Израел: Решението на Международния съд е повече от възмутително и не може да бъде извинено

Израел: Решението на Международния съд е повече от възмутително и не може да бъде извинено

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Израелският президент Ицхак Херцог определи като "повече от възмутително" решението на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан да поиска днес заповеди за арест на премиера Бенямин Нетаняху и на министъра на отбраната Йоав Галант наред с трима лидери на палестинското ислямистко движение Хамас, предаде БТА.

Според Херцог това със сигурност ще вдъхне смелост на терористите по света.

"Всякакъв опит за правене на паралел между тези отвратителни терористи и демократично избрано правителство на Израел - работещо, за да изпълни задължението си да защитава своите граждани, в пълно съответствие с принципите на международното право - е възмутителен и не може да бъде извинен", подчерта израелският президент.

Израелският външен министър Израел Кац също порица "скандалното според него решение на МНС. Искането на заповеди за арест на "премиера и министъра на отбраната на Държавата Израел, редом с отвратителните нацистки изчадия на "Хамас", "убийци и изнасилвачи на Хамас, които "в момента извършват престъпления срещу човечеството срещу нашите братя и сестри", е "пряко нападение" и "историческо безчестие, което ще остане завинаги белязано в спомените", се казва в изявлението на първия дипломат.

Израел планира "да се бори срещу това решение, което цели преди всичко да върже ръцете на Държавата Израел и да ѝ откаже правото да се защитава", добави Кац.

Войната започна с нападението, извършено от палестинското ислямистко движение на 7 октомври, при което загинаха над 1170 души, предимно мирни граждани, показва равносметка на АФП, базирана на израелски данни. Освен това в Газа бяха отвлечени 252 души, от които 124 все още са задържани. Израелските въоръжени сили смятат, че 37 от тях са мъртви. Израел се е заклел да унищожи движението Хамас, което управлява ивицата Газа от 2007 г. и е смятано за терористична организация и от САЩ и ЕС.

От началото на конфликта са загинали над 35 450 палестинци, повечето от които мирни граждани, по данни на ръководеното от Хамас здравно министерство на ивицата.  Днес прокурорът на МНС Карим Хан поиска заповеди за арест срещу Нетяняху, Галант и трима ръководители на Хамас.

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

 • Някой знае ли защо е възстановен Израел, а не Юдея?

  20 Май 2024 18:44ч.

  Юдея е последната еврейска държава през първи век. По това време Израел го няма отдавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Май 2024 18:45ч.

  Интересното тепърва предстои................за да попречат на съда ще направят друга провокация, за да продължават войната !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правосъд

  20 Май 2024 18:50ч.

  А сега кой руши "международния ред, основан на правила"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  20 Май 2024 19:17ч.

  Взели са "Соломоновско решение". Международния наказателен съд (МНС) де факто спазва правната норма, че убийството (на невинни цивилни) е углавно престъпление и издава заповеди за арест както на израелските убийци (Бенямин Нетаняху и на министъра на отбраната Йоав Галант), така и на палестинските убийци (трима лидери на палестинското ислямистко движение Хамас), но този невнятник твърди, че спазването на една правна норма от даден съд щяло да "вдъхне смелост на терористите по света"... Явно смята израелските терористи за освободени от всякаква наказателна отговорност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Май 2024 20:44ч.

  С Хамас става малко комплицирано. МНС приема движението за Централна Власт на Палестина, едновременно за комбатант. Проблемът с рейда от 7 е че освен Хамас със сигурност участват Палестински Джихад, както и НФОП- не намерих дали е Извънредното Командване или по-умерената без украшения. Но при всички случаи МНС признава Палестина за съществуваща държава. С което яко прееба Биби, значително повече от заповедта за арест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  20 Май 2024 19:29ч.

  "Демократично" избрано правителство?!!!! Еврейчето вярва ли си? Или забрави многохилядните протести на евреи с плакати "Това не е моят премиер!". И полицията ги биеше, влачеше и пръскаше..... Хората не искат Нетаняху. Крехкият мир, които беше изграден с усилията едва ли не на целия свят, Нетаняху го разби за 3 дни! Палестинци и евреи години наред живееха рамо до рамо в мир и разбирателство. Децата им ходеха в едно и също у-ще. Хамас се готвеха за политика, а не за война. Кой започна масово да заселва евреи в палестинските територии? Кой загради Газа и го направи концлагер със снайперисти по вишките? Хайде много моля....Монетата винаги има 2 страни! Такъв геноцид, какъвто направи Нетаняху са го правили само Хитлер и Сталин!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  20 Май 2024 20:59ч.

  Вземи научи малко реална история преди да говориш глупости за Сталин и като му споменаваш името ставаш и се покланяш, защото тебе мишко нямаше да те има на тоя свят без Сталин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  21 Май 2024 10:47ч.

  Благодарение на Фюрера Джугашвили става известен ...........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария...

  20 Май 2024 20:50ч.

  Значи за Путин може, а за Нетаняху не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Май 2024 20:57ч.

  Всъщност е обратното

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Май 2024 21:01ч.

  С решението си МНС официално признава Палестина за Държава. Остава да се уточнят границите. Партизаните победиха, щото не загубиха(по Мао)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • каратем

  20 Май 2024 21:21ч.

  Ционистка свиня, не е въмутително решението, не може д избивате деца и жени безразборно! Същите терористични фашистки свини като нацистите от райха сте! Някой ден ще ви очистят!А иначе тоя мУС прави каквото му кажат САЩ, демек се правят САЩ на справедливи, смех другарко!Тъпи са ви номерата,бе! Утре същия тоя МУС ще ги опрвдае , театро за оневиняване на зловещи убийци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Престъпленията на Израел са много по-големи от престъпленията на Хамас

  20 Май 2024 21:39ч.

  Избити 35 000 невинни палестинци, брутална военна окупация, етническо прочистване, гладомор, нарушаване на основни човешки права, апартейд, геноцид. Дори към животни нямат право да се отнасят така, както се отнасят към палестинците. Хамас защитава законното право на палестинците на свобода и независимост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  20 Май 2024 22:57ч.

  Светът им съчувства повече от 80 години заради нацисткия геноцид, колко пари им бяха прлатени,това отделно. В същото време “злите езици”говорят,че всичко е било договорняк между Хитлер и собствените им богаташи. Това естествено нормалните хора приемаха,като теорий на конспирацията. Виждайки днешните им действия,хладнокръвното и жестоко изтребление на обикновенни хора,възниква въпросът за състоятелността или (несъстоятелността) на конспиративните теорий.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  21 Май 2024 7:44ч.

  Не е ясно дали в това възмущение на дъното не стои и завист. Преди години гръмна скандал заради надзирателки в израелски затвор които изнасилвали палестински терористи. А виж в Газа скандали няма. Бъдещето на тези съдии не е добро и ги чакат неочаквани разкрития в пресата за сексуалния им живот, злоупотреба с наркотици и за получени пари от Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  21 Май 2024 7:47ч.

  Чудовищна наглост на чифyтските убийци !!! 35 000 убити мирни хора, деца, оставяни без храна и медицинска помощ, за да умрат, както казват хората по-горе - етническо прочистване... в същото време тоя "съд"издаде подобна заповед за Путин, защото руската армия извеждала деца от зоната на бойни действия,за да не пострадат !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Учудваща е реакцията на всички

  21 Май 2024 8:58ч.

  граждани по горе!Учудващото е това че неистово защитават ислямският фундатализъм в лицето на Хамас и неговите производни навсякаде по света!Възмущавате се като четете какво правят арабски и афганистански убийци и изнасилвачи в Западна Европа а тук ги защитавате неистова!Може би е крайно време и тук тия арабски изверги да започнат да изнасилват и убиват безнаказано,за да ви дойде малко ъкъла на място!Израел е на предна позиция в борбата си срещу исляма и трябва твърдо да бъде подкрепен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи