Петков: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната конституция

Петков: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната конституция
"Ковачевски от една седмица е министър-председател на Северна Македония. От тези 8 дни, 4 той прекара с българското правителство. Това само по себе си показва, че има желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по сферите", заяви Кирил Петков от парламентарната трибуна. По искане на ГЕРБ-СДС депутатите решиха да извикат премиера по темата за двустранните ни отношения с Република Северна Македония, съобщава Нова телевизия.

 

"Подписахме три меморандума, които бяха в много ключови сектори – земеделие, малки и средни предприятия и Коридор номер 8, защото той наистина изпадна от лисите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще стане със съвместна работа", каза Кирил Петков

 

"Не слагаме позицията на България на по-нисък ред. Говорихме и по темите, които са в рамковата позиция и за правата на българите в Северна Македония. За първи път Ковачевски каза, че той не вижда проблеми с вкарването им от страна на Северна Македония в тяхната конституция. Не се обвърза с време, но го обяви", посочи премиерът. И добави: "Тази нова енергия на конструктивен диалог ще донесе повече резултати от досега".

 

Кирил Петков отбеляза, че е бил организиран календар за срещи на всеки седем дни. „Радвам се, че дори в Историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици“, каза той.

 

За 4 февруари подготвяме съвместно честване с РС Македония за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение, добави още премиерът. 

 

 

Недопустим е въпросът за македонско малцинство, дори не смятам да го дискутирам. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков.

 

Подписахме три меморандума, които яха в много ключови за нас сектори. Следващият момент е, че ние по никакъв начин не игнорираме или слагаме на по-нисък приоритет българската позиция. Напротив, докато работим за икономика, инфраструктура и култура, говорихме и по важните теми за нас. За първи път от много дълго време, премиерът Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите в тяхната конституция. Не се обвърза с време, а го обяви. В момента вече не се говори за 5+1, а за 4+1, а ние работим само от две седмици. Много декларации са се казвали от двете страни, а реално нищо не е свършено. Направихме календар да се срещаме на всеки 7 дни, коментира Петков. 

 

Не смятам да сменям никакви членове на нашата историческа комисия, подчерта още той.

 

Намалете малко ентусиазма, е моят съвет. Ще вдигнете много очаквания и после ще трябва да се обяснявате, каза му бившата министърка на външните работи и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

 

Примерът на Северна Македония пък казал на Петков, ако има вандалски акт, да се обаждат лично на него и дал телефона си на нашия ръководител на БТА.

 

Това, че се радвате на този факт, е умилително, коментира обаче Даниел Митов от ГЕРБ. И разказа за интервю на президента Пендаровски, в което той обяснил, че Петков не е повдигал въпроса за правата на българите в РСМ, а у нас имало македонско малцинство.

 

Президентът Пендаровски на нашата среща е казвал, че в последните 30 г. диалогът е стигнал най-ниската точка. Има много хора, които работят РСМ да не влезе в ЕС, но хубавото е, че политиката на двете държави зависи от политиките на изпълнителната власт, на Министерския съвет. Диалогът няма да се води на президентско ниво. От тук нататък ще се фокусираме върху конструктивния тон и ще се опитаме да игнорираме силите, които ще се опитат да изкарат от релсите този процес. Да, не можем да влизаме на сляпо в този процес, но не се фокусирам в думите на президента Пендаровски, каза Петков.

 

Правата на българите ги слагаме в приоритет, както и общата ни история. Историческата комисия вече има и някакви подготвени текстове. Решихме първо да видим точките, по които комисията вече се съгласила. Това, което ще промени ситуацията, е в следващите 10 г. да работим със Северна Македония, докато те отварят всяка една от тези 27 глави за преговорите с Европейския съюз. Ако всеки инцидент на езика на омразата, можем да го вкараме през ЕС, можем да обърнем риториката, категоричен бе Петков. Според него  обвързването на икономиките и бизнеса били дългосрочен гарант за добросъседство и ако те сработят, то нямало значение дали правителствата се карат.

 

На 4 февруари се подготвя общо честване на 150 годишнина от рождението на Гоце Делчев със Северна Македония, стана ясно още от изказването на премиера.

 

Най-доброто за България е да имаме добросъседство, отворени граници, правата на българите в РСМ да са защитени, но това не трябва да става на цената на пренебрегване на специфични български интереси, категоричен бе той.

 

Европейската комисия е готова да подкрепи финансово самолетната линия София-Скопие, обяви Петков. По план тя трябвало да тръгне от март.

 

Постигането на икономическа свързаност е хубаво нещо, но не отразява натрупаните проблеми и въпроси. Опитът ни показва, че допуснати до преговорния процес, държавите се окопават в обещаното преди това, коментира Даниел Митов от ГЕРБ.

 

Поздравявам ви, защото разбрахме, че ваши ценности са - спазване на правата и свободите на човека, борбата срещу езика на омразата. На тяхна база възникна ДПС и е първата политическа партия, регистрирана по закон след падането на комунистическия режим. Нашата основа винаги е била заедността. Различията не са проблем, а богатства, каза пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че позиция на движението е, че различията на държавите могат да се преодолеят с членство в съюзи като НАТО и ЕС. И припомни, че партията е застанала зад идеята за разширяването на ЕС със Западните Балкани още през 2007 г.

 

По темата за Северна Македония си мисля, че дори не сме чували предишния премиер, дори не беше в зала за подписване на договора за добросъседство. Към колегите от ГЕРБ - това не е позиция, по която трябва да се разделяме. Никога не сме си позволили да използваме темата Северна Македония да атактуваме управляващите, когато ние бяхме опозиция, каза пък Кристиан Вигенин от БСП. Той призова ГЕРБ да се опитат да спомогнат за отблокиране на процеса, с който не успели да се справят.

 

Премиерът полага усилия, които се надявам да подкрепите, каза Вигенин.

 

Сравнението между вас и премиера на ГЕРБ, който не си правеше труда да стъпи в тази зала, е очевидно. Тогава за Северна Македония говореше един воевода от Русе, това беше експертизата основно. Факт е, че отношенията с РСМ бяха до точка на замръзване, не бяхме разбрани в ЕС. Заради цялата история и жертви, които сме дали, ще държим на юридически гаранции за правата на българските граждани там, каза зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Той обяви, че неговата партия ще настоява българите да бъдат вписани в конституцията на РСМ преди България да даде зелена светлина на страната за преговори с ЕС. 

 

Искаме да отчитате резултати, а като гледам колко време прекарвате тук, не знам кога ще ги произведете, коментира обаче съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

 

Отношенията със Скопие не бива да се поставят само като икономически или политически. Те са свързани с една продължаваща фалшификация и репресия на български граждани. Трябва да повтаряме нашата теза на нашите партньори в Брюксел и в РСМ. Ако ние не си защитим позицията, няма кой да го направи, категоричен бе пък лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

 

Източници: Нова тв, "24 часа"

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Петков: Ковачевски обяви готовност да вкара българите в РСМ в тяхната конституция

  28 Яну 2022 9:56ч.

  Киро Кривото толкова ли е алтернативно умен, та да не разбира какво значи това или просто опорката, която му спусната е такава?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Призив

  28 Яну 2022 10:00ч.

  Боже, слез и си прибери вересиите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славов

  28 Яну 2022 10:03ч.

  .....................Министрите, които дойдоха, бяха голям брой и за един ден имахме огромен напредък по сферите", заяви Кирил................================================================================== За такъв изказ не необходимо да биеш крак до харвардаМу, но видно е , че помага=============.......бяха голям брой и ......напредък по сферите============================ На това дарование и харвардуераМу и софтуераМу са уникални

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  28 Яну 2022 10:21ч.

  Готовността е едно, реалността - нещо съвсем различно! А последна означава, че няма да се случи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "не вижда проблеми с вкарването им"

  28 Яну 2022 10:23ч.

  ВКАРВАТ се добитък в обор и овце в кошара, неграмотнико. Макар че грешката е вярна - като стадо добитък третира българите тоя US назначенец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мунчо спасов

  28 Яну 2022 10:35ч.

  киро просто е гренадир. ИК пристига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  28 Яну 2022 10:43ч.

  Голямото предателство вече е факт и заслугата е най вече на президента Радев .Защото със тезата за Българско малцинство във Македония веднага следва ответният въпрос за Македонско такова във България и бъдещи териториални претенции към нашата страна от страна на Македония .а от историята знаем че договорите нищо не значат даже подписани и на хартия . Та това е най голямото предателство от началото на 21 -ви век от Българските държавници .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  28 Яну 2022 10:47ч.

  Имаме шокираща новина за българските адвокати на македонското еврочленство: В петък президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще се срещне с “ОМО-Илинден”-Пирин, твърди скопската телевизия “Алсат-М”. Според нея срещата ще бъде в петък, 28 януари, в резиденцията „Водно“. За подобна среща на Пендаровски бе съобщено от президентския му офис преди посещението на Кирил Петков в Скопие, но тя бе отложена, за да не се дразни българската страна. Ако утре Стево Пендаровски приеме делегация на сепаратистката организация ОМО „Илинден-Пирин“, Румен Радев е длъжен да оттегли поканата си за гостуване в София на македонския президент. Ако срещата на Пендаровски с ОМО „Илинден-Пирин“ се осъществи, българското правителство трябва радикално да преосмисли преговорната си стратегия със Скопие. Само след 24 часа управляващият елит в България май ще научи, че отново е измамен и сляпо е слугувал на илюзията си, че с македонизма може да се преговаря. Велизар Енчев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Floyyd

  28 Яну 2022 10:49ч.

  Вместо да го оставят да се порадва на успехите си, го занимават с въпроси, които не го интересуват особено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен Фронт

  28 Яну 2022 10:49ч.

  До ха ха ха Ти остави че хората са неадекватни ,но още по лошото е че са и долнопробни предатели . Това е по вярната констатация .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  28 Яну 2022 10:57ч.

  Ами като ги вкара седнете,пийте по една люта ракия за хубавата работа и решете нататък как ще я карате,така,че всички да са доволни.Щото кирчовата е лесна,ще свърши каквото свърши и ще хукне по света да прави бизнес,а ние ще останем на тази земя и ще се питаме нямат ли край предателите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелено политическо хип-хоп

  28 Яну 2022 10:57ч.

  Браво бе,"Просто Кирчо".С едно скачане и отиване до Скопие,с една широка глупава усмивка и вятърничави бизнес приказки ,реши близо стогодишния непоправим конфликт между България и да го кажем така,официална Сърбомакедония.Такива безумни ентусиасти не са и тийнейджерите,бе лъскаво харвардско недоразумение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  28 Яну 2022 10:58ч.

  Верно са долнопробни предатели, но пък са без капка потенциал за каквото и да било, затова шансовете им са равни на "0"! Винаги съм го казвал, България има дяволски късмет, нещо или някой просто я пази от такива! Няма да успеят! Не им е спуснато свише ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Akademik Denk

  28 Яну 2022 11:17ч.

  Сигурно ли е че този идва от Харвард, а не от Правец?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 28.01.2022 в 11:17 Сигурно ли е че този идва от Харвард, а не от Правец?

  28 Яну 2022 11:22ч.

  Сигурно ли е че този идва от Харвард, а не от онова училище във Вършец?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ планират Косово 2.0 в Пиринска Македония

  28 Яну 2022 11:43ч.

  Това е далечната цел на тези номера с малцинствата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ планират Косово 2.0 в Пиринска Македония

  28 Яну 2022 11:46ч.

  Ми те това го бяха планирали с ромеите, затова БСП и сорос финансираха десетилетието на ромското включване, ма ония пропуснаха да се включат... затова сега си намериха нов обект за действие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • елитът долу

  28 Яну 2022 11:47ч.

  Никога не е имало народ българи. Като от къде са дошли българите според документи от първото и второто българско царство? Българи е религия, християнство - ариянство. Което обхваща всички славяни до 12 век. Сегашното православие и славянски език и писменост, са открити от Петър Първи - като дизайн. 100%. Ние и сърбите сме 100% повлияни преди 200 години и повече от Русия, което ни дава основа да искаме да сме народ и държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гербераст

  28 Яну 2022 12:47ч.

  Докарали сме се дотам да се молим на макетата да вкарат българското малцинство от 200 души в тяхната конституция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  28 Яну 2022 13:08ч.

  Кичо Остап Бендеровски провежда проамериканска политика за малцинствата. До Трети март да е заминал в канадски гори. Толкова явен продажник не сме имали. Плевнелиев само говореше, този и действа срещу националните интереси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Просто Кирчо"

  28 Яну 2022 13:10ч.

  Юр бряя,македонски българи,а улизайте бързо в МАКЕКОНСТИТУЦИЯТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкова явен продажник не сме имали.

  28 Яну 2022 14:42ч.

  Имаме , имаме , отсреща на Дондуков 2 е главният продажник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чистачка

  28 Яну 2022 14:56ч.

  Ако трябва да бъдем точни,момчето каза,че са постигнали " големи напредъци".:))))>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирето Лъжеца....

  28 Яну 2022 15:32ч.

  пак лъже! Вече трети ден в мащедонските медии се пише, че никой няма намерение да вписва в тяхната конституция бължарско малцинство!! На Срещата с ОМО президента им е обещал, че чак след съдебната регистрация на ОМО Илинден в нашия съд ще си помислят евентуално....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи