Калин Стоянов: Кирил Петков ми се молеше да стана министър, а сега ми иска оставката, защото устоях на опитите му за кадруване в МВР

Калин Стоянов: Кирил Петков ми се молеше да стана министър, а сега ми иска оставката, защото устоях на опитите му за кадруване в МВР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"До този момент оставката не ми е поискана от премиера, поискана ми е от Кирил Петков. Интересното е, че оставката ми е поискана от човека, който в продължение на два дни ми се молеше аз да стана министър на вътрешните работи". Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов в ефира на Нова тв.

"Многократно отказвах и се двоумях на това предложение. С него ме свърза един от зам.-председателите на ДАНС - Петър Петров. След като приех предложението на Кирил Петков, му казах, че не искам никой да се меси в работата на МВР", каза Стоянов.

По думите му е имало няколко опита за вмешателство в работата на МВР, след което е последвало и искането на оставката му.

"За всички разговори и ситуации в отношенията ми с Кирил Петков съм запознал всички лидери на политическите партии, които подкрепят това правителство. Запознал съм и премиера Денков, и вицепремиера Габриел. Не казвам, че има натиск, а че има опит за вмешателство в работата на МВР. Като видяха, че ще устоя, това е резултатът - иска се моята оставка. Мероприятието от четвъртък е един повод", каза Калин Стоянов.

По думите му е имало опит да бъде накаран да работи с определени хора от системата на МВР.

"Определени хора да заемат определени позиции. Не приех, защото от началото поставих условието да стана министър, ако никой не се намесва, с кого и как да работя", отбеляза Стоянов.

"Оставам на поста, защото аз и хората, с които работя, се справихме. Не допуснахме човешки жертви", каза Стоянов.

Признава, че е очаквал да му бъде поискана оставката.

Вътрешният министър каза, че утре ще има среща между него, премиера и вицепремиера Мария Габриел.

"Не е важно къде съм бил по време на протестите. Важно е, че бях в непрекъснат контакт с отговорните служители, които ръководят операцията на терен", коментира още той.

"А някой наясно ли е къде е бил кметът на район "Средец" в този момент? Беше на няколко метра от мен", каза вътрешният министър.

"Аз съм политическата фигура в министерството, нямам задължения да присъствам на терен. Никога министър в миналото не е присъствал на такова произшествие, мероприятие или събитие", коментира още вътрешният министър.

Стоянов каза, че е подал на премиера Денков информация, която самият той е получил от ръководителите, които са били на терен. Те се чули рано сутринта на следващия ден.

"Според тях МВР се справи. Това казах и на Денков. Впоследствие видяхме клипчетата, които се появиха за евентуално превишаване на правата на полицейски служители. До момента имаме установени петима служители на МВР, които признават, че евентуално са превишили своите права", каза Калин Стоянов.

Той каза, че не толерира такъв тип поведение на полицейски служители. Извършва се проверка на цялото мероприятие. Тя се прави от Инспектората и Главна дирекция "Национална полиция". Ако се налага, ще се сезира и прокуратурата.

Той благодари на служителите на МВР, че не са допуснали да се стигне до човешки жертви.

Според Калин Стоянов премиерът е прибързал с исканата оставка на заместник-министъра. "Това е прибързано решение към онзи момент. Много разчитах на този човек. Аз съм се доверил на тези хора и те бяха на терен", каза Стоянов.

Министърът смята, че колективно МВР се е справило със ситуацията в четвъртък вечер. "Не е редно да получаваме оценка от хора, някои от които не знаят какво означава абревиатурата МВР. Не визирам премиера категорично", заяви Стоянов.

Източник: NOVA

 

 

Коментари

  • доц. Карачибук

    19 Ное 2023 19:23ч.

    Голям палавник ще се окаже Кирчо Петков - отдалече му личи! Няма да се учудя ако е поискал от Калин освен оставка за му даде и разни други, по-дискретни неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    19 Ное 2023 19:53ч.

    Звън едва ли е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    19 Ное 2023 19:57ч.

    При мен се получава втори министър след Кирил Вътев от това правителство на който мога да му сложа някакъв +. Жалко е че са министри в такова правителство. Бих ги посъветвал да бягат и да чакат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    19 Ное 2023 20:27ч.

    не знам колко народец си дава сметка в каква перверзия пребивава територията. управлението ѝ не зависи от обективни фактори, от това кой и как се справя. това кой, как и колко дълго ще управлява, зависи от "съображенията" на едни "партньори".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • теоретично

    20 Ное 2023 0:34ч.

    а калин е един отказващ ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изумен съм

    20 Ное 2023 1:02ч.

    Е няма такава държава!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    20 Ное 2023 6:42ч.

    гледал си киното, докато по улиците на София герберските полицаи проливаха кръв, че май си запалиха и кола, за да оправдаят насилието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    20 Ное 2023 6:48ч.

    боклук. При това с малка буква...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от квотата

    20 Ное 2023 9:19ч.

    Този да не е от квотата на ДПС като М.Маринов и В.Горанов, че така спокойно се репчи на Простото Кирчо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи