Израелската полиция атакува палестински поклонници в комплекса на джамията Ал Акса

Израелската полиция атакува палестински поклонници в комплекса на джамията Ал Акса

Израелската полиция тази вечер атакува десетки палестински поклонници в комплекса на джамията Ал Акса в Йерусалим, предаде Ройтерс. Силите на реда от своя страна заявиха, че действията им са в отговор на безредици. Палестински лекари съобщиха за седем ранени богомолци. Палестинският Червен кръст каза, че израелските сили пречат на медицинските екипи да стигнат до джамията. 

"Седях си на един стол и четях Корана", каза възрастна жена пред Ройтерс, опитвайки си да си поеме дъх. "Те хвърлиха зашеметяващи гранати и една ме удари в гърдите", допълни тя през сълзи.

Израелската полиция заяви, че е била принудена да влезе в комплекса, след като "агитатори с маски" са се заключили вътре, въоръжени с фойерверки, пръчки и камъни.

"Когато полицаите са влезли, по тях са полетели камъни и голяма група агитатори в джамията е започнала да ги обстрелва с фойерверки", като един от полицаите е бил ранен в крака, допълниха израелските сили на реда. 

През последната година насилието в окупирания Западен бряг и Йерусалим рязко се увеличи и има опасения, че скоро може да се стигне до още по-голяма ескалация, тъй като свещения за мюсюлманите месец Рамазан съвпада с еврейската Пасха и с християнския Великден, отбелязва Ройтерс.  

Египетското министерство на вътрешните работи призова за незабавно прекратяване на "грубото нападение на Израел" срещу палестински поклонници. Министерството на външните работи на Йордания заяви, че осъжда "демонстративния" щурм на джамията Ал Акса.

Междувременно рано тази сутрин израелски самолети нанесоха удари по Газа след ракетен обстрел от палестинския анклав по територията на Израел, предаде Ройтерс, след като снощи полицията атакува комплекса на джамията Ал Акса. 

Радио "Хамас" съобщи, че израелските удари са засегнали два тренировъчни лагера, единият от които се намира в град Газа, а другият - в бежански лагер.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Виктор

  05 Апр 2023 8:07ч.

  Това е голям грях и провокация, защото в момента тече свещеният за мюсюлманите месец рамадан! Явно Владимировците са им зачистили новата/стара територия в Украйна и се готвят да се местят от тази пустиня, обратно в хаганата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  05 Апр 2023 8:17ч.

  Джамията се намира на мястото на втория Соломонов храм на израилтяните.Когато дойде антихриста ще се опитат да го построят отново,затова джамията толкова им пречи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи