Израелската офанзива в Газа продължава, ще настъпи и на север

Израелската офанзива в Газа продължава, ще настъпи и на север

Началникът на генералния щаб на израелската армия Херци Халеви обяви снощи, че операциите по офанзивата на израелските Сили за отбрана в ивицата Газа "ще продължат мощно" и че Израел "се подготвя и за офанзива на север", предаде Ройтерс.

Висшият израелски военен началник направи изявлението по време на обиколка за оценка на ситуацията по северната израелска граница с Ливан, без да навлиза в подробности. Ройтерс припомня, че с началото на конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" на 7 октомври е зачестила размяната на огън между израелските сили и ливанската шиитска групировка "Хизбула" през границата между двете държави.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви по време на посещението си в Израел, че  все още не е видял хуманитарен план за защита на цивилните палестинци в рамките на планираната от израелската армия офанзива в южния град Рафах в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Агенцията уточни, че първият дипломат на САЩ е говорил на брифинг в израелския пристанищен град на Средиземно море Ашдод.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вторият и третият от ляво надясно отпред) по време на инспекцията на КПП "Керем Шалом". Снимка: АП

Блинкен се срещна вчера с премиера Бенямин Нетаняху и заедно с министъра на отбраната Йоав Галант инспектира потока на хуманитарна помощ към ивицата Газа през контролнопропускателния пункт "Керем Шалом". Ройтерс посочва, че срещата на Блинкън с Нетаняху в Йерусалим е продължила два часа и половина, като след нея Израел е потвърдил, че ще осъществи сухопътната си операция в град Рафах независимо от позицията на САЩ и въпреки строгото предупреждение на ООН, че едно подобно настъпление ще доведе до "трагедия".

"САЩ не могат и няма да подкрепят мащабна военна операция в град Рафах, в която отсъства ефективен план, гарантиращ, че няма да се навреди на цивилните. Не сме видели такъв план", заяви Блинкен пред представители на медиите. "Има други начини, и по наша преценка това са по-добри начини, за справяне с... /.../ настоящите предизвикателства от страна на "Хамас", при които не се налага мащабна военна операция в Рафах", добави държавният секретар на САЩ.

Говорител на израелското правителство обяви, че Израел остава решен да унищожи бойните формирования на "Хамас", които са разположени в Рафах.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • с ПР война не се печели

    02 Май 2024 10:22ч.

    Празни приказки и ялови обещания, за да наливат вино във воденицата на западащата пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи