Кабинетът обявява за стратегически обекти две частни оръжейни фирми

Кабинетът обявява за стратегически обекти две частни оръжейни фирми

Фирмата "Караш инвест" ЕООД на оръжейния търговец Емилиян Гебрев става стратегически национален обект

Правителството ще обяви две частни оръжейни фирми за стратегическите обекти от значение за националната сигурност. Едната от тях е на Емилиян Гебрев. Това става ясно от проект за промени в Постановление No 181 на Министерския съвет от 2009 г, публикуван за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации. Предложението е на икономическото министерство. В него е записано, че „Ахелой ОПМ“ ООД и „Караш Инвест“ ЕООД трябва да се включат в Списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. 

В списъка са язовири, военни заводи, АЕЦ "Козлодуй", тецове, петролна рафинерия, електрически подстанции, мобилни оператори. Стратегически обекти са и президентството, Народното събрание, Министерският съвет, резиденция "Бояна" и целият комплекс наоколо, външното министерство, комисията по досиетата, обекти на МВР, МО и спецслужбите. Там е примерно и оградата срещу мигрантите по границата с Турция.

Като основание за включването на въпросните две фирми в списъка се посочва техният предмет на дейност - производството, търговия и съхранение на продукти, свързани с отбраната. Те биха имали "важно значение при планиране на гражданските ресурси за отбрана, в последващите етапи по разработването на новия Държавен военновременен план и ще допринесат като цяло за отбранителната и националната сигурност", посочват авторите на промените.

Целта на включването е "сигурността на дружествата при реализирането на политиките по охрана и превенция, обезпечаващи предотвратяването и пресичането на кибератаки, тероризъм и други противообществени прояви и престъпления в особено чувствителните зони в обектите". "Ще се използва експертизата на ДАНС, съобразно компетентните ѝ правомощия, за да се повиши сигурността на обектите, които са част от критична инфраструктура в сектор „Икономика“. Тези обекти, съгласно Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Правилника за неговото приложение са под прякото наблюдение, защита и контрол от страна на ДАНС", пише още в мотивите.

Една от двете фирми - "Караш инвест" ЕООД, бе придобита от известния оръжеен търговец Емилиян Гебрев,  който е собственик и на фирмата "Емко" и оръжейния завод "Дунарит". Наскоро Financial Times обяви, че 50 на сто от българската оръжейна продукция отива в Украйна, а значителна част от доставките се пада на компания на Гебрев.

В момента като едноличен собственик на дружеството "Караш инвест" ЕООД е посочен неговият син Христо Емилиянов Гебрев. Дружеството произвежда взривни вещества. Отделно има и много складове за съхранение на оръжие и боеприпаси. Производствената база е край Смядово.

Другата фирма, която икономическото министерство иска да включи в списъка  - „Ахелой ОМП“ ООД,  пък е собственост на Борис Редански. Основната дейност на дружеството е свързана с търговия с оръжие и производство на обемно-детониращи боеприпаси, които се наричат още термобарични и са много по-мощни от конвенционалните. Фирмата има производствена база край Кюстендил.

Източник: segabg.com

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Успех!

    27 Яну 2024 15:13ч.

    Отсега нататък ще започнат да се запалват складове по-често.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    27 Яну 2024 15:28ч.

    Тоест частници получават безплатна охрана и недосегаемост, а ние плащаме масрафа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    27 Яну 2024 15:43ч.

    Частни! Случайно нали? Чиста случайност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    27 Яну 2024 16:01ч.

    маршал Жуков за европейците (през 1945 г.): "Ние ги освободихме от Хитлер и те никога няма да ни го простят." Фашизмът е в умовете, в идеологията и политиката на страните от ЕС. Фашизмът отново се превърна в официална идеологическа доктрина на Европа, насърчавана на официално ниво... А нашите подлоги подкрепят хора, които възхваляват Хитлер, прекланят се пред Третия райх и прославят нацистките колаборационисти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    27 Яну 2024 16:25ч.

    СССР даде милиони жертви само да отложи неизбежното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    27 Яну 2024 16:39ч.

    Кое бе шваба?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    27 Яну 2024 16:41ч.

    Съвременна Русия е последното убежище на фашизма. Този етап от историята на Европа ще приключи със смъртта на Путин и окончателния разпад на руско-съветската кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    27 Яну 2024 17:28ч.

    Ееее това вече е върха на налостта :) Засрами се бе сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    27 Яну 2024 17:07ч.

    това оня, "тровеният" ли беше? "почтен", личи от далеч. не ми се верва да прокопса твърде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Хю

    27 Яну 2024 17:30ч.

    Който не си взима поука и си играе със съдбата, съдбата винаги го настига....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драгомир Драганов

    27 Яну 2024 17:09ч.

    Видимо борбата за мир ще продължи, докато камък върху камък не остане...https://www.drago.info/index.php/2018/02/04/kmeta-prikazva-s-voennen-dostavchik/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гебрев веднъж яде развалена манджа

    27 Яну 2024 17:44ч.

    Не разбра знака. Следва да яде тирамису с плутоний.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи