Кабинетът обсъжда договор с "Уестингхаус" за гориво за V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Кабинетът обсъжда договор с "Уестингхаус" за гориво за V блок на АЕЦ "Козлодуй"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В дневния ред на заседанието на Министерския съвет в сряда е включено одобрението на договор между АЕЦ "Козлодуй" и американската компания "Уестингхаус" за доставка на свежо ядрено гориво за V блок на ядрената централа, научи Mediapool от свои източници.

Това е единственият вариант за внедряване на американското ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй", тъй като на VІ блок, който работи с несъвместимо руско гориво ТВСА-12 и вероятно ще бъде даден на френската "Фраматом", която също е подала необвързваща оферта за доставка на свежо ядрено гориво след изтичането на настоящия договор на АЕЦ "Козлодуй" с руската ТВЕЛ.

Горивото на "Уестингхаус" обаче все още не е лицензирано от българската Агенция за ядрено регулиране за съвместимост за работа с руското, тъй като презареждането на реакторите става с подмяната на една четвърт от горивото. Регулаторът трябва да се произнесе съвместната работа е безопасна, което трябва да стане на базата на все още изготвяни анализи от "Уестингхаус". Съгласно сключен с ядрената централа договор тези анализи трябва да са напълно готови през есента на 2023 г., като одобряването им от ядрения регулатор отнема девет месеца.

Предстои да се види какви ще са параметрите и условията на договора, който се очаква да бъде одобрен от министрите.

През октомври слубежният министър Росен Христов беше казал, че ще се обяви търг за избор на доставчик на свежо ядрено гориво и условията му се подготвят от "Българския енергиен холдинг", но вместо това е било взето политическото решение да се проведят отделни разговори с двата потенциални доставчика.


Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Име

    21 Дек 2022 17:53ч.

    Обсъжда?!?!? С "Уестингхаус"?!?!? Верно ли бе??? Смех в залата! Въпросът е като преминем на това гориво, още колко време ще имаме АЕЦ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Колко време ще имаме АЕЦ"?

    21 Дек 2022 18:00ч.

    Николко! Ще гръмне като в Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    21 Дек 2022 18:32ч.

    Май е вече време Патриарха да отслужи една панахида в аванс за България и Румъния. После няма да има кой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой от властта не обсъжда обаче най-важното КАкВО ПРАВИМ С ОТПАДЪЦИТЕ след като изгорим горивото на Уестингхаус???

    22 Дек 2022 9:18ч.

    Щото до сега беше лесно с Руското гориво - Прибираха си го и го преработваха при тях. А сега ще станем в спешен порядък ЯДРЕНО БУНИЩЕ! Отделно тройната цена която ще плащаме занапред... И отделно края на официалния лиценз на блокове 5-6 до след една петилетка, а не след още 30 години. И отделно края на българската атомна индустрия -дори и да намерим кой да сглоби двата руски реактора които купихме - кадрите за тях или ще излязат в пенсия или ще се разбягат по света, но НЯМА ДА ОСТАНАТ У НАС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от кривина

    21 Дек 2022 17:54ч.

    все повече затъваме в затриването си ,не мога да разбера що за държава е това българия,язък за Аспарух че я е създал навремето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • язък за Аспарух

    21 Дек 2022 19:08ч.

    днешните българи нямат нищо общо с едно времешните; за съжаление; жалка работа и срам;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    21 Дек 2022 17:57ч.

    Стига предателства! Довършихте България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уестингхаус е една фалирала компания

    21 Дек 2022 18:04ч.

    Тия серсеми ще направят огромна беля. Само това ни трябва, да гръмне АЕЦа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    21 Дек 2022 18:08ч.

    Ще стане като със Запорожката АЕЦ - много изгодна оферта, но в нея няма клауза за отработеното гориво - е лесна работа: ще го складираме в контейнери около централата, място бол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    21 Дек 2022 18:15ч.

    А какво ще го правят, след като го извадят, евентуално от реактора? Безумие е да се мисли конюнктурно и в угода на американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Дек 2022 18:15ч.

    Не мога да повярвам какво правят главния пинокио радеф и малките му шутове с държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Служебното правителство е изключително ВРЕДНО за държавата!

    21 Дек 2022 18:17ч.

    Тези безгръбначни хора трябва да организират единствено изборите за ново редовно правителство, а не да взимат съдбовни решения, каквито взимат всеки ден! Мин. Крумчо внася всяка седмица промени на нови закони за да поевропейчим нашите си закони. Ген. Стоянов се разходи до Киев, не обнародват списъка на "военна-техническата помощ за Украйна", които обещава там, Синергетикът тупка топката и разтяга сроковете, които са регламентирани в Конституцията на държавата за да им даде възможност да решават един куп такива съдбоносно-важни неща... Мин. Н. Милков пък разбрал, че българите в "окупираните" източни провинции нямат достъп до обучение на Български език, наложено - "ясно от кого"... Какво му е ясно? Ако още не е чул, че забраната НА ВСИЧКИ ЕЗИЦИ, освен украинският, беше наложена от президент ПоROSHENко още през 2014 година и то за всички етноси - унгарци, румънци, поляци, българи, като нашата диасфора там е най-многочислена, 400 000 българи! Само нашата държава НЕ реагира против тази мярка тогава! И с това се постави началото на сегашния братоубийствен конфликт, след което изгориха ЖИВИ 42 човека в Профсъюзния Дом в Одеса на 2 май 2014, сред които имаше и българи!!! ? Нямаме ли Конституционен съд? Биготи! И каква е тази арогантност - да си мислят, че разбират от всичко, включително и от ядрена енергетика, и то по-добре от експертите... Не биготи, а изключително вредни биготи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тох

    21 Дек 2022 18:52ч.

    Украинец, който не е знаел какво прави е причинил взрива, чрез изпускане на нещата от контрол. Трябвало е да провери надеждността на реактора под максимално натоварване, обаче леко е поразтеглил понятието "максимално" по усраински обичай. Такива реактори вече почти не се използват между другото, ВВЕР са 10000 пъти по-добри. Имаше някъде действащи два, но не помня къде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Дек 2022 18:20ч.

    Давайте да ги разкараме тия докато е време, на път са да ни дадат цялото налично въоръжение на Усрайна, тикат ни към еврото с ясното съзнание да ни ошушкат до дупка и да продадат държавата ни и да унищожат едничкото свястно нещо, което имаме! Нямате идея какво е да сте държава с ядрени реактори, защото сте ги заварили наготово и седите и гледате как ги унищожават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-странното е, че генералите и останалите евро-оптимисти

    21 Дек 2022 20:20ч.

    вероятно живеят с чувство за изпълнен дълг! Струва им се, че всички, които им "пречим" да се натягат на хамер. и евро-чиновниците, сме едни глупави неграмотни хора, които нищичко не разбират от тяхната 3D шахматна игра, която вярват че играят много изкусно... До скоро мислех, че Бог е Българин. Сега се моля денонощно някаква висша сила да ни спаси... А в действителност трябва всички, които не желаем да продължаваме да гледаме тази позорна драма, да излезем на улицата и по площадите. Защото зализаният Атанас Пеканов, Кирчо Петков, Асен Василев, Даниел Лорер, ДъБъ и братиньовците им от ГЕРБ нямат намерение да спрат да ни тикат към пропастта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    21 Дек 2022 18:27ч.

    Странни решения на Мин. съвет- горивото на амер. компания не е лицензирано, но ще сключват договор?! Кики не успя, но президентското правителство ще успее.;) Не зная за какво им служат главите на министрите/може би само да носят шапките си/? Май забравиха Чернобил- заради такива самонадеяни "специалисти" - знаем плачевния резултат... Позорно, васално поведение на правителството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    21 Дек 2022 18:30ч.

    Ми синергетика на българските гьотферени с американските власти. Колонията няма нужда от нищо, което не е доставено от Метрополията. Пълна зависимост. Отнася се и до населението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • измитане

    21 Дек 2022 18:33ч.

    Необходимо е моментално измитане до един на тези вредни екземпляри с колониално поведение, които твърдяха, че не могат да приемат дългосрочни решения, но изпълняват нарежданията на Блинкен. Радев подведе много хора, за да си осигури втори мандат и сега прави точно обратното. Незабавни избори, на които избирателите да се произнесат искат ли подмяна на горивото на АЕЦ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един от всички

    21 Дек 2022 18:35ч.

    На печен гълъб ми замирисва... Радев да си опича акъла, че наглостта на държавниците става безмерна и този народ няма да търпи още много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    21 Дек 2022 18:35ч.

    Чудесно!Нека гръмне!Това е идиот до идиота в тая подмандатна територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    21 Дек 2022 18:35ч.

    Еничарите в действие. Абе, направо взривете централата, за да не губим време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    21 Дек 2022 19:20ч.

    А тя,че ще гръмне добре,ама първо трябва и да си платим на новия "голям брат".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тох

    21 Дек 2022 18:49ч.

    Преведено в прав текст означава "Обсъжда се извеждането от строя на една от най-добрите АЕЦ в Европа, чрез замяната на горивото, със неподходящо. Примерно ако е бензинов ДВГ, да му сипем вода, ако е дизелов, да го напълним с въглища. Ако е АЕЦ, да го напълним с дървени пръти и камъни."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен 1

    21 Дек 2022 18:52ч.

    Идиоти !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    21 Дек 2022 18:56ч.

    докато д.ебилите не ни накарат да свитнем, няма да мирясат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пачо

    21 Дек 2022 18:59ч.

    Няма да има Народен съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв договор, какъв Уестингхаус -

    21 Дек 2022 19:16ч.

    не само национални предатели са тези марионетки, но и унищожители на страната ни. Който носи отговорността за това служебно пправителство, не дължи ли отговор за тази очертаваща се ядрена заплаха?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    21 Дек 2022 19:16ч.

    Бюджет не предложиха,било дългосрочна политика, за заплати и пенсии не желаят да се разговаря, защото няма бюджет, а да продават държавата на американците - могат! Изумих се, след ато разбрах, че сме дали на Украйна помощи за почти половин милиард лева, а сега на Коледа ще събираме по левче с СМС-и за българсите деца!Пълно разочарование се оказа президентът Радев, под чието давление работи това правителство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТЖоур

    21 Дек 2022 19:21ч.

    Другари, нали усвоихме четириъгълните пръти, крайно време е да минем на шестоъгълни, за по.-безболезнено влизане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    21 Дек 2022 19:21ч.

    Това гълъбче Донев първо да се замисли какво точно е намислил неговия козяшки началник преди да разтури аеца. Крайно е тези хора, щом толкова харесват америка да се преселят там вместо да развалят България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи