Израелските сили започнаха да евакуират палестински цивилни от Рафах преди офанзивата

Израелските сили започнаха да евакуират палестински цивилни от Рафах преди офанзивата

Палатков лагер в Рафах с палестинци, разселени от израелската офанзива в Газа, 27 февруари 2024 г. Снимка: АП/Hatem Ali.

Израелските въоръжени сили са започнали да евакуират палестински мирни граждани от Рафах преди офанзивата в града, която са предупреждавали, че ще започнат, предаде Ройтерс. Засега въоръжените сили не са потвърдили информацията, съобщена по израелското армейско радио.

Според съобщената информация, евакуацията се фокусира върху някои от крайните квартали на Рафах. От тях цивилните ще бъдат насочени към палатковите лагери в намиращите се наблизо градове Хан Юнис и Ал Мауаси.

Израел е заявявал, че в Рафах се намират хиляди бойци на ислямисткото движение "Хамас" и победата му е невъзможна, без да превземе града, припомня Ройтерс. Но в Рафах се намират и над един милион разселени палестинци и опасността от операция с множество цивилни жертви притеснява западните сили и съседен Египет.

При удари в Газа вчера загинаха най-малко 19 палестинци, а трима израелски войници станаха жертви на ракетно нападение на "Хамас".

Коментари

  • Тихомир Томов

    06 Май 2024 9:44ч.

    .............. и къде ще ги евакуират ? Да не стане като с Мойсей да ги размотават из Газа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    06 Май 2024 14:17ч.

    В Катар, Обединените арабски емирства, Кувейт. В богатите арабски държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кибуцар

    06 Май 2024 10:41ч.

    Понеже запецнаха в Газа и не могат да победят Хамас, ще опитат с Рафах, понеже там Хамас нямат организирана съпротива, както в Газа. Отново с трици маймуни ще ловят, и цялата тая черна магия минава в продължение на вече близо 80 години - хората са балъци и малко им трябва, за да захапят куката на една доста добре артикулирана симулация на военни победи. В действителност няма нищо такова - мошеническите им номера вече се знаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо Джо

    06 Май 2024 16:00ч.

    Израел са убийци на деца...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи