Израелският кабинет по сигурността обяви състояние на война. Хизбула обеща безусловна подкрепа на палестинците

Израелският кабинет по сигурността обяви състояние на война. Хизбула обеща безусловна подкрепа на палестинците

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Израелският кабинет по сигурността (обединяващ ключови министри, военни и ръководители на службите за сигурност и разузнаването), обяви състояние на война, след атаките на палестинската екстремистка групировка Хамас, предаде ДПА.

Обявяването на състояние на война ще позволи да се предриемат по-широкообхватни военни стъпки, се пояснява от канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

От офиса на премиера допълниха, че войната, която от вчера отне живота на стотици хора и от двете страни, е била наложена на Израел от убийствената терористична атака, предприета от Газа.

Същевремено високопоставен представител на ливанското шиитско движение Хизбула обеща безусловна подкрепа на палестинците и л между палестинците и Израел, предаде ДПА. 

"Ние сме с вас и нашите сърца, души, ракети и огнестрелни оръжия са с вас, защото ние сме съпротивата, която първоначално съществуваше заради Палестина и джамията Ал Акса", заяви Хашем Сафиедин, ръководител на изпълнителния съвет на Хизбула. Той произнесе реч на пропалестински митинг в южните предградия на Бейрут.

"Ние сме напълно подготвени и готови, когато е необходимо", добави Сафиедин, който е братовчед на ръководителя на Хизбула шейх Хасан Насралла.

Митинг на ливанското шиитско движение Хизбула

От своя страна израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди днес сънародниците си, че израелците са въвлечени в една дълга и продължителна война, в която до този момент загинаха стотици хора от двете враждуващи страни, а хиляди бяха ранени, обобщават световните агенции.

Операцията "Железен меч" включваща основно въздушни удари, но и действия на израелските сухопътни сили, изравни със земята сгради в палестинската територия. Тя бе предприета, след като радикалното палестинско движение Хамас обяви вчера сутринта, че е започнало операция, наречена "Потопът от Ал Акса", изстреля хиляди ракети по Израел, докато въоръжени палестински бойци проникнаха по суша и море на палестинска територия, взеха десетки цивилни и военни за заложници, избиха цивилни и военни и влязоха в схватки с израелските сили в израелски населени места.

 Жертвите се множат

Продължава да расте броят на жертвите в Израел на нападението срещу израелската територия, предприето вчера от Хамас.

Израелската радиостанция Кан съобщава, че броят на жертвите в Израел на нападението на Хамас по израелската територия е превишил 700 души, а ранените са над 2000, предаде Ройтерс. Според Асошиейтед прес, позоваваща се на изралески медии, без да уточнява кои, жертвите са над 600. ДПА, позовавайки се на израелското министерство на здравеопазването пише, че жертвите са над 500. Израелската агенция Ти Пи Ес съобщава засега за 350 убити и за над 1800 ранени в Израел.

Докато медиите съобщават различни числа, израелското правителство съобщи, че повече от 600 са загиналилте от израелска страна във войната между Израел и Хамас, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

От началото на военната си офанзива в Израел Хамас е взел над 100 души в плен, се казва още в изявление на израелското правителство.

Ранените са над 2000, както от тях 200 са в критично състояние, заяви за Франс прес представител на правителствената пресслужба.

Военна сводка 

В обобщение на събитията от вчерашния ден ТПС припомня, че около 1000 терористи са проникнали в Израел по суша, море и чрез делтапланери. Паралелно с това от ивицата Газа по Израел са били изстреляни, според израелските власти 3000 ракети.

Израелските сили са влезли в сражения с терористите, проникнали в населените места Сдерот и Беери близо до ивицата Газа, а също и в Офаким, което е на 25 километра от ивицата Газа, припомня още ТПС.

В отговор на тази атака израелските сили предприеха въздушни удари по позиции на Хамас в Газа и свикаха резервистите.

Според израелски издания отвлечените от бойци на Хамас израелци са около стотина, докато властите не са дали никакви официални цифри. Израелци днес издирват своите близки и разговори с тях се излъчват непрекъснато по израелските медии. Някои разказват, че са видели свои близки във видеа с израелски заложници, държани в плен от Хамас в ивицата Газа. Видеата се разпространяват в социалните мрежи.

Израелски медии днес съобщават имена на убитите вчера израелци, които вече са били идентифицирани, като сред жертвите има деца и младежи. Израелската армия пък публикува на специален интернет сайт данни за 26 убити от вчера израелски военнослужещи, сред които има и жени.

Израелската армия си даде и срок до 24 часа да евакуира всички жители на населените места в зоната близо покрай ивицата Газа и каза, че ще достигне всяко едно място там и ще ликвидира всеки терорист на израелска територия.

Военните съобщиха, че са разрешили две ситуации със заложници в Израел тази сутрин, но не става ясно дали заложниците са живи, предаде Асошиейтед прес, като се позова на израелски военен говорител. В южния израелски град Сдерот, който е в близост до ивицата Газа, бойци на Хамас бяха нахлули в полицейския участък и се бяха барикадирали там, но тази криза приключи, обяви израелската полиция. Десет терористи са били неутрализирани от полицията и от израелските специални сили. Петима терористи пък са били ликвидирани, преди да атакуват израелски плаж.

Премиерът Нетаняху се зарече, че Израел ще победи в тази война, че врагът ще плати невиждана цена и че Хамас ще бъде унижен. Малко след това израелската армия обяви, че е унищожила с въздушни удари редица военни съоръжения и командни пунктове на Хамас в ивицата Газа. Днес стана ясно, че високопоставен кадър на Хамас - Айман Юнис, е сред жертвите на израелските удари по Газа.

"Първата фаза на операцията е на приключване чрез елиминиране на голям брой вражески сили, които проникнаха на наша територия", заяви днес израелският премиер.

"На път сме да постигнем голяма победа", обаче обяви от свой ред лидерът на Хамас Исмаил Хания.

На фона на гръмките думи тази сутрин в израелските градове цари зловеща тишина, а страната е във война след най-смъртоносната арабска атака срещу еврейската държава от половин век насам, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

На фона на затворени училища и развлекателни обекти израелските градове, включително икономическият център Тел Авив, заприличаха на призрачни градове в момент, когато бяха публикувани първите списъци с имената на загиналите, сред които много млади войници на възраст около 20 години. Разтревожени семейства не напускат домовете си, следят новините и звънят по телефона, за да проверят как са близките им, докато израелските военни претърсват южните гранични общини за останали терористи от Хамас, а ракетните атаки в градовете близо до Газа продължават.

ООН съобщи, че 20 000 души са напуснали домовете си в ивицата Газа от началото на операцията на израелските сили.

Израелският премиер обяви още вчера, че се преустановяват доставките на ток, храна и други стоки от Израел към палестинската територия, която е под строга израелска блокада от 2007 г., когато Хамас пое контрола върху нея

Източници: dnes.dir.bg, 

 

 


 

Коментари

  • Евреите този

    08 Окт 2023 18:22ч.

    Път си намериха майстора . То не само Хамас ,но и Хисбула ще се включат във битката срещу израел . Днес излезе и новината че талибаните във афганистан ,са поискали от Иран да им даде коридор .За да се бият срещу еврейте . Войната изглежда ще бъде дълга и кървава , ако на шахматнатадъска не се намеси дипломацията .За израел ще бъде много трудно да се бие срещу враг който изпитва само омраза към тях .. Това вече не е воината от преди 50 години . И арабите вече не са толкова саби и разединени както преди

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    08 Окт 2023 21:50ч.

    Предлагам да ги редуваме. Два дни ИДИЛ, два дни Хазарски каганат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ливанов

    08 Окт 2023 21:58ч.

    7.10 освен всичко друго е дата на Броеницата! Веднъж я прерязаха преди 441 години , заради еврейския календар, но вече нищо не може да я спре. Случайно ли на същата дата в 2001 САЩ нападна Афганистан, под фалшивия претекст за кулите близнаци, в които в него ден нямаше евреи, а само латиноси? Разбира се че не. Това което се случва сега е връщането на бумеранга, там от където е хвърлен хилядолетия назад. Израел много добре осъзнава неизбежността на кармата, която си натрупа с тайната война, която води срещу Христа. Затова и Божията промисъл възмездява според делата, на точната дата. Новата Библия вече не е еврейска, нито пък Новия град ще е стария Йерусалим. И САЩ не беше господа, който да определя къде ще се намира държавата Израел, защото САЩ се оказа в ролята на Сатаната, така че днес всички знаем и за зеления слуга на Сатаната. Оказаха се роднини от девето колено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Осъждам израелската агресия срещу палестинците

    09 Окт 2023 7:03ч.

    Осъждам изтласкването на палестинците от домовете им и отнемането на земята им. Осъждам нечестния едностранчив подход на запада в полза на агресора Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега кое знаме ще слагаме на общината?

    08 Окт 2023 18:37ч.

    Бързо решавайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    08 Окт 2023 19:19ч.

    Най-добре наполеонките на Тагарев - те са универсалки. Каквото и да става по света ще сме в тон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензиндижия

    08 Окт 2023 20:35ч.

    "Сега кое знаме ще слагаме на общината?" -- как кое - на дъгата, естествено. това е единственото сигурно за т.н. национален елит в момента. в пряк и в преносен смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брандибурий

    08 Окт 2023 18:55ч.

    Интересно е че според Ирлмайер ТСВ ще започне точно от Средиземноморието. Ако се намесят някои държави сега в конфликта и може наистина да започне голямата патаклама. Ще бъде интересно да се гледа по ТВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелен чорап от нато

    08 Окт 2023 18:58ч.

    Тагаренко е обещал да изпрати 16 изтребителя Ф-16 блок 70 помощ ! веднага щом дойдат !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    08 Окт 2023 19:11ч.

    Израел е губил само една война срещу арабите-тази с Хизбуллах. Инак що е тероризъм? Когато бронетанков батальон из коли Сабра и Шатила му викаме" военна операция" , когато крайцер изстрелва половинтонни снаряди по Бейрут от 20 морски мили го водим "мироналагаща операция"когато шахид помете с камион натоварен с експлозиви бариерата и издуха от пейзажа две роти морски пехотинци или два взвода френски парашутисти го наричаме " тероризъм". Всъщност е метод за водене на война от бедните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кофти матрял

    09 Окт 2023 20:18ч.

    Да бе, те на музикалните фестивали само морски пехотинци и парашутисти ходят. Къв ти тероризъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    08 Окт 2023 19:49ч.

    Сорос и на младини ги предаваше, и сега когато е вече в пределна възраст пак ги предаде, с неговите любими ислямисти дето градеше Еврабия и щедро спонсорираше... Този огън който се запали си мисля че няма как да бъде угасен... много лоша работа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    08 Окт 2023 19:54ч.

    Ха ха. Израел пита американците защо пратихте в Украйна вашите снаряди 155 мм. които бяха в Израел и са ни нужни сега. Къде го чукаш, къде се пука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    08 Окт 2023 19:55ч.

    Сини ти и шиити е разлом в Исляма от времето на Четвъртият пророк(хариджитите са малко преди това, но кой ти брои Оман и няколко села в Египет) Хамас и Хизбуллах(прибави Палестински Джихад-които са си банка луди, дори алфа Как да изглежда умерена)в единен фронт(ся остава и корумпетата от ООП да се сетят че са палестинци, след фиаското със Садам и пак да чуем за Черният септември. Би би успя . Да събере от зеленото знаме непримирими. Дори Саладин не е бил способен на подобен подвиг, щурмувайки Йерусалим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    08 Окт 2023 20:16ч.

    Прави впечатление че Ердоган мълчи. Зает със зърно и Карабах баш ся не му трябваше Хамас(разбира родните му Мюсюлмански братя) да почнат нова Интифада. А трябва да се намеси, нал си го мери с моллите в Техеран шейховете в КСА, да се прави на баш в Исляма. Ще трябва да избира кримските татари, азерите или претенцията за нова Империя.. Само Пустит и Асад потриват доволно ръце...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    08 Окт 2023 21:45ч.

    Аа, що да си трае. Още преди десетина дни се произнесе, че Йерусалим е на Турция, и Османската империя е владяла Палестина през по голямата част от новата история

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pierre

    08 Окт 2023 22:47ч.

    А къде е пасито? Защо мълчи? Я веднага да качва Мр Бийн и крядлата от Варшава в трабанта и директно в Газа,,, Какво се крият,,,,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кофти матрял

    09 Окт 2023 0:53ч.

    Ердоган може и размишлява дали не е дошъл подходящия международен контекст да си вземе Булгаристана. Така и така нямаме ни армия, ни оръжия. Един ханъмски полк да прати и след няколко часа ще маршируват по жълтите павета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    08 Окт 2023 20:58ч.

    Интересно дали в цялата патаклама Вучич няма да реши да прегази Косово. Колко конфликта наведнъж могат да управляват САЩ? Е там бих се тревожил сериозно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косово е нищо

    08 Окт 2023 23:23ч.

    Ами ако Мексико анексира Тексас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    08 Окт 2023 21:03ч.

    Прибавете десант на Си на плажовете на Формоза и добре дошли в ТСВ. До там с Американският век. Подозирам че пак ще сме от страната на булката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    08 Окт 2023 21:48ч.

    Не се надявай. И Китай от американците се управлява. Ама по скрито

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PanAm

    08 Окт 2023 21:55ч.

    Сега остава Китай да се разходи до Тайван да отвори още един фронт и на янките ще им заприлича ситуацията на харкор порно с много негри. Няма да има значение за БайГън дали ще бърка Монголия с Хамаз и Иран с Перу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anominius

    08 Окт 2023 21:58ч.

    Абе, в Покрайна има ли още война или свърши вчера?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проф. Томов

    09 Окт 2023 8:02ч.

    То като с ковидя - стана патакламата в Окраина и вирусът замина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи