Израел започна да нанася удари по цели на "Хамас" в ивицата Газа. Нетаняху: Във война сме и ще победим

Израел започна да нанася удари по цели на "Хамас" в ивицата Газа. Нетаняху: Във война сме и ще победим

Ние сме във война, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху във видеообръщение към сънародниците си, предадоха световните агенции. Премиерът увери, че неговата страна ще победи в тази война и че врагът ѝ ще плати цената за атаката, подета срещу Израел. Нетаняху направи това изявление от щаб квартирата на израелската армия в Тел Авив. По-рано днес в изненадваща операция палестинското движение "Хамас" изстреля стотици ракети по Израел и бяха нанесени щети в редица израелски населени места, предаде Франс прес. Една жена загина, а 15 души бяха ранени, допълва ДПА. Израел съобщи  и за проникване на въоръжени бойци на "Хамас" на израелска територия, предаде Асошиейтед прес. Това е една от най-сериозните ескалации от години на израело-палестинския конфликт. 

Израелската армия започна да нанася въздушни удари по ивицата Газа тази сутрин, след като палестинското ислямистко движение "Хамас" започна офанзива срещу еврейската държава, предадоха световните агенции.

В кратко изявление израелската армия потвърди, че няколко десетки израелски бойни самолети сега са в процес на нанасяне на удари по цели на "Хамас" в ивицата Газа.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви по време на заседание на израелския кабинет по сигурността, че "Хамас" е започнал война срещу Израел и обеща, че Израел ще победи. Галант подчерта, че "Хамас" е допуснал голяма грешка като е извършил масиран ракетен обстрел от ивицата Газа по Израел по-рано тази сутрин, при което загина израелска гражданка.

Военният командир на палестинската групировка "Хамас" Мохамед Дейф обяви началото на "военна операция" срещу Израел в изявление тази сутрин, след като десетки ракети бяха изстреляни от ивицата Газа, предаде ДПА. Целта на операцията е да се сложи край на израелските "нарушения", каза Дейф в кратко, предварително записано изявление.

Една жена, за която по-рано бе съобщено, че е била тежко ранена, е починала. Още 15 души са ранени при масираното ракетно нападение от ивицата Газа, което започна рано тази сутрин и задейства сирените за въздушна тревога в няколко града в Израел. Жената, на възраст около 60 години, е била смъртоносно ранена при пряко попадение на ракета близо до град Гедера, допълват израелските спасителни служби.

Масираното ракетно нападение от ивицата Газа тази сутрин бе изненада. Напоследък ситуацията в района отново се изостри, особено в окупирания Западен бряг. От четвъртък насам четирима палестинци загинаха при нападения или сблъсъци с армията.

Според очевидци израелските военновъздушни сили са обстрелвали цели в района на ивицата Газа в отговор на масираната ракетна атака срещу Израел. Засега не се съобщава за жертви.

ЕС осъжда недвусмислено атаките на Хамас срещу Израел, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, предаде Франс прес. "Следим с безпокойство новините, идващи от Израел. Осъждаме недвусмислено атаките на Хамас. Това ужасяващо насилие трябва да бъде прекратено незабавно. Тероризмът и насилието не разрешават нищо", заяви Борел в послание в Екс. "ЕС изразява солидарността си с Израел в тези трудни моменти", допълни той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също осъди остро атаките срещу Израел, извършени от ивицата Газа,  предаде ДПА. "Силно осъждам безразборните, предприети, срещу Израел и неговия народ тази сутрин с цел всяване на терор и пораждане на насилие срещу  невинни граждани", коментира Мишел в Екс. "В мислите си съм с всички жертви", допълни той и изрази солидарността на ЕС с израелския народ в този ужасяващ момент.

Германия също осъди категорично терористичните атаки, идващи от Газа срещу Израел, заяви германският външен министър Аналена Бербок, предаде Франс прес. Тя каза, че Германия е напълно солидарна с Израел и с неговото право, гарантирано от международното законодателство, да се защитава срещу тероризма.

Франция осъжда с най-голяма твърдост терористичните атаки срещу Израел, се казва в изявление на френското министерство на външните работи. Париж изразява пълната си солидарност с Израел и с жертвите на тези атаки и потвърждава отново отхвърлянето на тероризма и привързаността си към сигурността на Израел, се казва в изявлението.

Италия подкрепя правото на Израел да се защитава срещу бруталната атака, която се извършва на нейна територия, пък се казва в изявление на италианското правителство, предаде Франс прес. Рим осъжда с най-голяма твърдост терора  и насилието, които сега се извършват срещу невинни цивилни. "Терорът няма да надделее никога. Ние подкрепяме правото на Израел да се защитава", се казва в изявлението.

Лондон осъжда ужасяващите атаки на "Хамас" срещу Израел, предаде Франс прес, като се позова на изявление на британския външен министър Джеймс Клевърли. "Великобритания ще подкрепя винаги правото на Израел да се защитава", допълни министърът в Екс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • странно, двоен стандарт на запада

    07 Окт 2023 12:44ч.

    израел от години провежда СВО на територия на други независими държави, а свободният и демократичен атлантически свят не му налага санкции!? Досега ЕС трябваше да упражни санкционен пакет с пореден №734, най-малкото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @никак не в странен дажв

    07 Окт 2023 12:46ч.

    просто правосъдие на две скорости. блинкен какво каза - световен ред основан на правила. за едните праволата са едни, за другите - други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврейски им работи

    07 Окт 2023 14:47ч.

    Какви санкци, като почти всички лидери и администратори в Европа са евреи. Съществува дори паралелен Европейски еврейски парламент. Който със сигурност има по голяма тежест от оригинала Ето и у нас в сегашното правителство се мъдри един прилетял от неизвестно къде. За местните да не говорим. Те си правят срещи за раждаемостта

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • блинкен какво каза - световен ред основан на правила. за едните праволата са едни, за другите - други.

    07 Окт 2023 17:08ч.

    Да, ама не! Ей затова ке се тепаме. Можеше да го напишеш: "за едни правилата, а за други правата".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде, айде!

    07 Окт 2023 17:49ч.

    Блинкен е евреин! Какво друго да говори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знаем

    07 Окт 2023 12:54ч.

    търси се голяма война в Близкия Изток за да се пресели милионното им население далече от пясъците, в други територии, като из балканските планини и реки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    07 Окт 2023 17:51ч.

    На това се казва отчаяние, човече! Извратеняците са в шах и мат на украинското поле! Търсят си други огнища на провокация! Да не е за сефте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    07 Окт 2023 13:01ч.

    Не мога да взема страна в тази война. Не зная кой е прав. Палестинците са унищожили танк Меркава 4 с Корнет и са взели в плен израелски генерал според тях. https://m.youtube.com/shorts/bvknSC7-eEg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    07 Окт 2023 13:02ч.

    Изоставате драги гласове, хрантутите либерастите но явно се снабдявате с инфо само от соросячи канали. От статията ви звучи като обикновен конфликт от тия дето стават през година, бам 1000 тенекиени ракети, после израел съборят няколко блока, и толкова. Нещата тояп ът са май доста по-сериозни, има ЗАВЗЕТИ еврейски военни бази , тече обща мобилизация, евреите БЯГАТ, на летището е стълпотворение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НИКИ

    07 Окт 2023 13:08ч.

    ВОЗИЛ СЪМ МНОГО ИЗРАЕЛСКИ ТУРИСТИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ , ИЗЦЯЛО ДОБРОНАМЕРЕНИ КЪМ СТРАНАТА НИ И БЛАГОДАРНИ ЧЕ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА СМЕ СЕ ОТНЕСЛИ ЧОВЕШКИ СПРЯМО ТЯХ , ЖАЛ МИ Е ЗА ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА СЕГА ТАМ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О, наивний НИКИ!

    07 Окт 2023 17:54ч.

    И що си мислиш, че това има нещо общо с обикновения народ? Без значение какъв е по произход?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    07 Окт 2023 14:52ч.

    Е, след като арменците запазиха държавата си, и израелците имат право да си запазят Израелът. И никакви там Хазарии и Нови Йерусалими не щат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Арменците били

    07 Окт 2023 15:15ч.

    Си запазили държавата , така си запазиха че от сто хиляди кв км останаха със 26 хиляди кв км . А са на път и тях да загубят ,щото се хванаха да бъдат дружки със американските сатанисти . Който се е хванал със англосаксонците накрая е изчезвал от картата на света и като народ и като държава . Арменците са православен народ ,както и грузинците . Целта на англосаксонският свят е да унищожи всичко що е православно . Русия е последната опора да се запазим като народи православни . Ако Русия загуби тази война религиите ,изчезваме и ние . И англосаксонците стават пълни господари на този свят . Арабите няма да се съпротивляват дълго щото те са разиденени . За китайците също не съм сигурен колко дълго ще издържат за да си запазят будизма . Времето ще покаже кой ще е господарят на тази планета след 10 -20 десет години .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    07 Окт 2023 14:59ч.

    Ясно е кой е прав. Израел се защитава, а Хамас няма държава, Хамас е престъпна мюсюлманска терористична организация, не е съставена само от араби, която иска експанзия на мюсюлманите, искат Халифат, искат да заграбват. Те самите са варвари, неспособни да създат дори нож, какво остава високотехнологично оръжие. Убийци, на които не им пука за собствения им живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @НИК, пишеш глупости, които показват колко бедно си информиран.

    07 Окт 2023 15:17ч.

    Хубаво е, че имаш мнение, но то не отговаря на историческите реалности. Добре би било да се позапознаеш с историята на Палестина малко преди да се създаде държавата Израел, демек откъм края на ВСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданска позиция

    07 Окт 2023 14:59ч.

    Евреите не са цвете за мирисане и си заслужават да ги бият другите народи . От Българската история знаем първо как веницианските търговци които всъщност са евреи ,как са давали пари и оръжие на турците селджуки да се бият срещу нас Българите през средновековието до падането на България под Турско робство . Ами да си спомним кой показа на турците тайните пътеки и те навлязоха във тила на Българите във столицата ни Велико Търново - Търнов град . Нали си спомняте стихотворението на Иван Вазов Жидов Гроб за евреина предател . Въобще евреите са неблагодарен народ и добре че американците ги подържат ,щото иначе арабите да са им разказали играта досега . И целият евреики народ както преди 2000 години пак щеше да се превърне във народ обикалящ света и гонен отвсякъде .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    07 Окт 2023 15:08ч.

    Точно тези американци които сега са на правителство в САЩ много много не ги оподдържат. Добре че омаломощиха баба Кица, че тя бясната, докато беше вице на Обама искаше да думка Израел, ама руснаците го паеха от Тартюз Тръмп е техният човек

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    07 Окт 2023 15:49ч.

    от 1949 г не се решава този проблем сега някои го подклажда да се праща оръжие и на двете страни и отново смърт и страдания няма ли краи вече искаме преговори и мир спрете се вече

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ицках Рабин в 1992 г. приближи окончателния мир за Израел, Палестина, Йордания, но го убиха! Защо?!

    07 Окт 2023 17:05ч.

    От 1984 до 1990 г. Рабин е министър на отбраната в няколко коалиционни правителства и предприема твърди мерки за ПРЕКАТЯВАНЕ на Първата интифада. ...... През 1992 г. Ицхак Рабин отново е избран за министър-председател. Играе водеща роля в подписването на Договорите от Осло, с които СЕ СЪЗДАВА ПАЛЕСТИНСКА АВТОНОМИЯ! .. През неговия мандат се сключва и мирен договор с Йордания! За неговата роля при подписването на Договорите от Осло, Рабин получава през 1994 г. НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР, заедно с Ясер Арафат и Шимон Перес. ........... Договорите предизвикват нееднозначни реакции в израелското общество. Докато някои смятат Рабин за герой, приближил окончателния мир, ............ за други той е изменник, ?!? отстъпил земи, принадлежащи по право на Израел. ... На 4 ноември 1995 г. срещу Ицхак Рабин е извършен атентат и той е застрелян два пъти в гърдите и корема от еврейския терорист фундаменталист и Игал Амир." ... Досега 28 години по-късно всички в региона щяха да живеят в МИР и разбирателство, ако не бяха убили този интелигентен Голям Човек Ицках Рабин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    07 Окт 2023 17:26ч.

    На чалмите сега ще се случи това, което се случи на японците след Пърл Харбър

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, простотийо,

    07 Окт 2023 17:49ч.

    по-голяма си от Вселената!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Окт 2023 18:16ч.

    След Пърл Харбър японците разказаха играта на американци, британци и другите шведи. Ако не беше Червената армия и маршал Василевски, още щяхте да се крийте из малайските джунгли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Каквото е било, пак ще бъде, и каквото се е правило, пак ще се прави - няма нищо ново под слънцето."

    07 Окт 2023 18:46ч.

    13.11.2019 г. Израел. Столът на Нетаняху се "клати". И "Хамас" изстрелва ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    07 Окт 2023 18:51ч.

    Безпрецедентен и уникален СРАМ за ерец Израел. Толкова е срамно, че ми се чини, че МОСАД нарочно да допуснали всичко за да разкарат Нетаняху.... :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стара поговорка

    07 Окт 2023 18:56ч.

    Който нож вади, от нож умира!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    07 Окт 2023 18:59ч.

    Струва ми се, че дните на джамията Ал Акса са преброени, трети храм и после Армагедон... Една тематична песен на The Clash - Armagideon Time: youtube.com/watch?v=r1jPRO4ZbgM Надявам се Исус Христос, да си дойде скоро и да млати де където свари, невинни няма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи