Израел призова гражданите си да напуснат Истанбул

Израел призова гражданите си да напуснат Истанбул

Израелските граждани, които посещават Истанбул, трябва да напуснат "възможно най-скоро", заяви израелският външен министър Яир Лапид, засилвайки издаденото на 30 май предупреждение за пътуване в Турция заради заплахи от Иран, предаде Ройтерс. Лапид призова израелските граждани да не посещават Истанбул след съобщения, че Израел и Турция са предотвратили иранска терористична атака в града миналия месец, пише в. "Джерузалем пост".

Министърът каза, че планираната атака срещу израелски туристи е една от няколко подобни, организирани от Иран, и че израелските сили за сигурност, външното министерство и премиерската служба се опитват да спасят живота на израелските граждани.

"Тези терористични атаки са насочени срещу израелци, отиващи на почивка. Те преднамерено избират израелски граждани, които да отвлекат или убият. Това може да се случи на всеки. Опасността е реална и непосредствена", предупреди Лапид.

"Ние призоваваме израелците да не летят до Истанбул и ако не е необходимо, да не летят до Турция", добави израелският външен министър. "Ако вече се намирате в Истанбул, върнете се в Израел възможно най-скоро... Ако сте планирали пътуване до Истанбул, отменете го", призова той.

Министърът благодари на правителството на Турция за усилията му да защити израелските граждани и заяви, че Анкара разбира, че макар туризмът да е важен, някои рискове не трябва да бъдат поемани. Той изрази надежда, че предупреждението за пътуване ще бъде премахнато скоро, в рамките на туристическия сезон.

Националният съвет за сигурност на Израел издаде засилено предупреждение относно пътуването на израелски граждани в Турция миналия месец заради терористични заплахи, напомня изданието.

Представители на силите за сигурност на Израел информираха своите турски колеги миналия месец за иранска мрежа, възнамеряваща да извърши нападения над израелски туристи в Турция, и поискаха помощта им за предотвратяване на атаките.

"Джерузалем пост" отбелязва, че предупреждението относно пътуванията в Турция идва на фона на затопляне на дипломатическите отношения между Анкара и Ерусалим. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу посети Израел миналия месец, което е първа подобна визита от 15 години.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • иде видовден

    13 Юни 2022 16:43ч.

    Израел подло иска да скара Турция и Иран в навечерието на тристранната среща между Русия, Иран и Турция в астанинския формат, обаче няма да успее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Юни 2022 16:55ч.

    То "състрадателният" Израел, "защитно" бомби Иран, Палестина и Ливан и си търси майстора, но да не разчита на Сащ, нито да се увърта край Турция .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То Армагеддон

    13 Юни 2022 17:28ч.

    май няма да е в Истанбул?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми те аналогично Израел и Русия са в добри отношения и даже Израел се опитва да заеме балансирана позиция между Русия и Украйна покрай войната там, или поне така пише в медиите. Сега, друг въпрос е - вие вярвате ли на това, което пише в медиите?

    13 Юни 2022 17:39ч.

    Такъв тип предупреждение към гражданите означава само едно - Израел ще нападне Турция. Справка - изявленията на Ердоган по адрес на гръцкото ръководство, ученията, които проведе израелската армия в Кипър и спора им с Турция и Ливан относно добива на газ в териториални води дето са на Ливан и Турция, обаче Израел твърди, че са негови.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борбата е безмилостно жестока

    13 Юни 2022 17:46ч.

    Това - по света. У нас - ПП са на Израел, ИТН са на Турция. Целта на Израел е Турция и Русия да бъдат изгонени от Балканите, а целта на Турция и Русия е Израел и Германия да бъдат изгонени от Балканите. Държавна сигурност мига и се чуди къде потъна острова на стабилността, дето Меди ни го беше построил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • силен сигнал и ясен знак

    13 Юни 2022 17:52ч.

    Както каза нашият министър-председател по адрес на ДПС - аз вас ще ви оправя! Т.е., това е, което казва Израел на Турция. Сещайте се какво си мисли Турция по адрес на Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • приятно разсеян

    13 Юни 2022 17:56ч.

    Пропуснах проекта за държава Рохава, както и съобщенията, че Байдън има намерението да ги признае за независима държава в Северен Ирак и Североизточна Сирия. Проектът е на Израел, а за Турция само това е казус бели. Но както казах по-горе, не е само това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опашката на крушката

    13 Юни 2022 18:00ч.

    Българското държавно ръководство трябва да се подготви за мощна бежанска вълна от югоизток. Този път - наистина бежанци, а не мигранти, тъй като сме първа страна по пътя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • близкоизточване на Балканите и балканизация на Близкия Изток - пей, сърце!

    13 Юни 2022 18:30ч.

    Аз мислех, че първо ще бъде войната срещу Сърбия и след това срещу Турция, но изглежда логично първо да гръмнат Турция. Това ще гръмне България, която се дърпа, и ефектите ще са достатъчно силни, за да засегнат или съборят Сърбия, като там ще се действа и откъм Косово, Албания, Хърватия и пр. Стои и въпроса за достъпа на НАТО през Босфора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да ти се накъдри мустака!

    13 Юни 2022 18:52ч.

    Разбира се, Турция и Сърбия се намират под протекцията на Русия. Всеки опит за "гръмване", "събаряне" и пр. ще срещне и нейния отговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • информационния паток ни куца, г-да!

    13 Юни 2022 19:40ч.

    Беше съобщено, че Турция е против Швеция и Финландия в НАТО, но беше пропуснато, че иранския външен министър щеше да ходи в Турция, и след това Ердо щеше да ходи в Иран, което първото не се състоя, но това не е важно. Важното е, че текат интеграционни процеси, а това е казус бели за Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    13 Юни 2022 18:01ч.

    След четвъртата доза Файзер не идва ли безсмъртието? Колко странно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шефа на пфайзер

    15 Юни 2022 15:18ч.

    Алберт Бурла като еврейн най-много добре ги разбира тия работи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брат Ралчев

    15 Юни 2022 15:15ч.

    Пазете евреите, пазете ги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи