Изтребители на Япония и САЩ прелетяха над Японско море в отговор на подобна акция на Китай и Русия

Изтребители на Япония и САЩ прелетяха над Японско море в отговор на подобна акция на Китай и Русия

Японски и американски изтребители извършиха съвместен полет над Японско море, съобщи Министерството на отбраната в Токио, цитирано от АП. Според агенцията това е в отговор на съвместен полет на руски и китайски бомбардировачи, докато президентът на САЩ Джо Байдън беше в японската столица.

Освен това японско-американската акция е станала часове, след като Северна Корея изстреля три ракети, включително една междуконтинентална балистична ракета, по посока към морето между Корейския полуостров и японския архипелаг. Ракетите паднаха във водата извън японската икономическа зона.

В съобщение на обединения щаб на японските сили за самоотбрана се казва, че японско-американската акция "потвърждава съвместния потенциал" на двете страни и укрепва техния съюз. "За да реагираме на всякаква извънредна ситуация, вземаме мерки за максимална готовност", гласи съобщението.

Във вторник стратегически бомбардировачи на Китай и Русия прелетяха близо до въздушното пространство на Япония. По това време Байдън разговаряше с премиерите на Япония, Индия и Австралия в рамките на среща на върха на "Куад" - коалиция в сферата на сигурността и икономиката, целяща да се противопостави на нарастващото влияние на Китай в региона.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    26 Май 2022 13:09ч.

    сащ подготвят нова украина в далечния изток не могат да стоят мирни в страната им пълно с проблеми няма мляко за бебетата деца се убиват за кравите няма зърно ама те за таиван се хванали зорлем бутат света към воина и смърт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    26 Май 2022 13:35ч.

    Варди си ПърлХарбър бе, че ти е под носа, пък и историята често се повтаря, за неизвели си изводи от събитията !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи