Кабинетът обмисля ограничаване с 30% на "Марица-изток", затваряне на "Бобов дол" и "Брикел"

Кабинетът обмисля ограничаване с 30% на "Марица-изток", затваряне на "Бобов дол" и "Брикел"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

До края на юли България трябва да представи в Брюксел окончателните си предложения за промени в Плана за възстановяване, за да има шанс да продължи да усвоява парите по него, пише "Капитал". Още през януари предишният парламент задължи правителството да започне преговори с Европейската комисия по някои от параметрите в плана, като най-ключовото беше да отпадне изискването за ограничаване на дейността на въглищните Топлоектрически централи (ТЕЦ) до 2026 г. На 23 юни в Народното събрание премиерът Николай Денков заяви, че по време на служебното правителство няма почти никакъв напредък за промени в плана в съответствие с решението на Народното събрание.

Този процес се водеше от служебния кабинет на президента Румен Радев в последните месеци, но нямаше публична информация как точно вървят преговорите, какви промени се обсъждат и въобще какви са шансовете за планираните изменения. С встъпването в длъжност на кабинета "Денков" явно има раздвижване по темата, тъй като неофициално се появи проект за изменение на плана за възстановяване, изработен от Министерството на енергетиката. В документа, с който "Капитал" разполага, обаче има много по-различни неща от тези, които Народното събрание даде мандат да се искат. Например вместо отпадане на ангажимент за въглищните централи се предлага намаляване на работата на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-изток" и спиране на дейността на "Бобов дол" и "Брикел" (макар и да не са споменати конкретно). Включено е още отпадане на въглищата като гориво в топлофикациите до 2030 г., което може да остави хората в градове като Перник, Русе и Сливен без парно.

Това се разминава с гласуваното от депутатите решение в началото на януари, което целеше пълно запазване на въглищните мощности. Но пък то беше взето под натиска на протести и преди задаващите се парламентарните избори, което подтикна депутатите към популизъм. В началото на май дори служебният енергиен министър Росен Христов призна, че изискването е непосилно и централите в "Марица-изток" може да съществуват само като балансиращи мощности, защото няма кой да купува скъпия им ток. Това се потвърждава през последните два месеца, в които без каквито и да е ограничения дейността на ТЕЦ-овете в страната е намаляла наполовина заради спадащите цени на енергията. Така че от тази гледна точка новите предложения изглеждат по-постижими.

Въпреки това според Делян Добрев от ГЕРБ така предложеният вариант за промени, който е предварителен и все още се обсъжда, е в противоречие на решението на Народното събрание от януари тази година. "По тази причина ще предложим още следващата седмица да има изслушване на енергийния министър, за да разберем защо се работи в тази посока", казва той в кулоарите на парламента в сряда (12 юли).

А дори тези промени да бъдат изяснени и одобрени бързо, няма гаранция, че до края на тази година България ще може да получи нов транш по плана за възстановяване. По график имаме право на плащане от 724 млн. евро, но за него са нужни още куп реформи, които парламентът и министерствата трябва да изпълнят.

Източник: Дневник

 

 

 

 

Коментари

  • Само че ние не сме Германия

    13 Юли 2023 22:44ч.

    https://www.reuters.com/business/energy/eastern-germanys-brown-coal-belt-tries-go-green-2023-06-19/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лгбт измет

    13 Юли 2023 22:54ч.

    Черно дилдо отзад за 'българското' правителство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатанистки хумор

    13 Юли 2023 23:06ч.

    "План за възстановяване" в който се закрива електроцентрала ! Мда, план има но не е за възстановяване. За депопулация е ! А абревиатурата е поредното сатанистко чувство за хумор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нещо са се объркали

    14 Юли 2023 3:13ч.

    От чие име антибългарският кабинет взима такива важни за държавата и българите решения като има едва 7-10% електорална подкрепа, а и тя е под голям въпрос? Наивно е да смятат, че ще се измъкнат безнаказано и ще си харчат откраднатите и заработени на гърба на бълг.мизерия и предателства милиарди?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jinnn

    14 Юли 2023 4:32ч.

    ТЕЦ-овете в големите градове на България работят много добре . Който иска да ги закрива да се маха от България - Терминал 2 и да отива по дяволите !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво ще донесе Планът за възстановяване за България?

    14 Юли 2023 6:37ч.

    За властта и приближените им - усвояване на парите, за повечето българи - тъмнина и безработица. Нещо като "златният милиард", приспособен за нашите мащаби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Обмисля" окупатора, кьопека изпълнява

    14 Юли 2023 9:14ч.

    Брикела им гори боклука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Закриването на ТЕЦовете - значи затваряне на въгледобивните мини, това какво означава?!

    14 Юли 2023 11:34ч.

    Ами означава, това което говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова е казала пред М.Карбовски, че - ЦЕЛТА на САЩ е да УНИЩОЖИ ИКОНОМИКАТА на ЕВРОПА! Защо американците искат да вредят, да разрушават домът на европейците е сериозен въпрос. .... Но ЛЪЖАТА е факт. ... И никаква трансформация, замяна на сигурният евтин висококалоричен природен ресурс на България не може да се подмени с други източници като вода, вятър, слънце. ... Никола Тесла го е измислил преди 100 години създавайки евтината безкрайна енергия използвайки електромагнитните сили при въртенето на Земята. Да припомним и откритието на Квантовия генератори от българин и възможностите му ... т.н., и т.н. .......... Прочее, СИНДИКАТИТЕ могат за 3 дни да свалят всяко правителство, което работи срещу националните интереси и във ВРЕДА на българския народ. Ако искат могат да го направят и така синдикатите да спасят държава и народ с мощни протести на работници и всички родолюбиви свободни българи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лека рекапитулацийка

    14 Юли 2023 11:53ч.

    Белене приключи. След някакви години и Козлодуй. Очевидно приключваме и с топлоенергетиката. Финансовият п***л декапитализира БЕХ, за да си върже дефицита заради еврозоната. С просто око се вижда накъде отиват нещата. Имам само едно питане - какво ще захранва зарядните станции на всеки километър ('айде, на всеки 60), за които бълнува Витанов? Френски АЕЦ и немски ТЕЦ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи