Какво означава отсъствието на Путин от срещата на върха на Г-20, питат се политолози

Какво означава отсъствието на Путин от срещата на върха на Г-20, питат се политолози

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Анексирал току-що украинския полуостров Крим, през ноември 2014 г. Владимир Путин заминава за среща на върха на Г-20 в Бризбън, Австралия, но критикуван от всички страни, тръшва вратата и се връща в Москва. Осем години по-късно, докато войските му водят офанзива срещу Украйна, господарят на Кремъл реши да не поема риск и няма да участва в лидерската среща на Г-20, започваща утре на индонезийския остров Бали, отбелязва Франс прес.

"На една среща на върха трябва да водиш разговори и да позираш за снимки. А сега с кого би говорил и се снимал той?", пита се руският политолог Алексей Малашенко, който "не е изненадан" от взетото решение. Така, избирайки да не пътува до Индонезия, руският президент си спестява унижението от евентуален леден прием, но има опасност да изолира още повече страната си, на която вече са наложени тежки санкции от Запада.

Защото независимо от присъствието му неговата офанзива в Украйна ще доминира в дневния ред на Г-20 - конфликтът, гневно осъждан от западните страни, предизвика или изостри редица световни кризи, по-специално икономическата и климатичната.

"Това ще е основната тема в изказванията", изтъква Фьодор Лукянов - политолог, близък до властовите среди в Русия. Но "какво би могъл да каже (Путин)? Позицията му се знае, тя няма да се промени, както и тази на другия лагер - казва той пред АФП. - Каква полза да ходи там?".

Кремъл обясни отсъствието му с работния график, който задържа Владимир Путин в Русия, без обаче да уточни какъв ангажимент му пречи да участва в една от най-важните срещи на върха в глобален план.

Путин дори няма да говори пред участниците чрез видеовръзка, съобщи Кремъл, докато украинският президент Володимир Зеленски се очаква да вземе думата два пъти, при все че страната му не членува в Г-20.

Москва впрочем ще изпрати на остров Бали делегация начело с външния министър Сергей Лавров, който през юли напусна предсрочно среща на първите дипломати от Г-20, след като бе обсипан с критики.

Отсъствието на Путин  обаче издава "чувството за безизходица", царящо сред действащите лица в украинския конфликт, "на първо място сред руското ръководство", коментира независимият руски политолог Константин Калачов. 

И наистина, близо девет месеца след началото на руската агресия Киев и Москва не водят никакви преговори помежду си. 

След като западните страни му обръщат гръб, Путин предпочита вече контактите с онези, които имат исторически връзки с Русия или споделят политиката ѝ, отхвърляща САЩ, вместо да води дискусии в международни организации, в които Москва е все по-силно изолирана.

"В очите на Путин отказът да замине за (срещата на) Г-20 не означава това да попречи на Русия да развива отношения с неутралните страни", подчертава Татяна Становая, ръководител на аналитичния център "R. Politik".

"През последните месеци Путин бе твърде активен, той се мъчи да изгради един антиамерикански свят (. . .), една антизападна коалиция", добавя тя.

Дали обаче тези усилия ще са резултатни, при положение че дори традиционните съюзници на Москва са разтревожени от офанзивата й в Украйна и от последиците за световната икономика и продоволствената сигурност?

Лидерите на Китай и на Индия примерно - страни, поддържащи тесни връзки с Русия, публично отправиха укори към Путин. 

И на среща на върха в Казахстан през октомври руският държавен глава призна "загрижеността" на постсъветските страни след нападението срещу Украйна.

Отсъствието на Путин може да покаже, че Москва "вече не участва изцяло в процесите, с които са ангажирани основните международни лидери", посочва Константин Калачов. С изключение на конфликта в Украйна Русия по думите му вече е "изключена" от обсъждането на другите големи проблеми. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Означава единствено, че човека си има по-важна работа от лалосването на среща, където присъстват недоговорспособните васали на Пиндостан

    14 Ное 2022 13:09ч.

    Това е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    14 Ное 2022 13:16ч.

    Ако е до прегръдките и снимките, то има с кого да го прави. Същото ще прави със същите хора и Лавров. Въпроса е, какво следва след един такъв форум, освен комюникето накрая?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "господарят на Кремъл"

    14 Ное 2022 13:26ч.

    Само как звучи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "А сега с кого би говорил и се снимал той?"

    14 Ное 2022 13:31ч.

    СЕГА Путин постоянно се среща, говори и се снима с държавни лидери на организации КОИТО НЕ СЕ ДОМИНИРАТ ОТ САЩ. Има МНОГО държави по Света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    14 Ное 2022 13:42ч.

    Кое са тия лидери след като срещи извън такива на международни конференции Джуджето няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кои, разни дребосъци

    14 Ное 2022 22:17ч.

    управляващите Китай, Индия, Турция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    14 Ное 2022 13:35ч.

    най-вероятно има опасност за живота му. от цивилизования свет може да очакаваш всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • господаря на вятъра предизвика климатична криза

    14 Ное 2022 13:36ч.

    Затова си прати министъра на виелиците да понижи температурите и да каже на земята къде да прави земетресения и къде да помита цунами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държави от Г20 с чиито ръководители Путин се е срещал, повече от веднъж, в последните няколко месеца

    14 Ное 2022 13:39ч.

    Китай, Аржентина, Бразилия, Турция, Южна Африка, Индия, Саудитска Арабия. От Г20, 9 държави наложиха санкции на Русия. 10 НЕ СА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължение

    14 Ное 2022 13:44ч.

    А защо, наистина, Путин не иска да ходи на срещата на Г20? Защото Запада обръща ВСИЧКО в политика и пропаганда. Срещите на Г20 са за Световната икономика, финансова стабилност, климата, устойчиво развитие, НО НЕ И ЗА ПОЛИТИКА. Не е изключено Зеленски да говори на Г20, без да е част от организацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оон и Г 20

    14 Ное 2022 13:40ч.

    Са единствените 2 организации в които Матушката още е член, просто защото няма механизъм за изключване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж списъка

    14 Ное 2022 13:51ч.

    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8_%D0%B2_%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%8B%D1%85_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%85

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти си американец по рождение

    15 Ное 2022 18:53ч.

    Пишеш от Бахрейн

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    14 Ное 2022 14:13ч.

    Просто ще пропусне лицемерието и фалша на тези форуми които вероятно му идват в повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    14 Ное 2022 14:35ч.

    Има противоречие в опорките на грантаджийските медии ( вкл. БТА ) . От една страна - в Русия има жестока цензура, всеки, който каже нещо срещу Путин, отива в затвора. От друга страна - тук са цитирани много руски политолози, които говорят срещу Путин. И не пише, че интервютата са от затвор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    14 Ное 2022 18:44ч.

    Светът се променя и всички извън България малко или много се подготвят за тази промяна. Само жълтопаветните чугуни, завладяло парламентарната, изпълнителната власт не вдяват за какво иде реч и си повтарят овехтелите глобалистко-троцкистки клишета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    14 Ное 2022 19:57ч.

    Г7, Г20, Г30, Световната банка, МВФ са западни институции. Русия, Китай полагат основите на нов ред, където запада не е в лидерска позиция, така че тези формати са остарели. Да ходят там западните държави и да се надъхват колко са силни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитен

    14 Ное 2022 20:59ч.

    И в какво точно се състои този нов ред? Кои са новите формати? С какво ще е по-добър? Или няма да е по-добър, но шросто ще си е НАШ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    14 Ное 2022 22:02ч.

    И 3 зни няма да изкарат рубладжиите в техния нов свят. Като го изгонят от жилището, за да настанят ковид болни напр. Както е в Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно обратното

    14 Ное 2022 20:56ч.

    Дааа, Гроздето е кисело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ясно

    15 Ное 2022 19:30ч.

    означава, че такава формация с такива фалшиви показатели не съществува повече

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи