Калина Константинова: Правителството прекратява плана за разселване на бежанци от Украйна

Калина Константинова: Правителството прекратява плана за разселване на бежанци от Украйна

Правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. Всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. 

Това стана ясно след изявление на вицепремиерът Калина Константинова за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна.

По думите й до това решение се е стигнало след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, те до последно не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията си и втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони. 

От началото на войната в Украйна в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, подчертава вицепремиерът.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина Константинова.

По думите й България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката.

„За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова.

„Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, подчерта вицепремиерът. Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага. „Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, каза още Константинова. 

 

Източник: бТВ

 

 

 

 

Коментари

  • ?????

    30 Май 2022 19:22ч.

    На нормалните хора всичко това им беше ясно от самото начало. Само че вие се разклечихте да показвате на началниците колко сте верни и послушни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чемодан вокзал Киев

    30 Май 2022 20:20ч.

    А, стигнахте и вие тъпаците до това, дето българският народ го виждаше от началото. Крайно време е да хлопне мандалото - никакви укри повече, достстъчно се набълбукахме, да вървят в Англия и Америка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    30 Май 2022 21:44ч.

    И все пак : колко сирийци и афганистанци са приети на работа досега ??!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сбогом!

    30 Май 2022 19:30ч.

    Ако са от Западна Украйна, да си тръгват веднага обратно. Там война няма! Тези наглеци вече ме дразнят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    30 Май 2022 19:44ч.

    Егати държавата,щом едни бежанци и се качиха на главата.Кому е нужна,щом не защитава интересите на населението си???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никаква съпричастност повече!

    30 Май 2022 20:30ч.

    Укрите с наглостта си успяха да изгубят симпатиите и на малкото заблудени жълтопаветници. Марш у Киев, неблагогодарници! Парите ни трябват за нашите деца и възрастни хора. И да се прекратят веднага тъпите санкции, от които страда целият български народ. Евро-атлантическите лицемерни "ценности" винаги ще бъдат 100% в ущърб на българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вън бандеровците

    30 Май 2022 20:45ч.

    Ха ха, айде по лагерите, като всички бежанци . Там да крещят, Слава Украине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    30 Май 2022 21:15ч.

    Като погледнеш очите на тия в днешната власт, вече някъде отзад почват да се виждат проблясъците на синапсите, което е признак на зачатъци на мисловна дейност. Мъчителния и бавен мисловен процес вече започва да формира идеята, че май българите са прави и тези бежанци представляват проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вчера чух коментар

    30 Май 2022 21:16ч.

    че в Полша укродецата трябва да са запишат и преминат учебния курс по полски език, история и пр, за да продължат образованието си. Блазе на полските първолаци с тинейджърите укронаци. Това предизвикало бурни реакции. Но министърът Пундецкий ли, Подляшкий ли не се трогнал особено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    30 Май 2022 21:56ч.

    Видях на няколко места това заглавие: "Орбан към украинските бежанци: Вън от моята страна! Само Путин за вас!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полша се бори за западните части на Украйна

    31 Май 2022 9:17ч.

    а на първо време, да поеме транзита на украинските Zемеделски продукти към ЕС. Изобщо 1/2 от Украйна е полско-фили, а другата 1/2 са русо-фили. Полските мераци са пословични. Точно те запалиха ВСВ, а по ирония на съдбата попаднаха в сферата на влияние на Сталин при подялбата. А сега може би вървим към ТСВ, пак с тяхното активно участие...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много хитър ход...

    31 Май 2022 9:19ч.

    https://southfront.org/ukraine-and-poland-nearer-confederation/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много бързо ще се обърне тренда за неодобрение на Путин в България...

    31 Май 2022 11:02ч.

    а кога ще почнем да лепим и в България двуцветни жълто-сини листовки с надпис "ЗАБРАНЕНО ЗА УКРАИНЦИ" по нашите магазини и пазари по примера на Прага-Чехия???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati

    30 Май 2022 21:20ч.

    Къде е тоя буфер около Сарафово?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има почивна станция

    30 Май 2022 21:36ч.

    на МО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калина Константинова: Правителството прекратява плана за разселване на бежанци от Украйна

    30 Май 2022 22:01ч.

    Обосрались?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    30 Май 2022 22:01ч.

    Решението, от самото начало, бе палаткови лагери близо границата с Румъния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    30 Май 2022 22:39ч.

    А на укрите знамето още ли мърси входа СО? На тези еничари от СОС няма ли да им дойде акъла най-сетне или хероинята мустафа не разрешава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    31 Май 2022 3:09ч.

    Нека въпреки всичко да не допускаме злоба. Да не губим човещината си. Нахалнте сами ще се отекат и да ни е обеца на ухо. Да опазим родината си. Да изгоним предателите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...Всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово...

    31 Май 2022 3:41ч.

    В Бургаско и Варненско има по около 30 000 украинци, повече от половината деца, а в тези т. нар. буферни центрове местата са около 250. Ако госпожата мисли, че ако хотелиерите се опитат да ги наритат от хотелите няма да възникнат огромни проблеми, значи е непоправим оптимист, да речем. Да не ползваме абревиатури започващи и завършващи с П.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    31 Май 2022 9:23ч.

    брейй ти пък как ги сметна, тя Калина незнаела па тили да знаеш? Истината е съвсем различна, парите са спряли от ЕС и още по неприятното е че повечето които са пуснати тук се разхождат безконтролно из Бълхария

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • умнокрасивият Евгений

    31 Май 2022 3:48ч.

    Дайнов: "Махнете я тази жена! Това е сегашният български фашизъм! Позор!" Ако някой родител все още се чуди дали да запише детето си в НБУ, нека да прочете този материал от Евгений. Дайнов, потенциален негов учител в НБУ: https://epicenter.bg/article/Evgeniy-Daynov--Mahnete-ya-tazi--Tova-e-segashniyat-balgarski-fashizam--Pozor-/283517/2/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хубав човек.

    31 Май 2022 7:05ч.

    БорбЪта с фашизЪма и капитализЪма просто си му е в кръвта. По майчина линия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени миндила

    31 Май 2022 8:53ч.

    Вчерашното червено отроче и днешен пръв евроатлантик, колко украинци си е приютил в дома? Или вярно , те украинците искат на морето, а не в Миндя . И от всичко разбира. Ние пък сме гледали възмутени жители на Молдова от нагли украински бежанци със скъпи коли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо?

    31 Май 2022 6:56ч.

    Защо тия търтеи са по хотелите на първа линия по морето? Защо не са в бежанските лагери при афганистанците и сирийците? С какво са по-различни от другите бежанци, освен че са по нагли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгениййй ДАЙнов

    31 Май 2022 7:01ч.

    „Заключвахме в лагери украински жени и деца, докато техните мъже бранеха не само родината си, но и нас от руските орди.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксиниран веган

    31 Май 2022 8:30ч.

    Евгений, пий една зелева чорба?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгениййййййй Онегин

    31 Май 2022 7:03ч.

    Мен руски орди никога не са ме нападали и няма да ме нападнат и ДА, мястото на украинските “бежанци” е в лагерите за бежанци, а не в петзвездни хотели по морето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов български университет е на Сорос

    31 Май 2022 8:29ч.

    Основната наука там е нео-либерализъм, джендъризъм и европейски "ценности"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не само в НБУ

    31 Май 2022 9:30ч.

    но и в целият ЕС и Сев. Хамерика основната цел на висшето не е образованост, а индоктринизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рибарица

    31 Май 2022 8:31ч.

    Искаха да ги настанят в Рибарица и Паничище. И аз искам в Рибарица, гратис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ддт

    31 Май 2022 8:40ч.

    елхово - при сирийците каква е разликата мужду тах

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разликата е, че сирийците бягат от войната, която НАТО води

    31 Май 2022 8:57ч.

    срещу държавата им. В Украйна е обратното - НАТО подкрепя Украйна и им доставя оръжие и инструктори. И най тъпото е, че и двата конфликта се вихрят около едни тръби... И най-важното е, какво мисли сем. Ротшилд по въпроса. Това определя и къде ще бъдат настанени бежанците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както Кирчо каза

    31 Май 2022 9:01ч.

    украинците са 'бели' хора. Затова в 5-звездните хотели. До началото на сезона ли? Само?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    31 Май 2022 8:44ч.

    каквато е между теб и нормален човек

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени миндила

    31 Май 2022 10:38ч.

    А ти нормален ли си? Или нормалните са само тези от хотелите на първа линия на морето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени миндила

    31 Май 2022 8:58ч.

    Що не се загрижи за бежанците от Сирия ? А знае ли колко милиони християни избягаха от Ирак заради “специалната операция” на САЩ и коалиция? Ама какво те интересува теб това, миндил такъв, ти със сигурност не си християнин , най-много да плюскаш боядисани яйца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    31 Май 2022 9:11ч.

    всички обратно за зап украина там бомби няма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мило бабче,

    31 Май 2022 9:33ч.

    целта не е да бъде потушен локален пожар, а да се раздуха глобален.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени миндила

    31 Май 2022 9:43ч.

    https://epicenter.bg/article/Olena-Kotseva--Tonat-na-Kalina-Konstantinova-e-pod-vsyakakva-kritika/283540/2/0 . Тези съвсем са изнаглели. "Това са хора, които не са от пещерната ера, преди те са живеели много по-добре от средната класа в България", каза Олена Коцева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    31 Май 2022 11:10ч.

    Е па като са живели по-добре от България що щат тук, пък и на наша сметка? ДА СИ ПЛАЩАТ! никой хотелиер няма да ги изгони... когато ПЛАЩАТ!!! Уж щеше ЕС да плаща...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адобрутро

    31 Май 2022 12:05ч.

    Как се сетиха нашите халхабер ташкън "управници". Още има-няма 30-40 години упражнения и ще започнат да вдяват какво вършат, само че дотогава България няма да я има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • просто питам

    31 Май 2022 12:16ч.

    Откога едни ,,бежанци-курортисти" определят реда на една ,,държава", а не ,,държавата" да им определя реда??? Ако бяха истински бежанци щяха да са доволни, че имат храна и подслон, а тези ,,курортисти" имат само претенции и нищо друго. На всичко отгоре бяха направили изказвания, че сме цигани и мързеливи. Като не им харесва тук никои не ги е вързал, да си вървят по пътя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-тъжното е,

    31 Май 2022 14:32ч.

    че дори не си представят, че ние се завръщаме от там накъдето са се запътили те... Естествено, че нямат друго обяснение за бедността в България, освен мързел и ... липса на аристократичност... Сами ще видят... Освен ако ЕС има друга стратегия за тях, а не нашия бавен и мъчителен геноцид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Територията наречена сега 'Украйна'

    31 Май 2022 15:23ч.

    е била ту под полско, ту под руско управление през вековете. Всеки има в рода си по една "аристократична" полска баба, с която се гордее, и съответно дядо/баба "москал" или "ватник", за който не си спомня... Принадлежността им към блестящя ЕС е фикс-идеята, която ги крепи в ... унищожавнето на сегашната Украйна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи