Източноевропейските съюзници в НАТО твърдят, че войските на "Вагнер" в Беларус са проблем

Източноевропейските съюзници в НАТО твърдят, че войските на "Вагнер" в Беларус са проблем

Обща пресконференция на участниците във вчерашната среща в Хага на генералния секретар на НАТО с ръководители на седем държави от съюза. Снимка: АП

Източноевропейските страни от НАТО предупредиха вчера, че преместването на руските наемнически войски "Вагнер" в Беларус ще създаде по-голяма регионална нестабилност, но генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът е готов да се отбранява срещу всяка заплаха, предаде Ройтерс.

Ако "Вагнер" разположи своите серийни убийци в Беларус, всички съседни страни са изправени пред още по-голяма опасност от нестабилност", заяви литовският президент Гитанас Науседа след среща в Хага със Столтенберг и правителствени и държавни ръководители от още шест съюзници в НАТО.

"Това е наистина сериозно и много тревожно и ние трябва да вземем много категорични решения. Това изисква много, много твърд отговор от страна на НАТО", каза полският президент Анджей Дуда.

Шефът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин пристигна вчера в Беларус съгласно споразумение, договорено от беларуския президент Александър Лукашенко и сложило край на метежа на наемниците в Русия в събота. Руският президент Владимир Путин заяви, че на бойците на "Вагнер" ще бъде предложен избор да се преместят там.

Столтенберг заяви, че е твърде рано да се каже какво може да означава за съюзниците от НАТО преместването на "Вагнер" в Беларус и акцентира върху засилената отбрана по източния фланг на алианса в последните години.

"Изпратихме ясно послание на Москва и Минск, че НАТО е тук да защити всеки съюзник, всеки сантиметър натовска територия", заяви той.

"Вече увеличихме военното си присъствие в източната част на алианса и на предстоящата срещата на върха ще вземем допълнителни решения за по-нататъшно укрепване на колективната ни отбрана с повече сили с висока степен на готовност и повече способности", подчерта генералният секретар.

Столтенберг отбеляза, че метежът е показал, че "незаконната война" на Путин срещу Украйна е задълбочила разделението в Русия.

"Същевременно ние не трябва да подценяваме Русия, така че е още по-важно да продължим подкрепата си за Украйна".

Анджей Дуда каза, че се надява заплахата, която представляват силите на "Вагнер", да бъде включена в дневния ред на срещата на високо равнище на НАТО в литовската столица Вилнюс на 11 и 12 юли.


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • отански шаш и паника

    28 Юни 2023 11:43ч.

    Не се разбира - последно "Вагнер" какви са ? Добри или лоши ? Искаха да свалят Путин, значи са добри ? Ама били "серийни убийци" (щото ликвидираха хиляди отанци), значи са лоши ? Объркване някакво в атлантическите редици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    28 Юни 2023 14:52ч.

    Не е объркване, а двоен стандарт, на принципа наш/чужд кучи син.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧВК "Вагнер" винаги са били лоши за Запада

    28 Юни 2023 16:08ч.

    Не ЧВК "Вагнер", а Пригожин, защото той не беше информирал подчинените му "вагнеровци", че ще правят пуч. Пригожин не е искал да свали Путин, а Шойгу и Герасимов. Никакво объркване няма в атлантическите редици - никой не е отменил негативната си оценка за делата на Пригожин/ЧВК "Вагнер" и тези на режима в Кремъл - и двете са терористични и военнопрестъпни. Позитивното беше в ситуацията и шанса. Западът имахме надежда, че пучът на Пригожин е шанс да се пробуди руския народ и да вземе нещата в свои ръце, за да си върне държавата и Русия на пътя на демокрацията. Това, че два партньора са се скарали, не означава, че трябва да взимаме страна, ако и двамата са бандити. Надеждата ни беше на принципа "Двама се карат, третият - печели!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    28 Юни 2023 11:44ч.

    ръкопляскахте като тръгнаха войските на вагнер към москва, сега като се дислоцират до вас, ви се разтрепераха гащите!...и вий там сте едни развинтени гайки....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    28 Юни 2023 11:50ч.

    Присъствието на Нато в източна Европа, също е проблем за някои, иначе нямаше да има СВО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Защо се срамувате или страхувате да наричате нещата им с истинските им имена?!"

    28 Юни 2023 13:46ч.

    Прав си, ама въпросът е и към такива като теб. Защо през цзялото време наричахте западащия си фашизъм с некомпрометирани думички като "либерализъм" и "демокрация"? И СВО-то е принудителна мярка, човекът ти каза - спрете си дранг нах остен-а и най-после започвайте да разчиствате обилно замитаното със столетия под собствения си килим. Т.е. спрете да изнасяте демокрация и цветни революции, сиреч добрия си стар фашистки колониализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай дан

    28 Юни 2023 14:06ч.

    Доста трудно ти изчетох брътвежите! Типичен пример за промит мозък от трибуквените телевизии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емигрирал

    28 Юни 2023 14:27ч.

    Продължавайте да бичите тези клишета, бабе. Скоро ще останете и без джипита. С обкръжение от два милиона индобългари.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хехе

    28 Юни 2023 14:53ч.

    Лидия, аз съм в държава от т.нар. Запад, България, обявена за враждебна на кремльовския режим и не слугувам, а управлявам собствен бизнес. "bodar4uk" (не ми говорете на "ти", нито се познаваме, нито сме на едно ниво, издавате липсата на "първите седем години"), продължавате с рашисткия новговор, с подмяна на съдържанието на думите. И вие сте прав, СВО-то е принудителна мярка, но не сте разбрали причината - одържане на властта на путьовците в Кремъл и неограничената им алчност за ГРАБЕЖ, както разкри парньора на Путин Пригожин. Останалото е пропагандна риторика за влиянието и пътят, по който се постига от Запада и Рашата - ако Западът, към които се причислява и България, сме изнасяли демокрация и цветни революции, то СССР/Русия изнася революция, пучове и "руска пролет". За това кой какво трябвало да разчиства, отговарям, че няма как да се изорат предателствата към народите, които е изтребил, окупирал, претопявал културата и традициите им, експлоатирал и ограбвал ресурсите му от руските орди. Можем да съдим кой сади плевели и кой дава плод по посоките на движението на личните избори на хората. А то е от Изток на Запад, не обратното:) Всички искат да живеят на Запад, с изкл. на малкото Z-омбирани и платените от Кремъл чужди агенти (дори вождовете на "революции и пучове доказват с делата си това, избират приоритетно да инвестират на Запад, да живеят, образоват се и работят децата и внуците им на Запад, имат доверие да държат парите си на Запад, имат доверие и предпочитание да си закупуват битови, технологични, производствени ел. уреди, козметика, дрехи, автомобили, компютри, яхти, апаратура, медикаменти, самолетни части и двигатели, химия, промишлени части, поточни линии, машини и т.н. предимно от Запада, предпочитат да почиват и да притежават вили на Запад и т.н.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • говори конкретно по темата, ако изобщо има какво да кажеш

    28 Юни 2023 15:15ч.

    Не ни разказвай личните си истории, тук не е изповедалня, нито сме ти подчинени, както работниците в менажерията ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    28 Юни 2023 15:31ч.

    Вижте ключовите думи на Хехе - "Скъпата ни ЕВРОПЕЙСКА Родина, от една страна и ЕВРАЗИЯ, от друга! Това са думи на човек без ОТЕЧЕСТВО, "човек на Света", (конкретно Европа), глобалист и неолиберал. От тази гледна точка масово ни налагат разбирането за войната в Украйна. Де-факто те вече смятат ЕС като ЕССР/ЕСЩ. Въпрос е кога ще стане де-юре?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ме-меее

    28 Юни 2023 15:37ч.

    Това са ти дългите миризливи писания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светът е глобален и всички сме взаимозависими

    28 Юни 2023 17:23ч.

    България е еднонационална, унитарна държава, една от семействата на ЕС и НАТО. Заедно сме по-силни, по-сигурни, по-благоденстващи. Ако не вярвате на това, погледнете фамилната си история и сравнете как са живяли вашите родители, деди и как вие и вашите деца. И в материален, но най-вече в духовен смисъл. Ако не ви удовлетворява духовното ниво днес, причината не е в ЕС, а в самите вас. Оттук произтича и материалния свят - мисъл, слово, текст, образ, звук, творение... Не е по марксически "Битието определя съзнанието". Тук сблъсъкът е Европа - ФЕДЕРАЦИЯ от отечества или Европа - СЪЮЗ на отечествата. Аз съм за Европа като ФЕДЕРАЦИЯ, която дава голяма независимост на държавите, като в същото време има единодействие в области от стратегическо значение - информация, образование, култура, здравеопазване, сигурност, военна отбрана. Европа не като обща нация, защото това е невъзможно, а като общо отечество от многообразни култури и нации, в което всеки пази своята цялост и се възхищава от целостта и завършеността на другия. Както в семейството , което се състои от завършени личности, така и Европа трябва да се състои от завършени пълноценни отечества. Европа като СЪЮЗ е обединение от насипен брой независими отечества, на две скорости, на три и не знам колко си скорости, сключващи и изключващи някакви споразумения и подсъюзи според националистични интереси, водещи до разединение и конфликти, тип "всеки дърпа чергата към себе си". Това е, за което се борят националистите (леви, ултрадесни, нацитски) с популистки, великошовинистични, ксенофобски, патриотАрски, стигащи до агресия и език на омразата парадигми. Те постоянно провокират, без да търсят, знаят и решават проблемите, постоянно ни въвличат в конфликти, постоянно демонстрират самоуправство и нарушаването на Закона, постоянно пледират за неспазване на международните ни договорености и с тях рискуваме да ни доведат до разруха и войни. Затова трябва да бъдат изолирани от общественото управление. От можещите, решаващите обществените проблеми, решили личните си такива и помъдряли с житейски опит, намиращи общи пресечни точки в конфликти, пазещи живота, върховенството на Закона, мира, а не като националистите - пропагандиращи и издигащи в култ разделението, смъртта/жертвоготовността/късанаето на ризи в името на УЖ някакъв патриотизъм, правото на Силата и по-силният, войната в името на някаква подменена историческа справедливост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вземи нещо бързодействащо. Калиев цианид ще свърши работа

    28 Юни 2023 17:59ч.

    Леле мале какви промити безмозъчни идиоти имало....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    28 Юни 2023 11:57ч.

    Малко бавно, но се усетиха, че им направиха шах-шех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахаа НАТО

    28 Юни 2023 12:07ч.

    вече го тресе страх от Вагнер че те се готвят да се бият във източна европа . Във това число и във България . А като ги знам какви войници са натовските меки китки и как бягат когато стане напечено и си оставят пуделите на произвола на съдбата . Та няма да се учудя как вагнерите със три брогади бойци могат безпроблемно да стигнат и до софия .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От първа ръка зная

    28 Юни 2023 13:20ч.

    Рикрутмънът във “Вагнер” е страховит. Преобладават “разведчики”…Гейовете има от какво да се страхуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те танцуваха само един ден

    28 Юни 2023 12:12ч.

    В Белорус се получил т.нар. на военен език "балкон", от който се контролирали Полша, Балтика и Украйна. Стратегическото положение на бивша Украйна станало още по-лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    28 Юни 2023 12:12ч.

    Извинявам се, но една тънка "кафява линия" се е образувала около Беларус. Смятай -25 хил.човека са способни да разстроят съня на поляци, украинци, литовци, латвийци и естонци. Тези храбри нации изнесли всичко на плещите си през ВСВ. "Победители", които направиха всичко на гърба на Червената армия. Човек си задава въпроса - как са храбрите ви заешки сърца с които подскачахте преди това ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Пакта" уж неаше снаряди

    28 Юни 2023 12:20ч.

    камъне и дърве стигат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • усетиха се накрая

    28 Юни 2023 12:22ч.

    Както винаги, тези се усетиха с една седмица закъснение - толкова им е умствения капацитет. Радваха са на предварително подготвената сценка като малки дебилчета, преди да разберат, че са прецакани. А освен това в суверенна държава всеки може да си разполага каквото поиска и където поиска. То и българският народ е против разполагането на бази на НАТО в България, ама никой не го пита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко

    28 Юни 2023 15:40ч.

    В България няма нито една база на натото. Базите са американски!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Решение на проблема

    28 Юни 2023 12:26ч.

    Нейту да организира един прайд по границата на Беларус. Тогава ошашавените серийни вагнеровци ще избягат чак в Сибир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОТАН - колос на глинени крака,

    28 Юни 2023 12:29ч.

    в мозъчна смърт и в розова рокличка, артисала от последния прайд. Подложиха на риск сигурността на източноевропейските страни. И исторически, и геополитически, и ситуационно погледнато, не може да има по-надежден гарант за сигурността на тези страни от Русия. Беларуският лидер е наясно с това. Който мисли обратното - да се вгледа в съдбата на разкостената Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само лозунги и

    28 Юни 2023 13:00ч.

    Пенсионерски лакардии. Ваш Путьо се крие в бункер и трепери да не го убият, не някой друг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нефелни

    28 Юни 2023 13:09ч.

    евроджендърски опорки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Барем

    28 Юни 2023 13:23ч.

    Има ли в бункера тоалетна ? Или тича навън да се облекчи като мужиците ? Какво пише в лиШчето ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една радостна нам новина чухме

    28 Юни 2023 12:30ч.

    от тази сбирка на “НАТО”,слагам кавички предвид факта че где е участвала България в нечий пакт,същия редовно се се оаквал и усмърдявал на лайна и помия!Така очаквам с най-голямо желание и с днешните ни поредни “братя “по пушкала и джепане!Силно се надявам и Богдан Филов № 2 ,т.е. измисленият “академик”Денков да изпрати един взвод доброволци-печелбари на източният фронт и руските войски отново да цъфнат на Дунава и от там в София где цялото ни политическо ръководство начело с Борисоф,Методиев,идиотите Кирчо и Ася Василевна+НЕдругарката ни Нинова ще ги чакат с китки здравец в ръка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в духа не демократичните ценности

    28 Юни 2023 12:31ч.

    Солидарно трябва да подкрепим източноевропейските съюзници, да ги успокоим при тези техни основателни притеснения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да похвърляме натоффски боб кое е вярното

    28 Юни 2023 12:35ч.

    Тия пак ги прекараха като измамени камилчета... Руски медии съобщиха, че Вагнер остава на донбаския фронт, в Беларус ще е само Пригожин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Василев

    28 Юни 2023 12:46ч.

    https://www.facebook.com/reel/652233300088842

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кто дела?

    28 Юни 2023 15:20ч.

    Логиката на рашистката пропаганда - "защитници" срещу "защитници", "герои" срещу "герои", "най-главният герой" на РФ първо гарантира предателите да понесат наказание, а след това гарантира - да не понесат, накрая всички "защитници" и "герои", които убиха други "защитници" и "герои" могат да продължат да се гордеят какви "герои - защитници" има Русия. ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    28 Юни 2023 12:48ч.

    А сега де. Нали в събота пиехте шампанско за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И пак ще пием шампанско

    28 Юни 2023 15:22ч.

    Ще има втори пуч. Путин никой не го подкрепи, получи УЖ подкрепа от тези, на които им беше наредено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Упорито искате

    28 Юни 2023 15:33ч.

    Пригожин с ядреното куфарче ??Я размисли пак…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я размислете вие...

    28 Юни 2023 17:31ч.

    Пригожин никога няма да има достъп до ЯО, с или без подкрепата на режима в Кремъл. Пригожин без подкрепата на ФСБ режима на Путин не е проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    28 Юни 2023 12:57ч.

    Само преди няколко дена отмениха планирани санкции срещу "Вагнер" защото тръгнали към Москва, а сега отново бълват обвинения защото тръгнали на Запад и приближават към тях самите. Толкова ли беше трудно да се досетят, че това движение първо на Север, а след това на Запад е просто за да заобиколят Украйна без бой?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както обещаха САЩ наложиха, планираните за вторник, санкции срещу компании, свързани с дейността на Евгений Пригожин в Африка

    28 Юни 2023 15:57ч.

    САЩ бяха готови да ОТЛОЖАТ, а не въобще да отменят планираните за вторник санкции. Причината беше, за да не изглежда, че взимат страна в този ВЪТРЕШЕН за Русия конфликт. Държавният департамент беше планирал да обяви във вторник санкции срещу бизнеса със злато на "Вагнер" в Африка. В Либия, Мали и Судан "Вагнер" предоставя военна помощ в замяна на достъп до природни ресурси. Днес МФ на САЩ вече обяви тези санкци. Списъкът включва: Midas Resources, базирана в Централноафриканската република (ЦАР), добиваща злато, диаманти, мед и хром в Африка; Базираният в ЦАР Diamville, търгуващ с диаманти и злато; Industrial Resources General Trading от ОАЕ, участващ в операции с Diamville; Руското ООД "ДМ". Освен това бяха наложени санкции на руския гражданин Андрей Иванов, когото САЩ свързват с ЧВК 'Вагнер' и операциите на Пригожин в Африка. Евгений Пригожин е под санкциите на САЩ от 2016 г. ( https://meduza.io/news/2016/12/20/prigozhin-i-kovalchuk-popali-pod-amerikanskie-sanktsii ). Властите на САЩ наложиха първите ограничения срещу него заради участието му във въоръжения конфликт в Източна Украйна от 2014 г. насам. Впоследствие срещу бизнесмена и свързаните с него компании бяха наложени все повече и повече санкции. През януари 2023 г. САЩ решиха да обявят ЧВК Вагнер за "транснационална престъпна организация".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По стар кагебистки маниер

    28 Юни 2023 12:58ч.

    Вашия Пригожин го затворили в хотел без прозорци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жълтопаветниче некъпано

    28 Юни 2023 13:03ч.

    Напротив, в петзвезден хотел с огромна веранда в центъра на Минск е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да не би да си просиш такова обслужване

    28 Юни 2023 13:19ч.

    Себе си ли питаш бе, центаджийски грантаджийски борсук миризлив?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СЕМ

    28 Юни 2023 13:30ч.

    Г-н Дачков много обича да колекционира по коментарните части на статиите си подобни фекали като този от 10:12ч. Обаче, ако напишеш че примерно Денков е глупак, което е клиничен факт, немедлено се трие ! Браво Гласове, така се седи едновременно на двата стола до момента...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Залезът на боговете

    28 Юни 2023 13:50ч.

    Нечувано! Синковците на Отан се страхуват от музикалния кръстник на вси отанци, Вагнер? И запяха лебедовата си песен. Няма по-епична и титанична картина от баталното платно , "Отанци получават с предимство безплатни билети за новия концерт на любимия си Вагнер."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АХА, НАТО НА ГРАНИЦИТЕ НА РУСИЯ НЕ Е ПРОБЛЕМ, НО ВАГНЕР НА ГРАНИЦИТЕ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА Е ПРОБЛЕМ!

    28 Юни 2023 13:57ч.

    Е, ще трябва да се научите да живеете с това. Докато не седнете на масата и не решите проблема с архитектурата на сигурност в Европа и не дадете на Русия гаранциите, които тя поиска съвсем разумно преди да предприеме СВО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моето обяснение на този парадокс

    28 Юни 2023 14:39ч.

    Арогантния Запад - колонизатор, експлоататор, "демократизатор" (не подбиращ средствата) и агресор (без оглед на географията) се мисли за светец и го внушава мощно чрез медиите - неговите санкции, изнудвания, корумпиране на чужди "елити", войни (с ужасяващи жертви на мирно население) са в името на "свободата и демокрацията". Но все още има трезво мислещи хора с развито чувство за справедливост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако Русия иска гаранции за сигурност в Европа,...

    28 Юни 2023 17:34ч.

    ... ние от НАТО я каним за кандидат-член.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО е всъщност най-големият проблем

    28 Юни 2023 14:28ч.

    НАТО е проблем за България - не говоря за продажното ѝ управление, а за реалните интереси на страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?!?!

    28 Юни 2023 17:35ч.

    И какъв проблем е НАТО за България?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "незаконната война"

    28 Юни 2023 14:55ч.

    Има ли законни войни? Може би десетките войни, които САЩ водят в последните 20 години са законни? Но е весело. "Вагнер" ги изплашиха само с присъствието си. Щели да защитават всеки сантиметър земя. С какво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По руските телевизии показават всичко

    28 Юни 2023 15:04ч.

    Спряха ви ги и сега гадаете. Пригожин не е сам. С него са още няколко военни от щаба му, с които той постоянно се е консултирал, когато се е пазарел с Лукашенко. Сега е в Беларус, във военна казарма и обучава беларуските войници. Ако към него се присъединят още от неговите хора, е тогава не се знае къде ще ги разположат и накъде ще тръгнат. А тези. които остават в Русия и подписват договори с МО, скоро ще се появят на фронта. Имат стойност офицерите. Руската армия се нуждае от офицери с опит. По-голяма част от офицерският състав на "Вагнер" не са поддържали Пригожин. Те са служили в руската армия и са полагали клетва за вярност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Юни 2023 16:00ч.

    Руските телевизии почнаха да послъгват. Изкривяват и изопачават фактите. Например - "Метежът" на Вагнер бил потушен от Армията, която героично е предотвратила проливането на кръв и преврат някакъв. И даже авиацията се е намесила и дала свидни жертви. Въпроси: По какъв именно начин Армията спря Вагнер? За какъв преврат става дума - Пригожин ясно обясни - Не ни трябва Путин, искаме Шойгу и Герасимов! Но, разбира се такава постановка на въпроса - "не ни трябва Путин", е доста оскърбителна за Путин. Демек, казват му - "От нас да мине - живей!". И сега се върти колелото - героични действия, саможертви, впрочем - имаме ли имената на загиналите летци? И което е най-гнусното - предателство, демек оголили фланговете и оставили горката армия сама да се оправя. Кви флангове? От началото на месеца Вагнер почива и е далеч от фронтовата линия. После, нямам впечатление, че Пригожин не е разбран и не е подкрепян от обществото. Даже напротив. Но доста хора се умълчават, защото изпълзяха Швондерите - с кожените тужурки и наганите, търсещи врага под дърво и камък. Някво стахановско движение - кой повече врагове ще посочи. Чудим се на Хрушчов, че е искал да му повишат бройкте за арести в 37-ма. "Уймись, дурак" е за него. Та, сега май настава същото. Путин е суетен, той не може да бъде поставян в подчинено положение от некъв наемник (Нищо, че може и беше поставен, но ний ще се прайм, че Жужо е победил готвача). Та така с руските телевизии от няколко ден насам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Отгоре беше дадена заповед - да не пречим на Вагнер"

    28 Юни 2023 17:54ч.

    https://meduza.io/feature/2023/06/26/byl-dan-prikaz-sverhu-ne-meshat-vagneram-chtoby-ne-bylo-ni-odnoy-kapli-krovi-i-zhdat-resheniya-moskvy

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил Комин: Как все пак Пригожин успя да превземе Ростов на Дон и след това да се приближи до Москва на толкова близко разстояние?

    28 Юни 2023 17:56ч.

    https://meduza.io/feature/2023/06/26/kak-zhe-vse-taki-prigozhinu-udalos-zahvatit-rostov-na-donu-a-potom-i-priblizitsya-k-moskve-na-takoe-blizkoe-rasstoyanie

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидия, аз съм в държава от т.нар. Запад, България,

    28 Юни 2023 15:07ч.

    Или сте "на Запад" или сте "местни милионери". Такива са ви легендите на всичките сороски тролове. А реалността е, че сте обикновени драскачи на заплата. И то не висока. Дори не си давате сметка, че всичките сте по един и същи калъп набрани - без знания, без въображение и без грам обща култура. Говорещи папагали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурж. средняци, кажи го - плебс

    28 Юни 2023 15:17ч.

    Ами толкова си могат те - американско ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От съседната одая

    28 Юни 2023 15:38ч.

    Днес опиумът не на интелектуалците, а по-скоро на журналистите в телевизионните предавания, на дребната интелигенция, е русофобията, която забранява да разбереш мотивировката на основните действащи лица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО да се радва,

    28 Юни 2023 15:51ч.

    защото можеше не Лукашенко, а Орбан да извика при себе си Пригожин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тотото

    28 Юни 2023 17:10ч.

    Абе чак Орбан не, но Вучич отдавна можеше да ги покани в Косовска Митровица и щеше да се повтори историята с руския десант на летището в Прищина от юни 1999 г., когато братята спряха пред портала за няколко дена цяло едно натоффско съединение... с тази разлика, че тоя път натоффчетата от кейфор направо щяха да си плюят на петите и да побегнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не войските на ЧВК "Вагнер" в Беларус са проблем, а ядреният шантаж на Путин

    29 Юни 2023 0:09ч.

    1️⃣Първо, в момента тече подготовка за прехвърляне на тежка военна техника на ЧВК "Вагнер" НЕ КЪМ Беларус, а към руските въоръжени сили и това беше съобщено и показано от руското М-во на отбраната. Да не мислите, че такава техника се телепортира на секундата. 2️⃣ Путин няма да допусне Пригожин да я прибере, защото не е негова собственост. Самият Путин каза, че държавният бюджет на Русия е изхарчил 276 милиарда рубли за ЧВК "Вагнер" за годината на войната, което е повече от бюджетните разходи за спорт и култура. Така ли се подарява военно оборудване за толкова милиарди на бизнес-партньора Пригожин, с когото се скара и който го унизи пред цял свят?! 3️⃣ Лукашенко днес каза: "Поляци и други вярват, че "Вагнер" ще пази ядрените оръжия и т.н. Вагнер няма да охранява или борави с никакви ядрени оръжия. Те (носителите на ядрените оръжия) ще бъдат охранявани там и днес се охраняват, тъй като част от носителите на ядрените оръжия вече са пренесени в Беларус. Удивително е, че не са го проследили. Само руснаци и беларуси пазят", каза Лукашенко. Той също така добави, че само руски специалисти се занимават с обслужване на ядрени оръжия: "Ние помагаме. Оказва се, че не е лесно." 4️⃣ "Вагнеровците" нямат и няма да имат достъп до ЯО. Още през март Путин обяви плановете си за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус до 1 юли. В същото време той подчерта, че Русия няма да наруши Договора за неразпространение на ядрени оръжия с действията си, тъй като няма да прехвърли тези оръжия на Беларус, а само ще ги постави - под свой контрол - на беларуска територия. В края на май министрите на отбраната на двете страни Сергей Шойгу и Виктор Хренин подписаха съответните документи. 5️⃣Какво означава това "само ще ги постави"? Москва ще копира собствената си практика: ядрените бойни глави се съхраняват отделно от носителите, докато носителите съществуват без ядрени оръжия. Русия, очевидно, запазва контрола върху [доставените на Беларус] ядрени оръжия и създава [в Беларус] специално хранилище за ядрени бойни глави, което ще бъде изцяло под контрола на 12-то главно управление на руското Министерство на отбраната . Тоест, режимът за неразпространение формално не е нарушен.Беларус не става ядрена сила. 6️⃣Още юни миналата 2022 г. Путин обяви готовността си да изпрати в Беларус инсталациите за ракетни системи "Искандер" и самолети Су-25, преустроени за ядрени мисии. До края на годината тези проблеми вече бяха решени. Освен това Беларус вече получи два дивизиона руски зенитно-ракетни системи С-400. Тя получи изтребители Су-30СМ и радар Opponent-GE - тоест всичко е готово Беларус да има безопасна зона за оръжия, някои от които може да са ядрени. Т.е. Беларус получава само НОСИТЕЛИТЕ - установките за "Искандер" и 10 преустроени за ядрени глави Су-25. А в Русия остават ядрените глави. Контролът остава само в Путин и другите двама с куфарчета в Кремъл. 7️⃣ Това с ядрените установки в Беларус е пореден опит на Путин да привлече вниманието на САЩ, тоест да се нагнети напрежението, да се ескалира, да се постави на карта това, което според Москва би било важно за САЩ и би ги принудило да седнат на масата за преговори. С Беларус Путин хвърля друга карта, предполагайки, че подготовката за тактическите ядрените оръжия в Беларус също могат да станат повод за преговори, за да се убедят САЩ да приемат руските завоевания в Украйна като даденост, в противен случай няма решения на ядрените проблеми, които са толкова важни за САЩ. Путин многократно е разигравал ядрен шантаж, но само с ЯО от своята територия. Сега за първи път приближава ядрената заплаха към НАТО и конкретно Полша и Прибалтийските държави. За сега САЩ отказваха да играят играта на Путин, но САЩ ще бъдат притиснати и/или убеждавани от европейските членки на НАТО, най-вече от Полша. Във връзка с тази подготовка за изграждане на ядрена зона в Беларус, която тече близо година време, Полша вече поиска САЩ да разположат тактически ядрени оръжия на тяхна територия в отговор на решението на РФ. За сега САЩ се въздържат. В НАТО това ще се обсъжда на срещата на върха през юли. Нещата не се развиват мигновенно, нито ще бъде изпуснат ядрения контрол от Путин и прехвърлен на Пригожин, който го изложи пред цял свят или на васала - хитрия Лукашенко, от който нищо не зависи освен да слушка и изпълнява. Ще поживеем, ще видим. И преследваната цел от Путин и обкръжението му е съвсем друга, както ви описах - шантаж, а не реална безумна употреба на ЯО. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи