Какво подписа Кирил Петков със Зеленски? Никой не знае

Какво подписа Кирил Петков със Зеленски? Никой не знае

 

Българският премиер Кирил Петков и украинският президент Володимир Зеленски подписаха декларация в рамките на форума по сигурността в Мюнхен. Това съобщи на 19 февруари правителствената информационна служба. В съобщението се казваше още с кои чуждестранни лидери се е срещнал българският премиер и какво са обсъждали. Петкое е разговарял с президента на Молдова Мая Санду, с грузинския премиер Иракли Гарибашвили, с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън.

 

За подписване на общ документ става дума обаче само при срещата му със Зеленски. Но никой не знае подробности за съдържанието на този документ. Неговият текст не е минавал нито през Министерския съвет, нито през парламента.

 

"Премиерът Петков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна. Заради развитието на ситуация между Русия и Украйна Петков и Зеленски споделиха опасенията за енергийната сигурност, но също така изразиха надежда за деескалация на напрежението в региона", се посочва в съобщението от правителствения информационен център.

 

За такава декларация с Киев членовете на българсккото правителство не са били уведомени предварително.

 

Направи впечатление, че в Мюнхен премиерът Кирил Петков не бе съпроводен от нито един експерт по външна политика или дипломат с опит. 

 

От присъствието му на форума по сигурността излезе скандалът със снимката, където Кирил Петков е отрязал присъствието македонсия премиер Кавачевски на общия им кадър с Блинкен. 

 

Както вече съобщихме, македонският премиер Димитър Ковачевски разпространи снимка "от среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и българския премиер Кирил Петков". Снимката е направена по време на обръщението на вицепрезидента на САЩ Камала Харис на Мюнхенската конференция по сигурността. Няколко часа след това премиерът Кирил Петков публикува във Фейсбук профила си същата снимка с Блинкен, но тя е ограничена до него и американския дипломат, а Ковачевски е изрязан от нея. 


От правителствената информационна служба казаха за NOVA, че кадрите са правени от фотографи на самия форум, а ако фотосът е редактиран, то това може да е станало неволно в пресцентъра на кабинета. Не е ясно обаче, кой е наредил на пресцентъра на кабинета да редактира снимка със среща на българския премиер с македонския му колега. 

 

Източник: "Епицентър"

 

Коментари

  • Софиянец

    21 Фев 2022 12:35ч.

    Сигурно Кирето е подписал декларация, че не е украински гражданин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ляв Нежен Демократ

    21 Фев 2022 12:52ч.

    ХараКиро подписа нов договор за доставка на усраинската армия произведени в България гранатомети, производство на българския завод “Арсенал”!!! Опс, още една черна точка след тази на Ганчовска в руския тефтер срещу Булгаристан !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glas4etru

    21 Фев 2022 12:53ч.

    По-важно е - знае ли самиот хардуердец какво е подписал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виждаме

    21 Фев 2022 13:16ч.

    критично отношение към сегашния премиер. Дали да не се замислим за по-подходящ? Костя Копейкин например. Той освен премиер ще бъде и Водач на българския народ. Как се казваше това на езика на германците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все някой трябва да изведе страната от НАТО и ЕС

    21 Фев 2022 13:20ч.

    Оставането ми е в тези две организации и ще бъде пагубно за страната

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    21 Фев 2022 13:22ч.

    Не ни върви на премиери. Едно приказват, друго обещават, а накрая не се разбира и какво подписват от наше име.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    21 Фев 2022 13:43ч.

    Каквото им наредят от Амбасадата, това ще изпълнят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    21 Фев 2022 14:18ч.

    Фотографията разказва повече от цялата дописка. На нея виждаме двама наперени аркадаши. Драскат нещо в отворените пред тях папки. Правят го в стая със зелени петна. Навярно е в Мюнхен на адрес Lessingstraße 14. Там е генерално консулство на Украйна. Мястото лесно се разпознава. През прозореца се вижда отсрещната сграда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • израелскиа посланник женераль Киртакис фон Луковщайнчукоски

    21 Фев 2022 15:43ч.

    И Кирчо е с еврейското знаме около врата! Не е само Радев, значи! Работата е дебела!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кире

    21 Фев 2022 17:49ч.

    Адашът се е ангажирал да прибере милиони бели православни украинци, след като територията бъде анексирана от Русия. Това е неочаквано, но чудесно решение на демокрафската криза. Така, без дори да подозира, Русия отново спасява братския български народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи