Кабинетът изтегли предложението парламентът да одобрява всяка военна помощ за Украйна

Кабинетът изтегли предложението парламентът да одобрява всяка военна помощ за Украйна

Автор: Никола Лалов, mediapool.bg

Правителството изтегли от парламента предложението всяка нова военна помощ за Украйна да бъде изпращана с решение на Народното събрание. То е заложено в допълнително споразумение между Украйна и България, което бе внесено от служебното правителство на Гълъб Донев и трябваше да бъде ратифицирано от депутатите.

Президентът Румен Радев и назначените от него служебни правителства отказаха да изпълнят решението на парламента от края на миналата година, което предвиждаше още траншове в помощ на Украйна без нови санкции от страна на депутатите.

Кабинетът "Денков-Габриел" обяви, че сменя политиката и ще окаже необходимата военна помощ на Украйна, но военният министър Тодор Тагарев каза, че и той ще иска решенията да минават през парламента.

Не е ясно дали сегашното действие на кабинета е знак, че управляващите могат да се откажат да искат от парламента решение за всяка военна помощ за Украйна

Правителството изтегля от парламента и внесената от служебния кабинет Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Тагарев обясни, че иска да анализира процесите, но изрично каза, че няма да спира големите проекти от модернизацията на армията, ако са готови.

От пресслужбата на правителството мотивират решението с факта, че документите не са разглеждани от парламента, а заради избирането на новия кабинет е необходимо известно време за задълбочено запознаване на новото политическо ръководство в министерството на отбрана със съдържанието им, като е възможно на базата на анализ те да бъдат променени.

Пред закупуването на ново модерно въоръжение обаче се оформя и ново предизвикателство – решението на финансовия министър Асен Василев да ореже капиталовите разходи, за да постигне бюджетен дефицит от 3%.

В сряда Министерският съвет реши още премиерът Николай Денков да води делегацията на България за Срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли.

В делегацията ще бъдат министърът на отбраната Тодор Тагарев, зам.-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Досега практиката бе президентът Румен Радев да представя страната на тези срещи.

Радев обаче се заяви като един от малкото европейски лидери, които изразява проруски позиции, и е срещу оказването на военна помощ на Украйна, пише "Медияпул".

 

Коментари

  • Стоян Петров

    21 Юни 2023 18:20ч.

    Този кабинет не е за сваляне а е за директно отиване на съд

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    21 Юни 2023 18:27ч.

    Какъв съд? Разстрел, без съд и присъда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев обаче се заяви като един от малкото европейски лидери, които изразява проруски позиции, и е срещу оказването на военна помощ на Украйна, пише "Медияпул".

    21 Юни 2023 18:21ч.

    Няма ли един БЪЛГАРСКИ редактор останал на работа в тая държава???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев открил Зеления форум

    21 Юни 2023 18:38ч.

    Като зелен чорап закупил от военния магазин шапка с коса и гащи с хуй на нема време да купи къща в Гърция на Деса като купи Плевнята на Банова и Първанов на Румин Питков в Испания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    21 Юни 2023 18:55ч.

    Ама нали щяхте да възстановявате парламентаризма бре политически скопци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има ли принципи или мирише?

    21 Юни 2023 19:47ч.

    Дачков, специално ще проследя много внимателно и дълго във времето, дали БОКЛУКЪТ от 16.07 ще получи 6-месечен бан. Искам да разбера най-накрая по един ясен, непротиворечив и убедителен начин - ВИЕ, ГЛАСОВЕ, ЗА КАКВИ ТОЧНО ПРОВИНЕНИЯ НАЛАГАТЕ БАН? Това, което в момента се е наложило като практика, е леко подозрително, направо понамирисва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    21 Юни 2023 19:52ч.

    "Журналистка към Тагарев: „Иди си, бе! Национален предател!“-https://www.youtube.com/watch?v=vBHwARM9TAE

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗАПЛАХА

    21 Юни 2023 19:53ч.

    AMERIKANSKITE MAJMUNI DA VARNAT PARITE ZA F16 I DA NI KOMPENSIRAT S EDIN TRILION DOLARA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и от ГРОБ какво мислАт

    21 Юни 2023 19:58ч.

    по въпросЪТ !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, и художника скулптор

    21 Юни 2023 20:09ч.

    Дето гласува за правителството, той да излезе и да каже, какво мисли за това? ................. не се наядоха тия, не се наядоха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя пишмян академик химик

    21 Юни 2023 20:08ч.

    Начело на МС, за къв се мисли! Ако си въобразява, че децата му, ако има такива, ще благоденстват на гърба на народа ни, жестоко се лъже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма деца, гледа две доведени

    21 Юни 2023 21:02ч.

    Както е отбелязал мъдрият ни народ - Господ си знае работата, този няма да остави семка за мултиплициране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    21 Юни 2023 20:11ч.

    Тоест, Кабинетът ще доставя на УСрайна, каквото му скимне, когато му скимне, без да се допитва до никого! Евала, това си е "демоНОкрация" от всЕкъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tret

    21 Юни 2023 20:27ч.

    ..и какво като се възмущаваме само във форумите...те на това разчитат, че сме лениви празнодумци. Няма да има нови избори и ще бъдем натикани в мишата дупка, като за последно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достоевски

    21 Юни 2023 20:28ч.

    Негласуващите сигурно са доволни, начело с полк. Марков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    21 Юни 2023 21:02ч.

    ПРЕДАТЕЛИ, плачещи за въжета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искат НАТО да се настани в Черно море!

    21 Юни 2023 21:07ч.

    Защо го искат, заради Украйна ли, как не, ако беше така щеше да им пука за нещастните украински войници и население. Ето какво написа колега в коментар от съседната статия: Истината е, че "ако те са в черно море, НЯМА ДА ИМА ДОБИВ НА ГАЗ от огромните залежи и тяхната газ ще се продава!..България е отдавна втора Усрайна, проклет да е мръсника радев."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    21 Юни 2023 21:54ч.

    Професор Дянков! На Източния фронт нещата се обърнаха необратимо / съзнателна тафтология/ казват експертите. Арсеналите на НАТО са празни казва Столтенберг. Ако Руската армия тръгне на Запад трудно някой ще я спре, казват други експерти. Скоро вашите амирикански приятели ще офейкат както в Афганистан. Умен човек сте, не ви ли минава през ума, че може да имате съдбата на един друг български професор, голям български учен, чиято ениствена вина беше, че реши да твори история, вместо да пише за нея.И че държеше на съюзническите задължение повече, отколкото на съдбата на народа си. И народа го потърси. Помислете си добре и бягайте, че не ми изгреждате голям смелчага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    21 Юни 2023 22:02ч.

    Колко сте прав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    22 Юни 2023 8:37ч.

    Тия отмениха и президента и парламента. Народа обаче си е най-демократичния в целия свят. Свирка си в до мажор. Като го пратят да пасе украински патки и като му дооскубят перушинката ще заблее в до минор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    22 Юни 2023 10:48ч.

    А някой смята ли, че всичките пронатовски задачи, изпълнявани от магарев, няма да бъдат гласувани в този парламент? пепе-герП правителството не се страхуват от това, че пъпъ-герп-дпс дупетатите ще гласуват против. Просто гледат всичко да вършат бързичко, пък и не искат хората да разбират какви ги вършат, което може да стане при едно обсъждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АКАДЕМИК

    22 Юни 2023 11:40ч.

    ДЕНКОВ,ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВАТЕ?МИСЛЕТЕ,ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ И ВИДОВ ДЕН,ЩЕ ОТГОВАРЯТЕ ЗА ДЕЛАТА СИ…НЕ СТЕРЕТЬ ПО-ГОЛЕМИ ОТ ХЛЯБА.ВИЕ СТЕ ПРОДАЖНИЦИ ЗА 30 СРЕБЪРНИКА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи