Израелската авиокомпания "Ел Ал" спира полетите си до ЮАР заради делото в Международния наказателен съд

Израелската авиокомпания "Ел Ал" спира полетите си до ЮАР заради делото в Международния наказателен съд

Израелската авиокомпания "Ел Ал" заяви днес, че в края на март спира полетите си до Йоханесбург заради рязък спад в търсенето, след като Южна Африка обвини Израел в геноцид пред Международния наказателен съд, предаде Ройтерс. За момента израелската авиокомпания лети до два пъти в седмицата до Йоханесбург. "Израелците не искат да летят до Южна Африка", каза говорителка на "Ел Ал". "Отменят полетите си и самолетите са доста празни... ясно ни е, че е заради ситуацията в момента, защото преди не беше така", каза тя. 

"Фактът, че израелците не искат да ходят в Южна Африка, но искат да ходят на други места, ни помогна да вземем решението, че за момента спираме маршрута", каза говорителката. Компанията се аргументира и с текущата ситуация по сигурността. 

Съдии от Международния наказателен съд на ООН се произнесоха днес по иска на Южна Африка за спешни мерки срещу Израел, сред които и спиране на военните действия в Газа, и по обвинения в геноцид. В днешното си решение магистратите посочват, че Израел трябва да положи всички възможни усилия, за да попречи на войските си да извършат геноцид, да го наказва и да предприеме стъпки, за да подобри хуманитарната ситуация. Въпреки че съдът не нареди прекратяване на огъня, той посочи, че няма да прекрати делото за геноцид, и постанови, че палестинците, изглежда, са защитена група съгласно Конвенцията за геноцида от 1948 г. Съдът не се произнесе по същество за обвиненията в геноцид.

Преди две седмици Южна Африка заяви, че въздушната и сухопътната офанзива на Израел цели да доведе до "унищожаване на населението" в Газа. 

"Ел Ал" заяви, че веднага щом спре полетите си до Йоханесбург, ще използва самолетите си, за да разшири списъка с дестинации към Северна Америка, Банкок и Токио, както и по други нови маршрути. 

Източник: БТА

Коментари

  • Тихомир Томов

    26 Яну 2024 19:47ч.

    Пътниците са разбрали за какви индивиди става въпрос и даже стената на плача не може да ги резсее !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    26 Яну 2024 19:47ч.

    А още по-шокиращо за ЮАР ще бъде, ако в Израел забранят белите чорапи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • IAI

    26 Яну 2024 21:05ч.

    ЮАР ще си го преместят от ляво в дясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи