Известен турски сеизмолог: Постоянно повтаряме - подгответе Истанбул за силно земетресение

Известен турски сеизмолог: Постоянно повтаряме - подгответе Истанбул за силно земетресение

Автор: Нахиде Дениз за БТА

Известният турски сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр предупреди, че се увеличават рисковете за възможно силно земетресение по Северноанадолския разлом в района Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул.

От 23 години насам постоянно повтаряме: подгответе Истанбул за силно земетресение, което очакваме по Северноанадолския разлом. Невъзможно е да се посочи точна дата, на която разломът може да се активизира. Но още след земетресението в Мармара през 1999 г. предупредихме, че 64 процента е вероятността от силно земетресение в период от 30 години. Оттогава минаха 23 години. Смятайте в какво положение сме. Може да е 2029 година ", каза той в предаване на телевизионния канал ТГРТ.

През 1999 година в разрушителното августовско земетресение с магнитуд 7, 4 по Рихтер загинаха над 17 000 души, а над 150 000 сгради бяха разрушени.

Сеизмологът коментира, че предупрежденията и призивите, негови и на колегите му, за очакваните земетресения не целят да плашат хората, а да се задействат институциите и механизмите да бъдат подготвени.

Той подчерта, че ако са били взети предвид предупрежденията за рисковете в районите на земетръсните разломи, ако са били спазвани противоземетръсните стандарти, разрушенията в Кахраманмараш, Килис, Диарбекир, Адана, Османие, Газиантеп, Шанлъурфа, Адъяман, Малатия и Хатай е можело да бъдат избегнати в известна степен, а държавата и институциите да бъдат подготвени за спасяване на хората и посрещане на щетите от природното бедствие.

Междувременно турският вицепрезидент Фуат Октай съобщи, че броят на загиналите в земетресенията е достигнал 9057 души, 52 979 души са ранени. Разрушени са 6 444 сгради.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Винкела

    09 Фев 2023 9:29ч.

    Усещам прекалено целенасочено и целеустемено отвличане на вниманието (дадена им е упорна точка - куцо и сакато вие в тази посока), което ме кара да мисля, че HAARP не е лишено от смисъл в случая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не повтаряйте тази безсмислица

    09 Фев 2023 10:06ч.

    HAARP е система за влияние върху климата чрез излъчване на мощни енергийни потоци в йоносферата. За земната кора имат съвсем други механизми на влияние и предизвикване на трусове, т.н. "сеизмично оръжие", не бъркайте понятията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То Харпа

    09 Фев 2023 10:25ч.

    Да вземе да удари Обеля, за да си починем от вашите простотии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съвсем другитe механизми

    09 Фев 2023 11:02ч.

    Сеизмичното оръжие може да се задейства като в земната кора, с дълбок сондаж, се прокопае и постави ядрен (термоядрен) заряд с определени характеристики. Местата се подбират близо или върху разломи в земната кора, тектонични зони на преплъзване на плочи. Места където има натрупано тектонично напрежение, а не е имало скоро земетресение. Показателно е че едно такова унищожително и катастрофално земетресение има толкова плитък център - 8 километра дълбочина ! Правете си изводите... За сравнение - унищожителното земетресение във Вранча, Румъния, от 4-ти март 1977 има дълбочина от 100 км. Всякакъв изкуствен произход е изключен там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А защо в базата на ам. ВВС-база в Инджирлик няма никакви разрушения?

    09 Фев 2023 11:15ч.

    Турците изобщо не трябваше да пускат американски военен кораб в териториалните си води. Американският есминец, пуснал котва в Пашабахче на Босфора, на който се проведе магична демонстрация с издигането на свръхголям американски и прекалено малък турски флаг, най-вероятно е задействал геомагнитното оръжие в даден момент, тъй като са налице прекалено много съвпадения в странни дипломатически действия на Запада преди това, придружени с още по-странни изказвания на западни официални лица в навечерието на събитието. Оказа се, че предното голямо земетресение в Адапазаръ през август 1999 г. е било отново предшествано от уж официално посещение на американски крайцер и есминец в турска военна база в Мраморно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи