Кабинетът показа плановете за справедлив преход: 27 000 стават безработни, производството на ток се свива 4 пъти

Кабинетът показа плановете за справедлив преход: 27 000 стават безработни, производството на ток се свива 4 пъти

Правителството показа плановете за развитие, вдигнали енергетици и миньори на протест.

Финалните териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил са публикувани на страницата на Министерството на енергетиката в петък, 29.09.2023 г., подчертават от правителствената информационна служба.

Премиерът Денков заяви, че с тези планове не се затварят мини и ТЕЦ-ове, а се взимат едни 4 млрд. лева

На теория всичко звучи добре - заместваме ТЕЦ-овете със солари и вятърна енергия, природата е опазена, вземаме парите и всички живеят щастливо. Но се оказва, че има 9 проблема, с които териториалните планове се оказват за несправедлив преход.

1. Липса на точни прогнози за замяната на въглищата

Предвижда се производството на ток от въглища да бъде свито 4 пъти до 2030 г. Така от общо инсталирани мощности за 4505 мегавата ще се спрат цели 4277 мегавата - излиза, че почти няма да остане работеща централа.

2. Няма яснота какво ще ги замести

В плановете не е посочено как точно и в какви срокове отпадналите въглищни централи ще бъдат заместени. Споменати са нови мощности от ВЕИ централи, които обаче имат непостоянно производство. Това поставя под сериозен риск енергийната сигурност на страната и не е ясно дали ще има достатъчно ток. Достатъчно е да си припомним, че през януари 2017 година всички съседни държави на България спряха износа на ток.

3. Несигурните алтернативи

Като алтернтатива на въглищата в плановете се посочват няколко възможности. Едната са фотоволтаичните централи. Но за съжаление, те не са постоянен източник на електрическа енергия. А през зимата, при по-малко произведен ток, потреблението е по-голямо и може да има недостиг.

Друга алтернатива са вятърните електроцентрали. Само че областите Стара Загора, Кюстендил и Перник не се славят като места, където имат силни и постоянни ветрове. А в регионите Перник и Кюстендил е абсолютно невъзможно дори частично заместване на енергията, произвеждана от двете въглищни централи там.

Трети заместител е зеленият водород. Но в момента технологията за производството му все още не е развита и е скъпа, няма изградена инфраструктура за пренос и консумация на водород. Такава най-рано може да се очаква след 2030 година. За област Кюстендил се споменава, че има в изобилие геотермални извори, които да се използват. Само че капацитетът на такива инсталации е изключително малък. Да не говорим за това, че в регионите Перник и Стара Загора геотермални извори няма.

Сравнително добра алтернатива са централи, използващи биометан, защото са надежден източник на базова енергия. Например тецовете “Бобов дол” и “Брикел” вече инвестират в тази област. Но централите, използващи биогаз, са малки и той може да служи за подобряване на горивния микс, но не и да замести изцяло въглищата.

4. Няма прогноза за потреблението

В плановете изобщо не е посочена прогноза за повишеното потребление на ток в транспорта. А това е неизбежно с масовото навлизане на електромобилите. В България това ще се съчетае с намалено производство на ток. В най-добрия случай това би довело до високи цени на електроенергията, а в най-лошия - до голям недостиг.

5. Какво правим с хората

От социална гледна точка плановете уж се заемат с въпроса за преквалифициране на освободените работници от мини и въглищни тецове. Но в трите засегнати региона липсват други големи предприятия, а инвестиции в нови не се правят. Регионите Перник и Кюстендил са особено бедни, закриването на тецове и мини ще засегне 27 000 души, а това ще доведе до трайна безработица и бедност. Плановете за рекултивация на закритите въглищни мини и ангажирането на уволнените миньори там не дават дълготрайна заетост.

Ето линкове към тях:

https://www.me.government.bg/themes/teritorialen-plan-za-spravedliv-prehod-na-oblast-stara-zagora-2469-1642.html

https://www.me.government.bg/themes/teritorialen-plan-za-spravedliv-prehod-na-oblast-pernik-2468-1642.html

https://www.me.government.bg/themes/teritorialen-plan-za-spravedliv-prehod-na-oblast-kyustendil-2467-1642.html

На страницата на Министерството на енергетиката са качени образците на териториалните плановете за трите области, които бяха предложени за обществено обсъждане на 2.08.2023 г. 

https://www.me.government.bg/themes/ministerstvoto-na-energetikata-predlaga-za-obshtestveno-obsajdane-teritorialnite-planove-za-spravedliv-prehod-na-regionite-stara-zagora-pernik-i-kyustendil-2463-1642.html

По думите на Висил Веселев от АИКБ  не е ясно защо ЕК упорито не иска да преразгледа ангажимента за 40% редукция на въглеродните емисии към 2026 г. спрямо 2019 г. Велев подчерта, че такъв ангажимент не е поет от други страни с повече въглища от нас. Според него това създава много сериозни проблеми за страната, която вече беше лишена, при това абсолютно неоснователно, от 4 изправни ядрени реактора. 

 

Източник: "Епицентър"

 

Коментари

  • Поп Вечерко

    02 Окт 2023 10:41ч.

    Заместваме с "...вятърна енергия". Добре се е получило като израз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    02 Окт 2023 11:00ч.

    ...да не говорим, че често духа от посока Русия, което е в конфликт със санкциите. Тоест, системите ще трябва да ги изключваме в такива моменти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    02 Окт 2023 11:55ч.

    Поп Вечерко, с този коментар "изби рибата " ... )))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "А в регионите Перник и Кюстендил е абсолютно невъзможно дори частично заместване на енергията, произвеждана от двете въглищни централи там."

    02 Окт 2023 12:25ч.

    Перник е земетръсна зона. Академичето може да уреди по научна линия Електроцентрала, която да генерира ток от земетресения, а докато ги чака тектоничната му глупост и продажност на националните ни интереси би могла да е алтернатива на фосилните горива, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    02 Окт 2023 12:36ч.

    ДЕдо попе, ако европейската комисия прочете твоя коментар веднага ще измисли нова санкция за Русия от която Руснаците няма да усетят нищо, а потърпевши отново ще сме само ние- при вятър откъм Русия незабавно да се спира въртенето на перките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Радка

    02 Окт 2023 15:05ч.

    С други думи, ще го духаме.. И Това Е ЧЕСТНО.. Ай Честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    02 Окт 2023 15:15ч.

    Духане му е майката, иначе перките нищо не правят - тре`а си европолъх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще трябва да затворим държавата

    02 Окт 2023 18:37ч.

    Проблемът не е само за 27 000 безработни, а за всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    02 Окт 2023 19:31ч.

    Вятърна енергия, но по-точно казано е вятърничева енергия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня николова

    07 Окт 2023 15:09ч.

    Като капак на всичко, ще трябва да плащаме дългове на Украина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    02 Окт 2023 10:42ч.

    Вятър и слънце няма как да доставят базова/ постоянна/ електроенергия, необходима за производство на каквото и да е и за отопление. Въпросната зелена енергия, която нито е зелена, нито е енергия, е част от плана на глобалистите, които работят за деинструализация на Европа. Ще стане така, че една Германия и Франция ще си запазят централите, а тия продажници ще ги затворят и ще купуваме ток на цени до небесата. Протестите трябва да продължат и да бъдат подкрепени от всички и тия да бъдат разкарани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цру

    02 Окт 2023 15:08ч.

    Всичко е вятър и мъгла и редуциране на популацията до златен милиард

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Справедлив но строг

    02 Окт 2023 15:22ч.

    Денков и дружките му трябва да получат справедлив преход към някой от Затворите в бг

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    02 Окт 2023 10:53ч.

    "не е ясно защо ЕК упорито не иска да преразгледа ангажимента за 40% редукция на въглеродните емисии към 2026г." -- ба, не е ясно! ясно е като бял ден. и тия териториалци, които са в постоянното представителство, и тия, които работят в т.н. комисия, защитават интересите на брасълс, не на територията. марионетното правителство тук - тоже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    02 Окт 2023 10:54ч.

    Развитие на индустрия с вятърни перки е "вятърничава работа". Няма да са засегнати 27000, а много повече, защото има съпътстващ бизнес и много хора, които са къде повече, къде по-малко свързани с мините и пр. Анализ може да бъде направен и съм убеден, че числото на потърпевшите семейства ще бъде над 100 000, което автоматически означава ликвидиране на тези райони. От негодници могат да се очакват само престъпления. Рано или късно ще се стигне до или ние тях, или те нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "потърпевшите семейства ще бъде над 100 000"

    02 Окт 2023 12:50ч.

    Потърпевши ще сме всички ние, защото няма да имаме електроенергия и тези плужеци ще ни върнат в каменната ера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    02 Окт 2023 10:54ч.

    Всеки час, през който тези са на власт, носи огромни щери за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    02 Окт 2023 12:56ч.

    По-скоро я заробва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    02 Окт 2023 15:07ч.

    Бих казал по-скоро загробва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ели

    02 Окт 2023 10:57ч.

    Адекватна информация по въпроса: https://obektivno.bg/mini-maricza-iztok-ima-zapasi-ot-29-miliarda-tona-vaglishta-za-sledvashtite-70-g/ https://obektivno.bg/otkade-shte-vnasyame-tok-kato-zatvorim-tecz-ovete-sasedite-ni-sa-v-deficzit/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    02 Окт 2023 10:58ч.

    Отбили са номера и са обещали че всичко ще е много хубаво. Само и само за да вземат едни пари и да ги дадат на свои хора. Това е накратко. Баце и Пеевски се поразсърдиха защото ги отрязаха от баницата, а не заради енергетиката. Нея кучетата я яли. След толкова години я камилата, я камиларя. Важното е сега да се учавства в дележа на кинтите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само и само за да вземат едни пари – абсолютно точно.

    02 Окт 2023 17:38ч.

    А иначе защо да са тези страстни целувки на четеримата подписвачи на законопроеки и изменения на закони внасяни в Народното събрание. Лъжците просткирчо, асенкавасилевска и ристю са добри ученици на надебелялото момче и тулупа. Сега когато вкарват Майка България в клопката от време на време си хвърлят по някои къч, за парлама. Трудно е да се прогнозира какво ще е като парите дойдат и за да ги делят ще трябва със зъби и нокти да разкъсат Майка България. Господи помогни на нашата Родина – накажи справедливо родоотстъпниците и унищожителите на прекрасната ни татковина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • просто изроди

    02 Окт 2023 10:59ч.

    Тези се научиха по най-гнусния начин да убиват държавата и нейния народ с хубави думи. Първо убиха образованието и закриха хиляди училища в страната заради "образователна реформа". Резултатът е налице - тотална неграмотност и "кирчовци" по всички нива. После убиха икономиката чрез фалшиви приватизации в името на "просперитета на средната класа". Резултатът е най-бедната нация в Европа, а скоро и в света. После по заповед отвън и закриха предприятия, даващи прехрана на цели региони зароди "икономическа стабилност". Резултатъ е погром и абсолютна анархия. После убиха селското стопанство заради ЕС и Украйна с мотото " пазарна икономика". Резултатът е , че от световен износител на качествена продукция, станахме световен вносител на отрови и боклуци, убиващи населението. Сега пак заради ЕС убиват енергетиката, а оттам остатъците от икономика и цялата държава, наричащи ги " справедлив преход". Да ви се не види и справедливостта, и простотиите. Дано един ден изпитате справедливия гняв на българите - така, както те го разбират!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още от същото

    02 Окт 2023 11:01ч.

    НПВУ е най-голямата и зловредна корипционна схема заливала Българи. Това е по-голямо зло и от Белене, КТБ, Еврофондовете, Луканов, Мултигруп....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    02 Окт 2023 11:05ч.

    Защо? Вече неколкократно е изтъквано, но да повторим отново - това трябва да се знае! Всички други страни са ОТКАЗАЛИ КАТЕГОРИЧНО да се обвързва предоставяне на средства по ПВУ с намаление на въглеродни емисии. Не е трудно да се откаже - връзка между двете няма, освен ако съответната стра предаде народа и държавата си ЗАРАДИ КОРИСТ! Нашите не само не са отказали обвързване, но са приели един БЕЗУМЕН, ДРАСТИЧЕН процент - 40 %. Причината???? Плановете ни се забавиха, парите бяха зстрашени! Тези хора са тук само и единствено за да: 1. откраднат едни пари - СЕГА и ВЕДНАГА;, 2. а с останалото да придобият прикрита собственост с подставени фирми, на които пак те ще са фактически собственици! Тези хора НЕ ВИЖДАТ СВОЕТО И НА БЛИЗКИТЕ БЪДЕЩЕ В БЪЛГАРИЯ! Те бързат и са искали да си гарантират парите! Те са дошли за бърза врътка и след това - ДА ИЗБЯГАТ! Ще избягат ТЕ ЛИЧНО, като физически персони, тук ще останат някакви корпоративни субекти, със замаскирана и многократно прехвърлена собственост, които ще са собственици на новопридобити активи с парите от ПВУ, които ние ще трябва утре да върнем на ЕК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    02 Окт 2023 11:05ч.

    Голямото зануляване на Шваабата, изчакайте само момента в който плъховете на посолствата, ще ви заявят, "няма да притежаваш нищо и ще ви хареса" и тока ще е без пари... Ех тези българи с тази частна собственост и собствени жилища, като скочи тока бас ловя, че ще измислят програма- социално кредитна и дигитално сертифицирана, в която всичко ще е "безплатно" стига само човек сам да се разкулачи и да се наведе пред сатанистите. Естествено, че няма да се случи както болните глобалистки мозъци си го представят, но е достатъчно да унищожат производствата и икономиката, да обезверят народа и да го съсипят, да напълнят с мигранти и накрая ще оставят хората да се избиват по между си екологично и на тъмно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези така наречени 'справедливи зелени'

    02 Окт 2023 11:06ч.

    промени не касаят американските ТЕЦове нали?! Няма такова предатеслтво а ние за пореден път доказахме, че не сме народ а мърша. Овце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неизненадан

    02 Окт 2023 11:08ч.

    Крайно време е българите да разберат, че начело на държавата са нагли, безродни, безмозъчни българоубийци... Ако не ги спрем, България ще изчезне...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    02 Окт 2023 11:09ч.

    Яко! "Справедлива" работа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Премиерът Денков заяви, че с тези планове не се затварят мини и ТЕЦ-ове, а се взимат едни 4 млрд. лева!

    02 Окт 2023 11:11ч.

    Значи най-безсрамно ЛЪЖАТ и Брюксел, и хилядите МИНЬОРИ и ЕНЕРГЕТИЦИ. .... Има ли още някой, който да вярва на "филиала на посолствоТО" каквото прозвище си самоизработиха премиерите на България. Оставка, махайте се от България всички! ДОЛУ РЪЦЕТЕ МРЪСНИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРИЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    02 Окт 2023 12:59ч.

    В главата на българина само едни схеми за кражби! Той друго така и не научи! Нито при комунизма, нито при т-нар. демокрация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • игри на тронове

    02 Окт 2023 11:12ч.

    И сега ако този народ не поумнее и не излезе масово да гласува срещу сглобката, не знам какво още трябва да се случи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    02 Окт 2023 11:13ч.

    Павец Чеира защо не се ремонтира. ДА се махат тези безродници. Пука им за тока, ще отидат на острови в топлите морета. Но преди това да ги приберем на топло тук. И днес пускат някакви сирени, да травмират хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    02 Окт 2023 11:19ч.

    Те го счупиха ти говориш за ремонт. Меринджеите от ППДБ идват да се награбят и след това изгорена земя, мигранти и военни бази! Това е синергията която се търси хем мерзавци хем да унищожават всичко! България вече е сготвена и опечена от посолството, достатъчно само да и забият вилица и ще видят, че е готова за ядене, като пуйка за деня на благодарността!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПАВЕЦ "Чаира"

    02 Окт 2023 12:54ч.

    Все пак не е вечен двигател. По-скоро е някаква тъга по миналото и повод за дразги. Аз лично не съм уверен в преувеличените му предимства. Има хора, които разбират повече от мен, нека те да кажат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПАВЕЦ "Чаира" Все пак не е вечен двигател....

    02 Окт 2023 13:40ч.

    Напротив, точно вечен двигател е. Тази вода може да се движи нагоре-надолу, докато я има. По принцип електроенергийна система не се строи на парче, както е модерно сега. Предвиждат се нуждите с десетилетия напред, предвиждат се и съответните базови мощности за тях, и то по тип (не можеш само на АЕЦ). "Чаира" е строена заради Козлодуй, за да обира пиковия излишък на енергия (двигателен режим, качва водата горе в язовира), и да отдава енергия при нужда (генераторен режим, работи като нормален ВЕЦ). Това е уникално съоръжение, не знам по света да има много такива. Да сравняваш това с "батериите" на Киро и Асен е като да сравняваш Ролс-Ройс с тротинетка, немоторизирана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mamut

    02 Окт 2023 14:50ч.

    а за кавитация нещо да си чувал, и на ПАВЕЦ Чеира е, проблема е от кавитацията и стареенто на металите, след толкова години експлотация и лошо поддържане , все нещо ще се чупи и трябва да се оправи. Прави ли автора на статията разлика между Териториален план , ПВУ и пътна карта? щото се омешват трите неща и заблуждават читателите. В плановете няма години за затваряне на ТЕЦ, в плановете е описано какви алтернативи евнтуално ще има -затова са и по Оперативна програма регионално развитие, още повче че в до Ст.Загора има геотермални извори-Ст.Бани и с.Ягода, геотермията не само минералн извор използва се разликата в температурите в горния слой и например дълбочина 800м. , в пътната карта е описано, коя година какво евнтуално ще се затваря и която е в НС за одобрение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мамуте,

    02 Окт 2023 16:32ч.

    това, което си писал за кавитацията, е стар и известен проблем за всички ВЕЦ. Изисква се поддръжка - както за всяко нещо. Никой не очаква една турбина да е вечна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • простата истина

    02 Окт 2023 11:16ч.

    Не осъзнавате ли, че ни превърнахте в ДЪРЖАВА СЪС ЗАТИХВАЩИ ФУНКЦИИ !!! Това е! Останалото е ала бала и едни милиарди за.......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    02 Окт 2023 11:20ч.

    Основното тук е ЗАЩО СЕ ГОВОРИ ЗА ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИ ( АКЦЕНТУВАЙКИ КОНКРЕТНО ЗА СО2 ) КАТО ЗА ВРЕДНИ И СЕ ИЗПОЗЛВА ТОВА КАТО ДОВОД И ОСНОВНА, ДОРИ ЕДИНСТВЕНА ПРИЧИНА ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА ТЕЦОВЕ И УНИЩОЖАВАНЕ НА ЖИВОТНОВЪДСТВО, ЗЕМЕДИЛИЕ И ИЗБИВАНЕ НА ХОРА С 'ВАКСИНИ' СЛЕД КАТО СО2 НЕ Е ВРЕДЕН, А Е НУЖЕН? БОРЕТЕ СЕ С ТОВА, ЗАЩОТО СЕ ХВАЩАТЕ НА ХОРОТО ИМ И СЕ ВОДИТЕ ДА ОТСТРАНЯВАТЕ СЛЕДСТВИЕТО, А НЕ ПРИЧИНАТА ЗА СИТУАЦИЯТА И ТЕЗИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ. ИЗОБЛИЧАВАЙТЕ ИЗМАМАТА ЗА ВРЕДНИЯ СО2 И ПАРНИКОВИЯ МУ ЕФЕКТ И ЛЪЖАТА ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ПРИЧИНЕНО ОТ ДЕЙНОСТТА НА ХОРАТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    02 Окт 2023 11:30ч.

    Това е точно така, градските модерни млади хора с промитите мозъци са убедени, че тецовете замърсяват въздуха в София а тротинетките спасяват света! В същото време само да им споменеш за кемтрейлс които са видими с просто око и се използват ежедневно и масово за контрол над климата, веднага дават на късо защото са програмирани и облъчени от лъжливи лустросани педераси които са проникнали на всякъде! Това е голямото зануляване, и понеже са сатанисти всичко е обърнато с краката на горе и е пълна лъжа, прах в очите на хората, прах и отрови от всякъде! Ако много почнат да се дърпат ще им пратят някой натовски батальон и това е...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самолетите с хартиени, енергията с вятърничева

    02 Окт 2023 11:22ч.

    но честито, дългият ни преход вече свърши под водачеството на ухиления Кирчо и ококорения. Окончателно се озовахме в блатото без никаква опорна точка под краката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    02 Окт 2023 11:22ч.

    И никой не смее да обели дума за 4 затворени, но изградени реактора, които може пък и да заработят ..... Защото трябва "нов бизнес" да се осигури на мандолинките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това беше предвидено от нашите "партньори"

    02 Окт 2023 11:26ч.

    преди няколко години ЕК ни даде пари да ги направим негодни, подобно на ракетите и самолетите които нарязахме за да ни приемат в натото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Късо напрежение

    02 Окт 2023 12:26ч.

    С 4-те малки енергоблока в АЕЦ Козлодуй всичко приключи. Не съществува дори теоретичен шанс някога да заработят отново. От ЕК обвързаха получаването на последните компенсационни траншове за затварянето на блоковете с техния демонтаж. Имаше гневни писма от ЕК, че първите траншове са преведени, а демонтажът на самите реактори не напредва. По публична информация отпреди няколко години: при блокове 1 и 2 демонтажът на реакторите е достигнал етап на необратимост, а при 3 и 4 са демонтирани турбините, както и основните подсигуряващи системи. Ако сте виждали снимки от процеса, работи се с оксижени. Това не е демонтаж, а унищожение. При енергоблокове 1 и 2 вече няма, какво да се възстановява. При 3 и 4 възстановяването ще струва повече от изграждане на нови реактори. Същата схема ни предлагат и сега с ТЕЦ-овете: срещу няколко милиарда целеви средства за усвояване да ликвидираме индустриални мощности, които струват вероятно десетки пъти повече и които едва ли някога бихме могли да създадем от нулата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кажете какъв е делът на България като "замърсител" който променя климата на Планетата?!

    02 Окт 2023 11:26ч.

    Стига лъжи! Стига измама за едни нещастни 4 млрд.лева. .... От НСИ данни - БВП по пазарни цени за 2022 г. на България е 84. 560 млрд.евро ; .......... на Унгария БВП е 170.256 млрд.евро ; ........ на Полша БВП е 656.9 млрд.евро ; ......... на Румъния БВП е 285.8 млрд.евро ; ........... на Хърватия БВП е 66.9 млрд.евро и т.н. .......... Значи България произвежда продукти за 170 млрд.лв., а те седнали да реват за някакви 4 млрд.лв. ТОВА НЕ СА ОТГОВОРНИ ЛИЦА ЗА ДЪРЖАВАТА И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ! това са лъжци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Световната измама "Зелен преход"

    02 Окт 2023 14:45ч.

    Хората, които вярват в "парниковия ефект" от човешката дейност, знаят ли, че въглеродният двуокис (СО2) в състава на атмосферата (въздуха) е нищожно малък и е от порядъка на 0,032% от 100% ?!?! А знаят ли, че дърветата се хранят като усвояват въглеродния двуокис? Не е ли по-добре да се засаждат дървета, вместо да се затварят въглищни централи?!? А какво се прави в България? - Масово се обезлесяват планините... Гола сеч! "Зелените" са или невежи, или са лицемери или са просто идиоти! С колко процента искат да намалят нищожното количество от 0,032% СО2 в атмосферата?!! Кръгли идиоти. Всяка година човешкият род се убива с раково заболявания причинени от употребата на пластмаси във всичките сфери на живота. Всяка година се произвеждат и изхвърлят в природата по 100 000 000 (сто милиона) тона пластмаси!!!! В Тихия океан между Япония и САЩ има област, ч която теченията са формирали "остров" от стотици милиони тонове пластмаси на повърхността, на дъното и на различни дълбочини под водата. ЦЕЛТА НА ИЗМАМАТА "ЗЕЛЕН ПРЕХОД" И "СПРАВЕДЛИВ ПРЕХОД" Е ЛИКВИДАЦИЯТА НА ЧОВЕШКИЯ РОД, КАКВАТО Е ПЪРВАТА САТАНИНСКА ЗАПОВЕД ОТ МОНУМЕНТА НА ДЯВОЛА В ЩАТА ДЖОРДЖИЯ, САЩ (GEORGIA GUIDESTONES MONUMENT) https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones >>>>>1. Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature. (Подържай човешкия род - човечеството - под 500 милиона, в постоянен баланс с природата.) Десетата заповед на дявола: Be not a cancer on the Earth – Leave room for nature – Leave room for nature. (Не бъди раково образование на Земята - направи място на природата, направи място на природата.) Тоест, умри! ГЕНОЦИДЪТ НАД ЧОВЕШКИЯ РОД Е СКРИТ ЗАД ЛОЗУНГИТЕ ЗА "ЗЕЛЕН ПРЕХОД" И "СПРАВЕДЛИВ ПРЕХОД" И Е ПЛАНИРАН ОТ ШЕПА САТАНИСТИ ОЩЕ ПРЕЗ МИНАЛИЯ ВЕК (монументът на сатанистите Джорджия гайдстоун - Georgia guidestones - е открит през далечната 1980 г.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    02 Окт 2023 11:42ч.

    В момента САЩ изсмукват Европа, в частност и България. Изпълнението на тази задача има най- различни проявления и обяснението им е лесно, ако се проумее причината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    02 Окт 2023 11:56ч.

    Мотивът на Василев, а оттам също и индиректно на Денков е да си осигурят постъпването на пари, наредени от Брюксел. Голямата цел вече е изяснена, но да не забравяме също, че това е елемент от план, където има оперативни цели, има и по-дългосрочни цели. Оперативно, Без тези пари Василев не може да си върже бюджета. Вече е обществена тайна, че бюджетът ще бъде хем кратък, хем продънен! Допълнителното задлъжняване не го вълнува - това е всеощ проблем на модерната политическа система - искат парите тук и сега, пък друг да се кахъри за тяхното връщане в някакво неопределено бъдеще. По линия на влиянието на финансовите параметри върху средата, тези пари ще окажат някакво въздействие и върху макропоказателите - балансираност на бюджета, лихви, инфлация. В последна сметка всичко е вързано. Не забравяйте, че преди да се чупят, тези хора имат задача да ни нахлузят и еврото! А ние - вече изглежда е почти ясно различимо, сме се примирили. Вчера на Похода за Мир пред НДК дойдоха около 500 - 600 човека. По време на същинския поход по Витошка, имаше спонтанни присъединявания, но в рамките на ..стотин човека. Пред МС и НС останахме дори под 500. Това е положението, дами и господа, информирани сте! От преливащите кафенета ни гледаха изумените, празни погледи на революционната ни, либерална младеж, която чака някой да и поднесе прекрасното бъдеще на тепсия. А те да гребат ... ненаситно, с пълни шепи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жабите в София сме сварени от жълтопаветните измамници

    02 Окт 2023 13:47ч.

    Поне да сме солидарни и да подкрепяме протестиращите миньори и енергетици в регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил, които като се борят за своя хляб и за хляба на своите деца, се борят да имаме ток и да не умираме от студ през зимите след 2030 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещата с истинските им имена

    02 Окт 2023 12:04ч.

    Няма планове за "справедлив" преход. Има планове за Гладомор и геноцид(причиняване на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването, изцяло или частично, на тази група), включително културен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заПек анов

    02 Окт 2023 12:05ч.

    Ще ни оставят и без ток, и без вода и без храна, само и само Тиквата и Плондера да спасят дебелите си задници от американските санкции! Негодници, но наши негодници, както казват господарите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    02 Окт 2023 12:07ч.

    Схемата, поздравления за двата ти поста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    02 Окт 2023 12:33ч.

    Господин Главен Следовател, благодаря и на вас за самоотвержената служба по разкриване на гнусните престъпления на тези гнусни, криминални типове!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радини вълнения

    02 Окт 2023 12:12ч.

    На протеста пред МС думата взе и бившият директор на Марица Изток, инж. Щерев. В много голяма степен беше пътвърдена изнесената миналата седмица информация от колегата Мамут. Приемете я за доказана и проверена истина! ТЕЦ изпускат - серни съединения, азотни съединения, ФПЧ и въглероден двуокис! Инж. Щерев заяви убедено, че сероочистването и очистване от ФПЧ е на ниво до 99 %, което гарантира, че в Старазагорския регион имат практически по-чист въздух от София, където натоварването от мръсотията, транспорта и др. е значително по-голямо. Ако колегата Мамут прочете и разбира материята, моля да коментира въпроса с азотните съодинения. За СО2 буквално не ми се говори. Пълен абсурд е да се прави СО2 очистка, ще ни се смеят навсякъде, особено при условие, че така или иначе се плащат квоти. Вече съм изтъквал - Зелените сделки, преходи и анатемосването на СО2 е елемент от огромен обществен и икономически заговор на световния елит за превземане на цялото общество и реализиране на отвратителните им планове за бъдещето на човечеството. Въпросът с СО2 е лесно решим, ако приемем, че той е един много опасен газ и е основна причина за промяна в климата. Това, разбира се, е просто една удобна лъжа, в чиято основа стои корист и обществен инженеринг! Да ви напомням ли, че не им мигна окото да взривят Потоците, а метанът е порядъци по-опасен. В момента на взрива СП не работеха (има отношение към налягане и количество), но вътре по оценки е имало поне 1 млрд. м3 метан, които излетяха в атмосферата. Не вярвайте на приказките на тези изроди! Били загрижени за екологията и за хората?! Пълна лъжа! Те се вълнуват само от самите себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mamut

    02 Окт 2023 15:15ч.

    Ми то и азотните окиси могат да се пречистват но е скъпа технологията ,както и улавнето на СО2.Първо трябва да се гезифицират въглищата и после да се улавя ,кта технологиите са ССS и CCU, първата Со2 се нагнетява в геолжки формации под земята , втората се стига на амниев карбонат (изкствена тор) но саскъпи и най-вече енергоемки. КПД на Тецовете ще спадне доста , а от там цената на ел.енергията се вдига многократно. С една дума теца работи за да пречиства, а не да произвежда ел енергия за крайни клиенти , оперативните разходи нарстват в пъти. Например ако една тец разхода за строителството му е 600млн долара за 1000Мвт мощност то с новите очиски става от 850млн.-1,2 млд долара и нагоре, а това се отразява в крайната цена и като добавиш и оператините разходи става непродаваемо .При сегашните действащи инсталации разхода на енргия за собствени цели е доста голяма- отпадъка е гипс от сероочистките в момента. Схемата с квотите е следната производителя плаща , колкото по -малко емисии имаш (по съвршенна технология) толкова по- малко купуваш емисси , ако ТЕЦ2 мине на газ 4-пъти , по -малко емисии ще му се налага да плаща. Защото придоне газ към въглища е 1/4 в емиссии, ама там има проблем с азотните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само гдето природния газ не тече от чешмата

    03 Окт 2023 8:13ч.

    и може да стане 10 път по-скъп от лигнитните въглища...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    02 Окт 2023 12:14ч.

    Хора, помнете!!! Юмручето, юмручето на РРадев докара шарлатаните, които сложиха в Плана условието за убийство на ТЕЦ-овете.... за да излапат парите от Европа за батерии и други измишльотини! Не забравяйте от къде тръгна всичко? "Мутри вън" а, вън, ама пак са вътре, но убиват държавата и ще откраднат милиарди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XAXA

    02 Окт 2023 13:35ч.

    боко тиквата ги докара! Ако боко тиквата не беше управлявал тая кочина, нямаше да ги има всички останали! Да не говорим ,че кобургота долния боклук не беше урпавлявал, и боко тиквата нямаше да го има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    02 Окт 2023 12:21ч.

    Идиоти, сър. То първо научете редовите българи да НЕ горят в печките си какво ли не, освен въглища. Първо това направете. Горенето на гуми и какви ли не боклуци е най- сериозния замърсител. Пък после мислете на едро. Второ. Принципно енергетиците са прави. Извън принципа- човек се развива и учи цял живот. Постоянно. Когато влязох в операционната в началото, нямах идея, че ще дойде ден, когато ще мога да оперирам пациентите си, докато разговарям с тях. Или че един ден ще оперирам с робот и безкръвно. Днес 68% от всичките ми хирургични интервенции са роботизирани. А роботът, с който работя е вече шесто поколение. И говори. :) Ужас, по- добре да не говореше. Но така е, всичко се развива. Идеята ми е, че енергетиците най- добре от всички нас знаят добре, че мините не са вечни. И какво е направено по тоя въпрос? Повишена квалификация, нещо? Снощи в един репортаж един човек от магистралата каза: "Аз не умея друго". Ето тук е заровено кучето. Ако утре взривят всички неврохирургии в света, няма и да разбера, че нямам работа. Мога да стана преводач- говоря седем езика. И сега понякога превеждам книги. За удоволствие и за да поддържам мозъка във форма. Мога да стана преподавател по спешна помощ, личен медицински асистент, подбор на човешки ресурси. В краен случай- и земеделец мога да стана. И без това отглеждам плодове и зеленчуци. С променлив успех, но се старая повече. Човек трябва да е наясно, че утре може да му се наложи да промени живота си на 180 градуса. В такъв свят живеем. Такъв живот живеем. Че политиците лъжат и мамят- всички знаем. И последно, но не по важност. Споделям мнението на предишен коментиращ, че в крайна сметка Франция, Германия, Италия няма да затворят централите за въглища. Да не говорим за Унгария и Полша. Абсолютно се подписвам под твърдението си. Тези страни няма да затворят нищо. И пак Източна Европа ще плаща сметката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mamut

    02 Окт 2023 14:57ч.

    а, дали е искал да придобие други умения, тези планове се търкалят от 2 -години при тях. въпрос на разбиране, ето Вие се развивате и учите защото искате, а той така е най лесно нагумената лентата и слд н-години добра пенсия -2 категория, а прзе това време добра заплата +социални придобвки като храна здравни , транспорт. То от синдикаттие това им се внушава,без за къде е енергетиката и те не искат собствено развитие-въпрос на разбиране за живота и желание за неговото подбряване. На другите хора в други области когато им се закриха стуртуроопределящи предприятия, някой написали им план , осигурили средства или всеки сам за себеси да се оправя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • kuku66

    02 Окт 2023 12:27ч.

    А иначе ще подарим на хохлите реакторите за Белене!И после ще купуваме през техни фирми златен ток!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срещу едни безполезни хартийки

    02 Окт 2023 12:33ч.

    Ще си заколим кокошката, която снася златни яйца..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    02 Окт 2023 12:50ч.

    Незабавна Оставка на националните предатели , ако искаме да оцелеем като нация и държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Игри на тронове

    02 Окт 2023 13:04ч.

    Поздравления за всички коментари. Много неща научих от тях само едно не разбрах - какво да направим за да ги спрем? Всички подкрепяме стачкуващите. Ако те успеят да свалят правителството, после пак ли няма да гласуваме за да ги назначим отново? Защото това ще се случи, ако пак се отиде за гъби с оправданието, че всички са маскари. Не се ли въртим в кръга като хамстери само оплакващи собствената си съдба? Не е ли разумно да се гласува за партия, която е против затварянето на централите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има начин

    02 Окт 2023 13:16ч.

    мажоритарни избори. Ще ги изринем за година-две търтеите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • игри на тронове

    02 Окт 2023 13:46ч.

    Ако ми говорите за някаква цялостна промяна на избирателна система - за това няма нито време, нито кой да го направи в момента. И защото всички сега ще тръгнат да се надпреварват да ми опонират, че няма как, че ПосолствоТо няма да разреши, че Меркурий е ретрограден и всички останали извинения, да кажа - вече всичко сме изгубили. Няма какво повече да губим, евентуално може да спечелим, ако гласуваме за партия, която е срещу всички тези безумия. И да кажа - щом Словакия може да поднесе такава шокираща вест с последните си избори на тяхното Посолство, значи и ние можем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    02 Окт 2023 13:12ч.

    А нашенски политик преди време каза, че пътят на България за Европа минава през Босфора. Не е вярно! Пътят на България за Европа минава през каменната ера! Честито скачащи банани! А аз в знак на протест, от днес отказвам да ям банани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    02 Окт 2023 13:12ч.

    Отговорът на всички въпроси свързани със "защо" имат прост и еднозначен отговор: ЗАЩОТО България се управлява от национални предатели, насадени и контролирани до най-малките подробности от Посолството на САЩ, чиято цел е да се провали окончателно бъдещето на България и да се превърне тази територия в колониална бананова република, за целите на вашингтонската експанзия по света и конкретно за осигуряването на военни подстъпи към Русия, Китай и Близкия Изток... Естествено това няма да се случи, но и малкото време, в което сегашното правителство все още се задържа му дава възможност да натвори безпрецедентни простотии, бъркотии и огромни щети, чиито отзвук вероятно ще отшумява с години напред. Жалко, наистина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оксфорд е мечта

    02 Окт 2023 13:24ч.

    Много погрено е да се дава образование, та и титли, на такива прости, безскрупулни и алчни селяндури като снимката. Не само лошото, но и безразборно раздаваното образование вреди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    02 Окт 2023 13:28ч.

    Част от доклада " Според подхода „Справедлив преход за всички“, разработен от Световната банка .." Световната банка разработва план за унищожение за енергетиката ни, а продажното правителство го представя за свой! Съгласни ли сте някой да ви съсипва живота и да ви залъгва колко е хубаво ?!?? Не стига това, но и със закон ни правят бедни - енергийно бедни ?!? А бе луди ли сте в тая дъражва ?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така от общо инсталирани мощности за 4505 мегавата ще се спрат цели 4277 мегавата

    02 Окт 2023 13:29ч.

    Tова са 2 (два!!!) "Козлодуя" и още малко! 4 гигавата и четвърт! За 4 милиарда! Само да ви кажа, че за най-евтината енергия - атомната, са нужни инвестиции от порядъка на 2 милиарда долара на гигават (или почти 9 милиарда долара за заместване на мощностите от унищожените ТЕЦ-ове), ако се ползват китайски технологии, или по 12 милиарда долара на гигават (близо 52 милиарда долара по сегашни цени за заместване на мощностите от ТЕЦ-овете), ако се ползва технология на Уестингхаус, АР1000! Тези числа не съм ги измислил аз, това е Джош Улф, управител на Lux Capital, свидетелстващ пред сенатска комисия в САЩ: https://www.youtube.com/watch?v=_aDJ3PpYmng Числата са към края на клипа. И този нещастник Василев унищожава индустрия за десетки милиарди (без да се броят косвените щети, с които сметката нараства в пъти), за да може сега да вземе 4 милиарда!!! Алооо, прокуратурата, ДАНС, къде сте, БЕ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оставка на Денков!

    02 Окт 2023 13:35ч.

    Денков и неговото правителство на антибългарската сглобка иска да вземе едни 4 млрд. лв и да ликвидира българската енергетика. Този сюжет за закриване на енергетиката започна със закриването на 4-те ядрени реактора в АЕЦ "Козлодуй", за което бяха "усвоени" някакви дребни суми от ЕС, които потънаха в пясъка на корупцията. Крайните цени на тока през 1989 г. бяха 3,2 ст. дневна енергия и 2,2 ст. нощна енергия за всички крайни потребители - предприятия, администрация, училища, болници, селяни и граждани. Днес в дневния ред на Денков и назначеното му от посолството на Козяк-16 правителство е да се внуши на българския народ, че дяволът не е баща на лъжата и измамата, а е почтен, мил и загрижен за народа и в частност за енергетиката, за миньорите и енергетиците. СГЛОБКАТА Е ИЗМАМА И МАФИЯ. ЛИКВИДАЦИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ +ЦИГАНИТЕ +ПОТУРНАЦИТЕ +ПОМАЦИТЕ СЕ НАРИЧА "СПРАВЕДЛИВ ПРЕХОД." Мафията на посолството "Козяк"-16 си има имена и партии = ППДБ+ДПС+ГЕРБсдс. По подобен начин Филип Димитров и неговите сини талибани от сдс ликвидираха селското стопанство на България в началото на 90-е години и днес внасяме месо, плодове, зеленчуци със съмнително качество и бяха култивирани така наречените "зърнари" (създадени от Ликвидацията на ТКЗС и ДЗС от СДС), които изнасят българското жито, за да ядем уж евтин, но отровен украински хляб. Днес българските миньори и енергетици от регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил защитават интересите на всеки един български гражданин срещу мафиотската сглобка и антибългарското правителство начело с лъжеакадемика Денков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снимката

    02 Окт 2023 13:58ч.

    Погледнете само кретенските физиономии от снимката! Драги енергетици и миньори, във вас ми е надеждата това геноцидно правителство да подаде оставка!!! Моле ви, не се оставяйте на тия две 'пусита' от снимката да ви заглавикват и баламосват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човекът на снимката

    02 Окт 2023 14:46ч.

    е национален предател и то за едни пари. Ненаситно алчен и крадлив тип не бива да се икзачва до върховете на изпълнителната власт. Но и до никакви публични и ръководни длъжности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ехон

    02 Окт 2023 15:01ч.

    ОСТАВКА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 27 000 стават безработни

    02 Окт 2023 15:09ч.

    Както би казал приятеля на Плъха, Зеленски, "ДЕНКОЛЯКУ НА ГИЛЯКУ" !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещата с истинските им имена

    02 Окт 2023 16:06ч.

    Тъй като, както по времето на социализма, в ЕС имаме централизирано управление, националните правителства са на ниво планов отдел. Нищо повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без лоши чувства

    02 Окт 2023 16:30ч.

    някои хора са за музей. Не пречи приживе. Да им се радват всички на тези природни явления..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кофти матрял

    02 Окт 2023 16:52ч.

    Некадърници! Защо пак само ние не сме представили плана и го предадохме в 12-ия час. Това правителство да не е от вчера. Не можа ли да го изготви и представи за обществено обсъждане преди 2 месеца. Далаверите и послушанието (Украйна) са по-важни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вижте туй на снимката

    02 Окт 2023 17:00ч.

    На тоя плъх му дайте отрова, че сее зараза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • aZ-ът

    02 Окт 2023 17:41ч.

    Идеята е да угодим на Прокопиев. От години тец-овете заедно с АЕЦ са му трън в задника. Нищо, нищо от тези 4 милиарда няма да достигне до България, всичко ще иде в конкретни умнокрасиви фирми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    02 Окт 2023 17:44ч.

    Предателите на България, начело с тази мишка на снимката изпълняват заповед от господарите им! Тя изисква България да стане “ИЗГОРЕНА ЗЕМЯ“! Всичко което е възможно трябва да се разруши! Трябва да излезем всички на протест и прогоним от МС гнусните антибългарски изроди! Тези са унищожителите на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези отрепки демонтират Държавата пред очите ни

    02 Окт 2023 18:17ч.

    Не знам какво чака БГ населението?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    02 Окт 2023 18:21ч.

    Как така искат всичко да е дигитално, пък няма да има ток? Абе всичките рептили са в Киев сега. Путин що не.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво, линка изяде поста по-горе. Извинявайте

    02 Окт 2023 18:27ч.

    Проста сметка: 27000*3 е 81000. Толкова са средно тези, които ще останат без работа плюс жените и пълнолетните им деца към 2026. От друга страна има 1,5 милиона мъртви души в избирателните списъци по официална информация. Факт, който никоя партия в парламента ЯВНО няма намерение да промени! Което означава, че има и неявни участници я сглобката, жужащи заплати в парламента в момента. А Преходът ще е справедлив, но само за някои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не разбирам какво им е направил народа

    02 Окт 2023 18:28ч.

    За да си отмъщават на него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има информация за 10-те най-бързо изчезващи народи

    02 Окт 2023 18:34ч.

    Българите са в първите 5. Като причина се споменава емигрирането на българите с цел търсене на работа в чужбина. Казва се, че емигрират предимно високообразовани и работници - специалисти. След като се знае за недостиг на образовани и специалисти в Западна Европа и САЩ, явно е, че такава е поръката получена от правителството от господарите им на Запад. Да увеличават безработицата в България и да направят живота на българите в България непоносим за да емигрират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото по-скоро

    02 Окт 2023 18:46ч.

    Се даде оставката, толкова по-малко жертви в България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    02 Окт 2023 20:02ч.

    Неуките деца на 90-те години си показват способностите (придобити на първо място в чужбина , но и в тукашните учебни заведения малко по-късно). Не знаят нищо за енергията, нито за обществото. И даже троловете, които иначе се надпреварват да леят тук омраза, си мълчат по въпроса. Само които искат да живеят от подаръци гласуват доверие на евроатлантиците. Но живота от подаръци води към ада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много точно казано

    02 Окт 2023 21:17ч.

    “Училите” през 90-те и малко по-късно сега са на власт и унищожават държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Край

    02 Окт 2023 20:38ч.

    Най-логичният въпрос е ЗАЩО? Защо ще го правим. Даже и да приемем, че горенето на въглероди уврежда климата - нашите централи ли са основният замърсител. Ако ние ги затворим, а Китай Русия, Индия Бразилия и реално цяла Азия Африка и Латинска Америка гори въглероди, какво ще постигнем. Путин и БРИКС реално отмениха Зеления преход само тия в марии габриели в Брюксел не го виждат или има нещо друго ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-много се възмущавам

    02 Окт 2023 21:42ч.

    Как принуждават протестиращите, да им пишат бъдещите изменения в програмата. Като ги карат да им представят 6 искания за преговори. Какви преговори много же да се правят с "терористи"? Които са взели властта чрез чуждестранно организиран преврат, с манипулирани избори и с хиляди лъжи. Най-наглата лъжа е да изпратят плановете без одобрението на засегнатите. А и цялото общество. И да лъжат нон стоп с хитроумно извъртени фрази, изрази и псевдо академичен стил. Докога ще продължава това насилие над българите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докога ще продължава това насилие над българите?

    02 Окт 2023 22:58ч.

    Докато липсва адекватно противопоставяне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анони

    03 Окт 2023 8:47ч.

    Бавно ,но сигурно действат по задачите!Една от тях-обезлюдяването на България,и освобождаване на терен за други!Пример-Германия закри атомните си централи,и отваря работа на специалисти по минно дело.При нас затварят мини и тецове,и оставят на улицата стотици хиляди!Къде ще отидат те?Явно,някой ще се намери да ги подлъжи да тръгнат-барабар със семействата си за по-хубав живот,и ще ги наеме там,където трябва работна ръка! И ние-от шест милиона сега-ще продължаваме да се топим,докато един ден се събудим в държава-но с друго име!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи