Изтеглиха Вариант 1 за матурата по български език за 7 клас

Изтеглиха Вариант 1 за матурата по български език за 7 клас

В 8 без 15 тази сутрин в Министерството на образованието беше изтеглен Вариант 1, по който да работят седмокласниците, съобщава БНТ.

Над 110 хил. седмокласници и десетокласници се явяват днес на Националното външно оценяване по български език и литература.

Оценката от изпита на седмокласниците се използва за кандидатстване в гимназиите след 7- ми клас, а с резултата си десетокласниците от обединените училища могат да продължат във втори гимназиален етап. За 10-ти клас вариант не се тегли. 

Днес се провежда изпит "две в едно" по български език и литература. Десетокласниците се явяват на Национално външно оценяване за втора поредна година. Седмокласниците пък по традиция чрез този изпит влизат в гимназиите след 7-ми клас.

За десетокласниците изпитът започва в 9 часа. Ще се явят около 53 хил. ученици. За час и половина те ще решават тест от 23 въпроса. Последната задача е за създаване на текст. За този изпит вариант не се тегли, защото е само един.

Изпитът на седмокласниците ще започне в 10 часа и ще продължи два часа и половина, явяват се над 60 хил. ученици. Те ще решават тест от 25 въпроса и ще правят преразказ върху неизучавана творба.

Всички ученици, и от 7 и от 10 клас, днес провеждат изпита в собствените си училища. Учениците пишат с черен химикал. Има и видеонаблюдение и квестори, които следят да няма преписване.

Максималният брой точки е 100 и не се преобразуват в оценки. Резултатите и от двата изпита ще са ясни до 28 юни. Засега не се предвиждат промени за догодина, заяви заместник-министър Мария Гайдарова.

"Няма такава информация, нека да бъдат спокойни всички родители и ученици. Важно е днес да направят това, което е необходимо за по-доброто тяхно бъдеще и за доброто представяне", каза още Мария Гайдарова.

Източник: БНТ

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи