Израелски военни палят пакети с хуманитарна помощ за жителите на Газа

Израелски военни палят пакети с хуманитарна помощ за жителите на Газа

Военнослужещи от израелската армия палят пакети с хуманитарни помощи, предвидени за жителите на ивицата Газа. Снимка: "Екс" чрез АП

Десетки конгресмени от Демократическата партия на САЩ уведомиха Белия дом, че има достатъчно доказателства за нарушения на американските закони от страна на Израел, изразени в ограничаването на притока на хуманитарни пратки към ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес. Те се позоваха на съобщения, че израелските власти не са допуснали достатъчно храна за предотвратяване на глада в палестинския анклав, че са наложили "произволни ограничения" върху хуманитарните помощи и че са въвели система за инспекции, която възпрепятства доставките.

В писмо до президента Джо Байдън, подписано от 86 конгресмени демократи от Камарата на представителите, се посочва, че поставяните от Израел ограничения върху хуманитарните помощи за Газа "поставят под въпрос" уверенията на страната, че спазва Закона за чуждестранната помощ на САЩ. По-конкретно става въпрос за разпоредба, която изисква получателите на американски оръжия да спазват международното хуманитарно право и да осигуряват свободен достъп за американска помощ.

През февруари Байдън издаде меморандум, с който поиска въпросните писмени уверения от Израел, след като конгресмени от Демократическата партия започнаха да се съмняват дали израелското правителство спазва международното право при военните операции в Газа.  Израел представи писмените си уверения в края на март.

В писмото си до Байдън конгресмените демократи заявяват, че израелското правителство се е противопоставило на многократните искания на САЩ да отвори достатъчно морски и сухопътни коридори за помощи към Газа. Те се позоваха на съобщения, че израелските власти не са допуснали достатъчно храна за предотвратяване на глада в палестинския анклав, че са наложили "произволни ограничения" върху хуманитарните помощи и че са въвели система за инспекции, която възпрепятства доставките.

"Очакваме правителството (на САЩ) да гарантира, че Израел спазва съществуващото законодателство и да предприеме всички възможни стъпки за предотвратяване на по-нататъшна хуманитарна катастрофа в Газа", пишат конгресмените.

До сряда държавният секретар Антъни Блинкън трябва да докладва на Конгреса дали намира за достоверни уверенията на Израел, че използването на американски оръжия е в съответствие с международното право.

В началото на този месец поне четири бюра на Държавния департамент уведомиха Блинкън, че не намират уверенията на Израел "нито за достоверни, нито за надеждни". Ако уверенията на Израел бъдат поставени под въпрос, Байдън ще има възможност да "коригира" ситуацията чрез действия, които варират от искане на нови уверения до спиране на американските оръжейни доставки, се посочва в меморандума.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Интересно,защо не видях досега

    04 Май 2024 8:40ч.

    един материал в който да се оплакват израелските жертви причинени от отвратителната атака над мирни граждани осъществено от ислямските фундаменталисти преси няколко месеца?Защо непрекъснато се демонизират израелските военни сили а досега никой не посочи какви ги вършат т.н палестински “борци за свобода”?Стига са плакали и нашите т.н. информационни центрове за нещастните араби,нека погледнем и от другата страна на медала!Биби може да го плюят псевдо демократите на Запад а и на Изток но мисля че той е човек с кауза!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    04 Май 2024 9:05ч.

    Жалки конформисти без грам човешко в себе си. Такива бяхте и преди 2000 години, когато с радостни възгласи качихте сина Божий на кръста...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 04 Май 2024 8:40ч., той

    04 Май 2024 9:08ч.

    и Хитлер е бил "с кауза"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никодим

    04 Май 2024 9:31ч.

    Те голяма част от евреите и досега очакват Месията да им дойде в плът и кръв, въпреки че Той отдавна беше сред тях, но те Го разпнаха. А конкретно Нетаняху има едно интервю от октомври 2023, в което отъждествява палестинците с амалекитите от Стария завет и заявява, че трябва да бъдат изтребени. Когато не си приел Христос и не действаш в съзвучие с Божия промисъл, през теб почват да действат ретроградни сили, конкретно тук съществото Ахасфер. До какво ще доведе това, всеки може да си отговори, а който знае какъв дух ще ни се представи в човешко тяло след някоя и друга година, ще е още по-наясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    04 Май 2024 9:45ч.

    Г-н "аноним", Първо, "материал, в който да се оплакват израелските жертви причинени от отвратителната атака над мирни граждани осъществено от ислямските фундаменталисти преди няколко месеца" ИМАШЕ, и то МНОГО, но "преди няколко месеца", когато бе извършено това престъпление! Ала дори хората, които тогава оплакваха невинните израелски жертви, отдавна вече са отвратени от военнопрестъпния отговор на Израел, заради десетки пъти повечето невинни палестински жертви, "причинени от отвратителната атака над мирни граждани осъществЯВАНО от ЦИОНИСТКИТЕ фундаменталисти" и до ден днешен! Второ, така и не разбрахте, че едно тежко престъпление (от 7.10) не може да служи за оправдание на в пъти по тежко престъпление! Или това шепа лумпени да убиЯТ няколко десетки невинни деца, не дава право на друга шепа лумпени да убивАТ десетки хиляди невинни деца! Трето, напълно съм съгласен, че Биби "има кауза"... която е да покаже "ноу-хау-то" за решаване на етнически проблем, което е взаимствал от своя идол Адолф Хитлер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    04 Май 2024 9:52ч.

    В основата на всичките успехи на еврейството стои тренираната векове наред жестокост, бруталност, многоизмерна извратеност, особено спрямо чуждите, камо ли неприятелите. Да не забравяме и в НКВД, както и в ръководството на ГУЛАГ все стоят те, дори в концентрационните лагери през ВСВ най-големи зверства идват от т.нар. "капо"(евреи-охранители), немците не са си цапали ръцете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    04 Май 2024 12:06ч.

    Като форма на 'многомерна извратеност' са и браковете вътре в семейството с първи братовчеди, например. И Айнщайн са го оженили за първа братовчедка. Това е от библейски времена. Също така за жени се вземат сестри. Напр. Лия и Сара в Стария Завет, жени на Яков, са сестри. Отделно се лъжат и мамят един друг, даже продават Йосиф Прекрасния в робство от завист. Извратеният им ген се запазва в рода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    04 Май 2024 12:12ч.

    Хана Аренд - еврейка, Професор по философия в САЩ, посочва, че най-големите помощници на фашистката власт в Германия са били евреи. Те са доносничели и предавали на Гестапо други евреи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юдомасон

    04 Май 2024 9:58ч.

    Всички действия в момента са подготовка за неизбежното, построяването на третия храм, където ще бъде възцарен Антихриста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво МОЧА-та

    04 Май 2024 10:02ч.

    Продължавам да твърдя, че израелската армия е най-хуманната в света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Израелски военни палят пакети с хуманитарна помощ за жителите на Газа

    04 Май 2024 11:07ч.

    По какво ционистките фашисти се различават от хитлеровите националсоциалисти? Колко мита за т.н. холокост знаеш? В дерьмократичния Запад, в затворите гният повече от стотина учени-историци, които са публикували често научни факти ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    04 Май 2024 11:58ч.

    Израел нарушава 'всяко законодателство' от създаването си като държава, а сега нарушава всяка защита на Газа от геноцида на Израел. Депутатите на Дем. партия на САЩ нямат глас пред Израел, защото са негови поддръжници. Храна искали да внасят! То не остана жив човек в Газа, за да се пък и храни! Спряхте ли войната на Израел? Ами! Увеличихте въоръжаването на израелските главорези! Чужди глави падат и в Украина, и в Газа, пък вие си приказвайте за ...демокрация! какво демократично има да се помага на главорези и фашисти като Зеленски и Нетаняху?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • М’даааа,ни една дума блага за евреите….

    04 Май 2024 13:52ч.

    защо ли?Колеги от форума,изпадате в другата крайност относно пробле между братовчедите от близкия а и далечен Изток.Не мисля че сте прави.Истната както винаги е нейде по средата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    04 Май 2024 15:23ч.

    Все едно да очаквате "блага дума" за "Хамас", ако в момента те извършваха масови гаври с цивилни... Упорито не можете да направите разлика между обикновените хора (израелци и палестинци) и шепата, ояли се с власт лумпени, които ги насъскват едни други, ползвайки ги за "полезни идиоти", които да се избиват помежду си! Истината в случая НЕ е "някъде по средата", тъй като в правото има принципи - или масовото убийство на невинни цивилни Е тежко престъпление (и тероризъм), независимо от използваното оръжие и етноса/религита на извършителя; или пък масовото убийство на невинни цивилни НЕ е тежко престъпление (и тероризъм), независимо от използваното оръжие и етноса/религията на извършителя! Или прилагате "Женевската конвенция относно закрилата на гражданските лица по време на война" и "Хамас" са "терористи/военнопрестъпници", защото убиват масово цивилни, и съответно израелското правителство и армия са (още по-големи) "терористи/военнопрестъпници", защото убиват масово (в пъти повече) цивилни. Или пък не признавате "Женевската конвенция относно закрилата на гражданските лица по време на война" и нито израелското правителство и армия, нито "Хамас" са "терористи/военнопрестъпници", въпреки че убиват масово цивилни. Затова последвайте собствения си съвет и "стига сте плакали за нещастните евреи, погледнеТЕ и от другата страна на медала", където невинните жертви са десетки пъти повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи