Кабинетът отказа предложението на Борисов за Северна Македония и постави свои искания

Кабинетът отказа предложението на Борисов за Северна Македония и постави свои искания

Кабинетът отказа предложението на Борисов за Северна Македония и постави свои искания© Юлия Лазарова

Правителството отказа предложението на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да отпуши процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС, като решението след това да поеме към Народното събрание и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС.

Това се разбра от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред "Дневник". Тя каза, че премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония - да мине първа през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и след това през Министерския съвет.

Подходът на Петков е спорен, защото по Конституция външната политика на България се води от правителството, а не от Народното събрание. Но министър-председателят предприе политическия ход на обратната хронология след честите обвинения от "Има такъв народ" за двойствена политика по спора за Северна Македония, като опитва така да демонстрира максимална прозрачност. Критики за подхода при решението за начало на европреговорите на съседната на България страна Петков получава и от президента Румен Радев.

"Важно е Борисов да нареди на неговите 59 депутати да отидат на работа за актуализацията на бюджета и за законите по плана за възстановяване и устойчивост", коментира Бориславова пред "Дневник" по повод проваления по-рано днес (22 юни) кворум в Народното събрание. По думите ѝ в дневния ред на парламента за сряда са били предвидени проектозакони, от чието приемане зависи тъкмо получаване на средства по плана за възстановяване и устойчивост. Обсъждане на актуализацията на бюджета сега не беше предвидено, но пък ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" имат достатъчно депутати (общо 125) и занапред да провалят парламентарни заседания.

От коалиционните партньори - БСП и "Демократична България" - засега няма реакции след изненадващия ход на Борисов, чийто депутати в неформални разговори досега са коментирали, че предложението на френското председателство за Северна Македония е "безспорно добър напредък", но не включва всички искания на България.

БСП досега е заставала зад позицията, че Северна Македония първо трябва да изпълни българските искания и след това да започва преговори за еврочленство. Но след предложението на френското председателство Европейската комисия да стане гарант за спазването им по пътя към присъединяването (той може да продължи десет години - бел. авт.) лидерът Корнелия Нинова не е коментирала въпроса. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов досега е казвал, че европейското предложение по спора между България и Северна Македония е изключително добро и се е обявявал в подкрепа на разговори с ГЕРБ и ДПС по теми от национално значение, без партиите на Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ да имат участие в изпълнителната власт.

Реакциите на "Има такъв народ" и "Възраждане" са предвидими доколкото и двете партии определят разговорите за вдигането на ветото като национално предателство. От 15 часа ще се проведе заседание на парламентарната комисия по външна политика, където ще бъде изслушан министърът на външните работи Теодора Генчовска по темата за предложението на френското председателство. Генчовска е номинация на "Има такъв народ", а министерството ѝ още преди дни разпространи съобщение според което европейската формула за Северна Македония е приемлива за България.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • Няма сделка

    22 Юни 2022 14:34ч.

    Хайде да го махат това правителство. С останалото ще се справим сами, без всякакви предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    22 Юни 2022 18:46ч.

    Вие май още вярвате в "Дядо Мраз".............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гробарите отсъстват от НС за да няма актуализиран бюджет

    22 Юни 2022 15:45ч.

    Закопават задкулисно България. Борисов се оказа по-дълбока подлога на Мустафа от подлогите Кирчо, кокорчо, Нинова и Бойкикиев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • накрайа шва истребим просту и бигето ша стани нешто като

    22 Юни 2022 16:08ч.

    Париш, Тексас, ристарт фръм скреч

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо ново от индивида

    22 Юни 2022 16:15ч.

    Борисоф,Методиев!Погледнете му състарената и грохнала фозиономия,вслушайте се в изказа му!Това е тип който нищо ново не може а и не иска да възприеме,тип който го интересува единствено собственото му его!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    22 Юни 2022 16:21ч.

    кирчо докога ще тъпче с крачетата си Конституцията на България. Вярно, че в канада взеха да предлагат на бедните и евтаназия, обаче ние не сме канада и имаме изискване всеки да спазва Конституцията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Долу БКлП

    22 Юни 2022 16:26ч.

    БКП+Б3НС+ДС чрез БОКо и ДС-Ванче караГрух о.с.р.а.х.а отношенията с Македония и македонците, и сега искат някой друг да им бърше н.а.с.р.а.н.о.т.о! Долу Българските Клептомански и потисническо-наци-етноцидно-"възродителни" Партии - Всичките клононги на БКП+ДС!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма някаква особена причина да имаме отношения с БЮРМ

    22 Юни 2022 22:27ч.

    Каквито и да е

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милиони теравати невъзобновяема обществена енергия залудо отлетя и остави своя кървав отпечатък в препирни, битки, завери, мушкане и порене на юнашки шкембета, сечене със саби, гърмене на месо, страховити закани, везане и веене на знамена,

    22 Юни 2022 16:26ч.

    кръвнишки погледи, люти попържни, закани и безчет още щуротии и страхотии. И всичко това за пустата Македония! В по-ново време я ръфат предимно охранени политици, историци-минезингери, езиковеди, журналя, професори, полудоценти, социал-антрополози, тенор-анализатори, странстващи петомани, балерини, музиканти, етнографи - събирачи на лековити псувни, дизайнери и

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и дори най-обикновени пухкавосладки дупедавци. Глуповати дисертации, книги, статии и какви ли не текстове се пръкнаха на българо-македонската тема, поваляйки вековни гори.

    22 Юни 2022 16:29ч.

    Милиони дървеса станаха курбан за направа на хартията, попила тонове мастило и тонер. Полза никаква! Така ще продължи този безконечен спор. Дори последният българин и македонец да се усмъртят, хванали се за гушите, спорът пак ще продължи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    22 Юни 2022 16:31ч.

    Ще се въртии лениво ръждясалото му колело. Само зловещият му скръц понякога ще стреска я таралеж, я задрямал китайски робот-андроид, заселил се в тези опустели земи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шах с пешката?

    22 Юни 2022 18:44ч.

    Добър ход на Борисов! Изпреварващ! Нещата отиват към приемане на предложението на Макрон. Макетата се дърпат и няма да стане, но ние нямаме вина за това! И какво сега, ще ги калесваме ли, що ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи