Изслушването на новия посланик на САЩ: Нито дума за корупция, но конкретен въпрос за "Лукойл"

Изслушването на новия посланик на САЩ: Нито дума за корупция, но конкретен въпрос за "Лукойл"

Кенет Мъртън със съпругата си Сюзън по време на изслушването

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нито веднъж на сенатското изслушване за одобряването му като нов посланик на САЩ в България номинираният Кенет Мъртън не произнесе думата "корупция". Изобщо не се спомена в залата за най-масовото санкциониране по закона "Магнитски" на бивши високопоставени български служители или че един от тях е депутат в новия парламент и уважаван в партията си. Нищо за борбата с организираната престъпност, трафика на хиляди мигранти или проблемите с върховенството на закона и свободата на медиите. Но пък имаше съвсем конкретен въпрос от сенатор демократ за съдбата на "Лукойл" и намерението на служебното правителство на президента Румен Радев да изнася за трети страни горива от рафинерията в Бургас, съобщава "Дневник". 

Така накратко изглеждаше продължилото снощи близо 100 минути изслушване на петима кандидати за посланически постове в Източна Европа. Мъртън бе в първата група от общо 10 номинирани от президента Джо Байдън за представители на САЩ, включително за посланик в Румъния (Катлин Ан Кавалек), Чехия (Биджан Сабет), Латвия (Кристъфър Робинсън) и Естония (Джордж Кент).

Във встъпителните си думи пред Комисията по външни отношения на американския Сенат Мъртън не изброи някакви ярки приоритети. Той бе представен от сенатора демократ Джин Шахийн като кандидат за посланик в България - "съюзник, на когото можем да разчитаме в район със стратегическо значение за САЩ, където крехко коалиционно правителство трябва да се справя с предизвикателства като корупция и организирана престъпност (бел.ред. - единственото споменаване на двата проблема в цялото изслушване), със забавяща се икономика и страна, която застана зад Украйна въпреки историческите си връзки с Русия".

Номинираният започна с подчертаване на дългогодишната си кариера и че "ще донеса ценен и подходящ опит в мисията в София". Това е една от силните му страни, но не е ясно дали изтъкването ѝ има общо с това, че за Херо Мустафа това е първият мандат като посланик, докато за него ще бъде трети след Хаити и Хърватия (2012-2015).

 

Безопасността на американските граждани и служителите в посолството ще е първостепенната ми задача, допълни той. Обичайно е кандидат за посланик да поставя това на първите места сред приоритетите си, особено като се има предвид, че Мъртън ръководи (от 2009 г.) посолството в Порт-о-Пренс в едни от най-трудните времена за Хаити след унищожителното земетресение от 2010 г., тясното му сътрудничество с американски военни за последвалата хуманитарна мисия и опитите за политическо стабилизиране, продължили и през миналата година (тогава бе шарже д'афер) със спорен резултат.

След това изтъкна, че от 2004 г. насам като член на НАТО България системно е допринасяла за сигурността и е давала жертви в мисии в Ирак и Афганистан. "Руската война срещу Украйна направи още по-наложително координирането ни с България, която в момента е домакин на бойна група на алианса с американско участие, регистрирала е над 40 хиляди имигранти и бежанци от Украйна и през ноември българският парламент гласува със значително мнозинство да се окаже военна помощ на Украйна", каза още той.

Освен това в изложението си Мъртън каза още:

Купуването на втора партида самолети F-16 значително допринася за постигане нивото на разходи за отбрана, което страната е обещала

Ще подсиля усилията на нашата мисия по въпросите на сигурността и подкрепата на българските власти за борба със злонамереното руско влияние.

После говори за енергийната независимост на България от Русия, особено от пролетта насам и колко важно е откриването на тръбопровода за доставка на газ от Азербайджан.

Ще работя неуморно за продължаване усилията на предшественика ми да подсилим двустранните отношения и защитата на националните интереси на САЩ, каза той в заключение на встъпителните си думи.

Какво ще направи новият посланик по казуса "Лукойл"

Мъртън бе питан от сенатора демократ Крис ван Холън за продължаващите отношения на българската държава с "Лукойл" и решението на служебното правителство да продължи рафинирането на руски петрол за износ към трети страни.

"Знаете, че има съвсем реален проблем с ангажиментите, поети към ЕС да не се използва руски петрол. Как ще работите да се намали тази зависимост на България и как ще се отрази на петролното ембарго от 5 декември, ако те продължат да го позволяват", попита сенаторът.

 

"Няма да претендирам, че съм експерт в този сложен въпрос", започна Мъртън и продължи с общи примери за американско-българското сътрудничество и визити на високопоставени лица "за намаляване на тази историческа обвързаност, която в сегашните условия е проблематична". "Работим с другите ни европейски партньори и Европейската комисия, за да видим какви механизми и инструменти може да бъдат предоставени на България да скъса тези отношения. Може да отнеме време, но със сигурност ще работя по това", бе отговорът.

"Проблемът не е, че българите ще продължат да използват руски петрол за собствени нужди, а че ако продължат за изнасят горива, това ще е пробив в режима на санкциите и в обединения фронт. Затова държах да изразя загрижеността си", каза след това Ван Холън.

Темата за корупцията, но не в България

Темата за корупцията се появи в изслушванията около един час след началото им, но с неочакван акцент, предизвикал напрежение.

За корупция заговори сенаторът републиканец Тед Круз, но не в някоя от страните, за които са предложени петимата кандидати, а че били корумпирани - без да предостави никакви доказателства - сегашната администрация, президентът Джо Байдън и синът му Хънтър. Причината е, че Джордж Кент (предложен за посланик в Естония) е говорил през 2015 г. за "загрижеността" си през 2015 г. от присъствието на Хънтър Байдън в борда на украинската фирма "Бурисма". По това време Джордж Кент бе зам.-помощник секретар в бюрото на Държавния департамент за Европа и Евразия, надзираващо политиката към Украйна и като такъв свидетелства в разследването при импийчмънт в Конгреса.

С помощта на табло с цитат от Кент сенатор Круз се опита да превърне прегледа за готовността на кандидатите за посланици в разпит по подозрения срещу президента. След няколко минути председателят го прекъсна и избухна спор дали се пречи на Кент да отговори. Когато Шахийн даде думата на друг сенатор, Круз се провикна, че тя защитавала "корумпирания президент".

В отговор сенатор Ван Холън каза, че в специалното разследване от Камарата на представителите не е било открито нищо нередно около Байдън и пренасочи вниманието към това, че президентът Доналд Тръмп е замразил оръжейни доставки за Украйна в навечерието на руската агресия, "докато администрацията в Киев не намери някаква мръсотия срещу Байдън", за което той бе подложен на импийчмънт в Камарата на представителите.

Какво се планира за района на Черно море

"Напълно заслужено е удвояването на вниманието на САЩ към района на Черно море", каза Мъртън на въпрос от комисията за вижданията му по този въпрос.

"Известно ми е, че нашата администрация работи за това как да използваме някои наши оперативни действия в чужбина. В български контекст мога да кажа, че работим усилено за модернизиране на отбранителните възможности, включително на военноморските сили, за да защитават морските си граници. Мисля, че трябва да работят с всички приятелски държави в района за гарантиране в Черно море да продължи търговската дейност и да се пресичат зловредните действия в района."

Демократът Тим Кейн попита всички за енергийната политика и независимост на района и има ли някакъв хармонизиран подход да се помогне на всяка от петте страни, в частност.

Мъртън отговори, че САЩ по принцип работят с България за разнообразяване на източниците на енергия и повтори за откриването през октомври на интерконектора с Гърция. "Доколкото знам, те в момента не получават руски газ, Русия ги отряза през април."

После кандидатът за посланик в София говори за помощта в ядрената енергетика, проучванията за инсталиране на малки модулни реактори и доставки на ядрено гориво за "Козлодуй" от "Уестингхаус". "България е обект на засилено внимание от администрацията, Амос Хохстийн (специален пратеник на Държавния департамент по енергийните въпроси - бел.ред.) бе там, Джеф Пайят бе неотдавна в България и, ако бъда утвърден на поста, ще продължа в тази посока".

Кандидатурата на Мъртън се придвижва по-бавно от обичайното за последните години, тъй като би трябвало вече да е връчил акредитивните си писма на българския президент и да е започнал тригодишния си мандат. Няма обяснения защо се получи тази тримесечна пауза, но номинацията му бе внесена в Сената близо два месеца след обявяването ѝ и това съвпадна с лятното прекъсване на сесията и финалната фаза на кампанията за междинни избори в САЩ.

Сенаторите от комисията могат да отхвърлят кандидат като неподходящ или неподготвен, но това се случва рядко и одобрението идва в рамките на няколко часа или дни след заседанието. Кенет Мъртън почти сигурно ще получи мандат като посланик до края на годината. Сенатът се доминира от демократите и това няма да се промени и след като на 3 януари се сенаторите се съберат след междинните избори на 8 ноември, на които партията на президента Джо Байдън запази контрола над горната камара във Вашингтон.

Източник: "Дневник"

 

 

 

 

 

Коментари

  • CNN

    30 Ное 2022 10:36ч.

    Войната на Русия срещу колективния запад и Украйна прави участието на Булгаристан по - важно от всякога, твърди новия Генерал – губернатор на Булгаристан от Сатанинските Античовешки Щати !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    30 Ное 2022 10:36ч.

    корупция?!?!?! каква корупция!??! няма такова нещо. американската корупция е най-демократичната и чиста корупция в света, узаконена изпрана със с думата "лобизъм".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е новият сахиб

    30 Ное 2022 10:57ч.

    Трябва добре да се подмият и изжаборят "политиците" ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    30 Ное 2022 11:06ч.

    Посланиците нямат никакво значение, стига руменрадевците да са си на мястото, а те за съжаление НЕ СА! Руменрадевците са чужди агенти, слуги на чужди интереси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто

    30 Ное 2022 11:18ч.

    те е срам да се наречеш българин след като се отказаме от хранителя и спасителя си за да се продадем на тези унищожители на хуманизма и човечеството като цяло съвременни пирати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалността

    30 Ное 2022 12:33ч.

    И затова ще си го получим по пълна програма от всеки, когото ни пожелае. Прост, мързелив и неблагодарен народ сме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо ново под слънцето

    30 Ное 2022 11:30ч.

    Както стана с американските Марици, които вече 20 години плащаме двойно, така трябва да стане и с Лукойл - ще дойде напр. Ексон, и бензина ни ще стане двойно по-скъп спрямо европейския, та ще трябва в Турция да се зарежодаме... Нали затова САЩ гръмнаха газопровода от Русия в Германия, че да продават днес почти 5 пъти по-скъпата американска втечнена газ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tox

    30 Ное 2022 18:52ч.

    Ти не си узрял, че сащисаните купуват руска газ, преетикетират, слагат си надценката, и тогава отива в европа, като демократична. И че има някои договорки, благодарение на които Путин още не е изринал Киев със земята, а сащисаните не дават дъртите си патриоти на усраната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Ное 2022 11:31ч.

    Да си дойдем на думата! Корупцията в тези усти не е нищо повече от някаква парола, боен повик, който се поставя в основата на проектите за отстраняване на неудобни лица от държавното управление. Неудобен е този, който се вълнува от националния интерес на субекта, или пък - от разни външни, но неправилни интереси. На мястото на неправилните се слагат притежавани "кучи синове". И доколкото днес тук май почти всички в оборот и реални "шансове" да ни яхнат са все от техните, темата с корупцията просто сублимира. Дами и господа - бяхте свидетели на магическо явление! Край, няма я вече корупцията в България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Ное 2022 11:36ч.

    Гепсът крадеше примитивно, тъпо - такъв им е обликът, генезисът, същността. Такива са им кадрите! Изменчивостта са по-софистикейтид. Не се гнусят от нищо! Хвърлили са взор дори на медицинските хеликоптери! Хуманизъм, човещина - ала тире бала тире портокала! Не го казвам аз - тази сутрин Т. Йорданов обясни принципа на действие на техните схеми. Знаем ги, де! Същностна разлика няма. Формата и инструментите са различни. Това не интересува "партньорите". Колкото повече, толкова повече! Се тая!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Ное 2022 11:39ч.

    Обърнете внимание и на историята с Лукойл. Там номерцата и надиграванията са ясни и прозрачни. Лошото е, че България я няма в цялата схема - ни преди, ни сега. Лук лъжеше и безчинстваше десетки години, от което ползата за нашата страна беше буквално никаква. Сега усетиха, че може да им отеснее Европата и набързо стоплиха, че трябва да си прехвърлят и търговската дейност тук (което значи и генериране на печалба, която със старото ишлеме отиваше в Швейцария. Съответно "обещаваха" най-сетне и фискът да види някой лев данък. Е, те вече амортизираха инвестицията си и няма начин да не се плаща!). Сега вече и Европа дебне, на само нашите ахмаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Ное 2022 11:44ч.

    Новият ни стратегически приятел не вижда нещата така. Не може да се разреши на Лук да внася руски петрол, което значи бизнес и доход за Русия! Как така ще изнасят горива за Европа?! Не може! А сега вие ми кажете - ако приемем условно, че Лук доставя една трета от продукцията си за Бг вътрешен пазар, а останалото изнася, как би просъществувала тази компания с отрязан две трети бизнес. Кой - американците ли не разбират от бизнес?! През Босфора тежки танкери с алтернативен петрол не може транспорт. А пък и да дойдат, необходима е нова, тежка инвестиция за преработка на съоръженията в Бургас! Работата отива на много зле. Лук не е само Русия. И какво от това?! С цената на всичко врагът трябва да бъде бит, по всички възможни начини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Ное 2022 11:47ч.

    Всички от всичко разбираме в напълно достатъчна степен! Какво би направил един нормален собственик, който е с всичкия си?! Щуе се изнесе от тази прокълната страна и нейните приятели. От другата страна на границата султанът ще ги приеме с отворени обятия. Може ли да бъде упрекнат, че се грижи зеа страната си и не слуша тези, които му внушават, че трябва да я събаря! Не желая да съм лош пророк, но нещата в последна сметка ще идат в тази посока. Има ли хипотези за цената на горивото при едно такова потенциално развитие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Ное 2022 11:49ч.

    Да започне подготовката на всенародни тържества по посрещането на новия генерал-губернатор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Схемата 30 Ное 2022 11:49ч.

    30 Ное 2022 12:42ч.

    Схемата 30 Ное 2022 11:49ч., спри се бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • щото "ЛУКОЙЛ" в България

    30 Ное 2022 11:49ч.

    не е символ на корупция от години. Айде,още не са видели физиономията на бъдещия американски посланик и почнаха плюванията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Експериментът с горивото на "Уестингхаус"

    30 Ное 2022 11:50ч.

    е най-тревожното събитие, което ни подготвят. Същият експеримент за подмяна на руското ядрено гориво на "Росатом", с това на провалената компания "Уестингхаус", доведе Чехия до ръба на ядрена катастрофа, подобна на трагедиите в Чернобил и Фукошима. Подобни проблеми с подмяната на руското ядрено гориво има и в Украйна. България - територия за бъдещи ядрени експерименти! Кеф за българските нещастници, мазохисти и русофоби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все още ли има някои в България, на които не е ясно откъде ги управляват?

    30 Ное 2022 12:04ч.

    Ако все още не знаят, да прочетат внимателно статията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безопасността на американските граждани и служителите в посолството ще е първостепенната ми задача

    30 Ное 2022 12:20ч.

    Бря! По-добре танковете да додат тука!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали, и аз това щях да цитирам от статията

    30 Ное 2022 13:00ч.

    Пък и всяко търпение, колкото и да е овчо, си има някакви граници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-унизително за нас, българите, заглавие не съм срещал:

    30 Ное 2022 12:38ч.

    По-унизително за нас, българите, заглавие не съм срещал: BIG5 АКЦЕНТИ "САЩ разреши на България и Хърватия транзакции, свързани с доставки на руски..." Бившата Народна република е подмандатна на САЩ територия https://www.big5.bg/2022/11/23/%d1%81%d0%b0%d1%89-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d1%85%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d1%80%d0%b0/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "доставки на ядрено гориво за "Козлодуй" от "Уестингхаус""

    30 Ное 2022 12:46ч.

    Защо САЩ се интересуват от това? Уестингхаус е нещастна фирма, продавана и препродавана на много чужди фирми и държави. Никой не я иска, защото не я бива. Само името й запазват, заради лицензи. Сега канадците я притежават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    30 Ное 2022 13:02ч.

    Този индивид изобщо не трябва да бъде допускан в България, че то ще е "от трън на глог, само че по-висок"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    30 Ное 2022 13:02ч.

    Пустият му Вацев!Пак излезна прав,като каза,че ще подменят тази "семпла" женица Мустафа,дето не можа да въдвори ред в "територията",с посланик с хаитянски опит,обратна захапка и свиреп поглед!Е те го те!Българи,стягайте се за война и това хич не е някакво преувеличение!Време е най-накрая с тая смехотворна за американците русофилия да се приключи веднъж за винаги,като се окървави подобаващо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повърхностни отговори

    30 Ное 2022 13:24ч.

    "Доколкото знам, те [в България] в момента не получават руски газ, Русия ги отряза през април." Ха ха ха... ама газ има... и то не от САЩ ... ха ха ха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проблемът не е, че българите ще продължат да използват руски петрол за собствени нужди, а че ако продължат за изнасят горива, това ще е пробив в режима на санкциите и в обединения фронт.

    30 Ное 2022 14:11ч.

    проблема е ние да нямаме енергетика и да сме зависими; да не вземем да печелим от енергетика; всички глобалисти, които са се хванали за гушите си го мерят с енергетиката; кой е по по най при бате енчо....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    30 Ное 2022 14:12ч.

    Щом изпращат някой с богат опит от земетресенията в Хаити и хуманитарната "помощ", то е ясно какво да очакваме у нас и без земетресения. Боже, опази ни, ако можеш от всякакви колорадски бръмбари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Ное 2022 15:42ч.

    Един приятел ми направи забележка, че приказките на новия посланик за руския петрол не са само намек, от който могат евентуално да произлязат някакви негативни последици. Проверих и действително се оказа, че ЩАС са въвели техни санкционни ограничения и България ще може да внася руски петрол до края на 2024 г. По този начин те се присъединяват към европейската дерогация като време (период). Остава да се изясни окончателно въпросът, дали ще намерят способ да ни извият ръцете и да принудят Лук да спре износа на преработени продукти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма име

    30 Ное 2022 15:47ч.

    I don’t like him!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Недоразбрал

    30 Ное 2022 15:48ч.

    Я, гледай? Наистина ли демократската партия спечелила Сената? Да не излезе друго през Януари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Ное 2022 15:51ч.

    В европейската дерогация не се споменава нищо за износ на преработени продукти. Подобно действие би могло ад се случи буквално през следващия месец, когато влизат в сила ограниченията за останалите европейски страни. Какво точно пише в решението на американския орган не знам, но вятърътт на промяната е задухал. По-горе вече обясних, че това би означавало примерно принудително съкращаване на производството с две трети, а това от себе си ще доведе до изгонване на компанията. Ледовете се топят, господа съдебни заседатели. Трудно е отсега да се направят предвиждания за развитието на пазара, особено обвързано с точни срокове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Ное 2022 15:57ч.

    От днешна гледна точка - декември 2024 е дедпойнтът. Задават се непредвидими цени на горивата, привиждат ми се опашки и драми! Ако някой смята сега да купува кола, да сложи това в уравнението. Европейската дерогация, която и до този момент си беше факт, някак ми се струваше по-преодолима. Хоризонтът се приближи екстремно. Всичко това, разбира се, е напълно малозначимо поради факта, че с едно най-обикновено чиновническо назначение нашият стратегически партньор, който отговаря по линия на ценностите, успя да се справи с един умерзителен недъг, който отколе тормозеше нашето общество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    30 Ное 2022 16:00ч.

    Корупцията беше бита, убита и изпратена в забвение, унижение и вечен срам. Не ми се вярва, че след като беше споходена от тази злочеста съдба, някога ще посмее отново да надигне глава! За нещо такова си заслужава да плащаш цени от 5-6 лв. на литър. Моралните достижения са безценни! Ами, какво ще прави сега първата дружка на партньорите - БХ и геппса?! Ох, не знам, не знам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • badfinger

    30 Ное 2022 16:43ч.

    В САЩ няма мафия , в БГ няма корупция . Когато 200 000 американци загинат във война в полза на БГ , тогава ще им го признаем за заслуга към нас .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХХ

    30 Ное 2022 19:19ч.

    Ако бяхме държава, а не помийна яма на сащ, тоя никога нямаше да стъпи в България! Уви, ни не сме държава, нямаме държавници и затова ще сме на тоя хал дълги години!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    30 Ное 2022 19:34ч.

    Така наречените "хуманитарна мисия и опитите за политическо стабилизиране" в Хаити не са със спорен резултат, както се твърди тук. Безспорно е, че кризата се задълбочава и разширява. Каквито са, впрочем, резултатите от намесите на САЩ навсякъде по света. За Хаити виж тук https://www.aljazeera.com/news/2022/10/12/haitians-push-for-local-solutions-as-insecurity-and-violence-soar

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    30 Ное 2022 22:45ч.

    нито дума за корупция, защото хамериканците са мнооого плашливи: след като Мутрофанова/руското посолство в миналото защити българите Херо Мустафа/хамериканското посолство да не им се бърка в живота с приказки за корупцията в БГ, хамериканците не смеят вече да говорят за корупция в БГ:-) Така, че ако има корупция-има си и виновни-това са хамериканците, на които не им пука, нъл тъй?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    30 Ное 2022 22:50ч.

    даже хамериканците са виновни за корупцията в Рашистка Фашагия-появи се снимка на отрочето на Кадиров с часовник на ръката, струващ S1400000(милион и четири стотин хиляди долара). А и отрочето едно такова закръглено, не е икономисвало от закуските

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    30 Ное 2022 23:56ч.

    На този и името му едно такова Хелоуинско - (с)Мъртън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • един обикновен чиновник на една обикновена затихваща империя

    01 Дек 2022 1:03ч.

    тази страна загуби своята изключителност, тя няма причина да владее други народи, защото няма какво да им даде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    01 Дек 2022 10:04ч.

    Дааа, ясно като бял ден. Като чета статията и ведната за всеки нормално интелигентен човек се разбира, че новия Губернатор дава отчет какво трябва и ще свърши за мандата си на подопечната му територия... 1. България - "съюзник, на когото можем да разчитаме в район със стратегическо значение за САЩ. 2. Купуването на втора партида самолети F-16 значително допринася за постигане нивото на разходи за отбрана, което страната е обещала... 3. Ще работя неуморно за продължаване усилията на предшественика ми да подсилим двустранните отношения и защитата на националните интереси на САЩ.. НЕЩО НЕЯСНО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи