Израелският премиер отрече да е предлагал на Зеленски да се предаде

Израелският премиер отрече да е предлагал на Зеленски да се предаде

Според The Jerusalem Post Нафтали Бенет е казал на украинския президент да приеме руското предложение за прекратяване на войната, което включва много жертви

 

Израелският премиер Нафтали Бенет отрече да е предлагал на президента на Украйна Володимир Зеленски да приеме условията на Русия и да се предаде. 

 

Михаило Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на Зеленски, също отрече това твърдение. ''Премиерът на Израел, както и другите страни посредници, не предлага на Украйна да се съгласи с каквито и да било искания на Руската федерация. Това е невъзможно по военни и политически причини. Напротив, Израел настоява Русия да оцени събитията адекватно'', написа Подоляк в Туитър.

 

Според The Jerusalem Post премиерът на Израел Нафтали Бенет е казал на Зеленски, че препоръчва Украйна да приеме руското предложение за прекратяване на войната - което включва много украински жертви. Предложението е било отправено в телефонен разговор във вторник, според служител в кабинета в украинското правителство. Зеленски не е приел съвета на Бенет. Източникът твърди, че телефонното обаждане е инициирано от Бенет. „На ваше място щях да мисля за живота на моите хора и да приема предложението“, казал Бенет.

 

Отговорът на Зеленски бил кратък: „Чух ви“.  Според изданието съветът не се харесал на украинския президент и неговия екип. „Бенет казва да се предадем“, казва служителят. "Нямаме такава намерение. Знаем, че предложението на Путин е само началото."

 

През последните две седмици, особено след посещението на Бенет в Москва, от кабинета на премиера и външното министерство твърдят,че Израел е помолил Украйна да не настоява за повече военна и отбранителна помощ, тъй като това би навредило на посредническите усилия.

 

Екипът на Зеленски обаче виждал резултати от посредничеството. Бенет не толкова посредничел, колкото функционирал като пощенска кутия и просто предавал съобщения между двете страни, вместо да се опита да потърси компромис между двете страни и да прави свои предложения. „Нямаме нужда от пощенска кутия“, казва служителят. Ако Бенет иска да бъде неутрален и посредник, бихме очаквали да го видим да назначи някой, който да работи по въпроса ден и нощ за постигане на компромис."

 

Украинците  смятат, че участието на Бенет в дипломатическите усилия идва от нежеланието му да заеме ясна позиция по отношение на руската инвазия от страх, че това ще навреди на връзките на Израел с Русия. Очаква се във вторник украинският посланик Евгени Корничук да се срещне с председателя на Кнесета Мики Леви.  Корничук възнамерява да обясни ясно на Леви, че единствената опция, що се отнася до Зеленски, е видео обръщение в пленума на Кнесета, а не разговор в Zoom, който ще включва само няколко депутати.

 

Ако речта в Кнесета не се случи, украинският лидер търси други варианти. Първата е реч в мемориалния комплекс Яд Вашем, а втората е реч на площад Бима в Тел Авив. Кметът Рон Хулдай вече каза на Зеленски, че с удоволствие ще го уреди.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • зеленски не лъже само когато спи

    12 Март 2022 16:55ч.

    Както изглежда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    12 Март 2022 17:00ч.

    Израелски совалки между две еврейски администрации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    12 Март 2022 18:04ч.

    Сериозен гаф. Не следваш да зле поставя евреина. Но такава е тактиката на украинците - да се крият зад нечий гръб. Я американски, я на мирни заложници, я да въвлекат целия свят във война. Това и е казано, това правят. Но сега сериозно издъниха положението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А за евентуалната си реч

    12 Март 2022 18:53ч.

    в мемориала Яд Вашем, Зеленски ще си облече ли тениската със знака на УПА, колаборирала с райха?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи