Израелският военен министър: Водим улични сражения срещу Хамас в Газа

Израелският военен министър: Водим улични сражения срещу Хамас в Газа

Следвайте "Гласове" в Телеграм  

Израелската армия вече е във вътрешността на град Газа, водят се улични сражения срещу терористичната групировка Хамас, съобщи министърът на отбраната на Израел Йоав Галант. Израелските сили обявиха още, че при въздушните удари е ликвидиран главният създател на оръжия за Хамас Махсен Абу Зина. 

Хиляди палестинци се възползваха от четиричасов прозорец за евакуация от северната част на ивицата Газа. Едноименният град, основна крепост на Хамас, е напълно обкръжен от израелските сили, които са напреднали до центъра му. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че е унищожена мрежа от стотици километри тунели на Хамас под града.

Същевременно ООН и страните от Г-7 засилиха призивите за хуманитарна пауза във военните действия. Според палестинските власти жертвите на израелската военна операция са над 10 500. "Това показва, че нещо не е наред", коментира генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Войната на Израел срещу Хамас е основна тема на разговорите на външните министри от Г-7 в Токио. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в японската столица след обиколка в Близкия изток и призова колегите си от Г-7 за единна позиция по конфликта. Гласуването на резолюция на ООН показа разделение дори в редиците на седемте водещи икономики.

Сега първите дипломати на САЩ, Япония, Франция, Великобритания, Германия, Италия и Канада застанаха категорично на страната на Израел, но изразиха предпазливо недоволство от подхода и реториката на Тел Авив и призоваха за хуманитарни паузи в Газа.

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето съобщи, че Италия ще изпрати кораб-болница близо до бреговете на Газа, за да помогне за лечението на пострадалите от конфликта между Израел и Хамас.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отново категорично отхвърли прекратяване на огъня преди освобождаването на заложниците. Техни роднини настояха за освобождаването им и издигнаха антиправителствени лозунги.

А американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Израел не може да управлява Газа, но може да има преходен период след края на настоящия конфликт.

Високопоставен израелски представител пожелал анонимност заяви пред Ройтерс, че Израел няма намерение отново да окупира ивицата Газа или да я контролира за "дълго време". 

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Али Луя

    08 Ное 2023 20:41ч.

    Ако някой в Ню Йорк вземе за заложници израелски граждани, ще започнат ли безспирни бомбардировки до тяхното освобождаване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужици пропаднали,

    08 Ное 2023 21:55ч.

    Това е втората армия в света, а вие сте пълен ташак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    08 Ное 2023 23:37ч.

    Появиха се първите признаци на разцепление в Хамас. Британският вестник The Mail публикува интервю с един от ключовите полеви командири на Хамас, който командва отбраната на град Газа и се опитва да задържи настъплението на израелската армия. В интервю той заявява следното: „...Нашите войски са откъснати от политическото ръководство, което живее в лукс в Катар, докато нашата родна Газа е превърната в развалини, хиляди наши бойци са убити, десетки хиляди нашите братя и сестри са погребани под развалините Ръководителят на Хамас, Яхя Синвар, напълно подкопа легитимността и глобалната подкрепа за нашата борба, когато нареди вземането на израелски цивилни за заложници и извършването на актове на убийства и изнасилвания в израелските села. "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи