убиец да има музей далеч не е прецедент - в САЩ има туристическа обиколка "По стъпките на Ал Капоне", известни серийни убийци също имат свои музейчета, явно БКП-то оттам черпи идеи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Старшината

    19 Юни 2020 20:47ч.

    Опааа, мозъчен кастрат побързал да демонстрира идотията и глупостта си. И кой бе, мдам, ти го наби в тъпата глава това ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    19 Юни 2020 20:57ч.

    Май наистина отричането им от миналото на БКП е било фалшиво. Какво се оказва, че ние си нямаме лява или социална партия, а имаме просто едни последователи на старата БКП. Колкото и да им даваш шанс да се поне опитат да се представят за различни, те сами си демонстрират липсата на развитие. Георги Димитров не се ли считаше за главен проводник на извращенията, които се направиха с така наречените северни македонци? БКП като се отрече от насилието, не се ли отрече и от този голям грях, откъсването на българи от тяхното самосъзнание, език и държава? Това съвременен политик може ли да прости и да почита някой, правил такова нещо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паргов, Паргов!

    19 Юни 2020 21:43ч.

    Не ви дойде акъла ни преди 30 години, ни днес. Какво трябва да се случи та да разберете какво направи Димитров? Документи ли трябва пак да прочетете? Вече да намерите живи свидетели - едва ли. Първият му приятел и съратник Васил Коларов е пръв приятел и на Мусолини. Но това нищо не е . Това зло, което причини Димитров на българския народ не може да се разкаже в няколко изречения. Или пък се надявате просто хората да помнят само как го величаехте и да не са разбрали за злодеянията му? Или се надявате със стари претоплени манджи да увеличавате имиджа си? Седни Паргов и прочети историята за геноцида на комунистите към македонските българи, седни и прочети нещо за 67те концлагера които БКП създаде - тяхното строителство почва още преди Димитров да бъде убит от Сталин. А може би все пак накрая е осъзнал какво е вършел и как е бил подлога на един от най-жестоките убийци на миналия век? Ако не можете да направите друго поне замълчете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нан

    19 Юни 2020 22:13ч.

    Как са го изтървали мумията 23та година жив, ма и сега доста има за брулене такива като него, пияницата съветска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Юни 2020 22:49ч.

    На 22 септември 1944 г Димитров пише на Сталин писмо , в което моли да бъдат спрени мародерствата , грабежите и изнасилванията на " освободителите " ..................Процеса в Лайпциг завършва с договорка между Коминтерна и Хитлер за освобождението му и в последствие в Москва от хотелската стая където живее се хвърля жена му ....................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    20 Юни 2020 8:51ч.

    Гошо Димитров не заслужава музеи, нито мавзолеи. Безродник, функционер на Коминтерна, национален предател. Нещо като дейностите на БСП във връзка с "политическото им семейство", което чрез тях се опитва да въвежда джендъра. На кого сте лоялни, другари комуняги?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    20 Юни 2020 9:08ч.

    “На 22 септември 1944 г Димитров пише на Сталин писмо , в което моли да бъдат спрени мародерствата , грабежите и изнасилванията на " освободителите”..." Ако това е вярно, то е положителен факт. Мародерствата и изнасилванията не са спрели обаче. Но разкритите изнасилвачи са били разстрелвани. Темата е изключително неприятна и обикновено се избягва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи Гошо писал писмо и "моли"?

    20 Юни 2020 12:25ч.

    Ми то направо си е потресаващо? За съжаление не мога да дам линк, но писмо със съвети за това как новите управници - комунистите да се отнасят към политическите си противници съм чел някъде из мрежата. И то е много по-брутално и отвратително. Освен това с молбите до тук. Как стои въпроса с македонските българи? И за тях ли е "молел" нещо или е бил съгласен с геноцида към собствената му кръв? Не се опитвайте да вземете завоя по корем и най-после имайте доблестта да погледнете истината в очите и да я признаете. По време на разгрома на Септемврийското въстании, още преди края му Димитров и Коларов скачат в един файтон и се отправят към Сърбия, а после към Виена. Защо бе? Зарязаха си въстанието, оставиха го без ръководство и избягаха. Известен е неписания закон, че когато един кораб потъва, капитанът остава последен на мачтата, опитвайки се да спаси екипажа си. Но такива разсъждения и чувства са непонятни за комунистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи