Израел поднови битката срещу Хамас в ивицата Газа

Израел поднови битката срещу Хамас в ивицата Газа

Израелската армия съобщи в изявление, че е "подновила битката срещу терористичната организация Хамас в ивицата Газа". Премиерът Бенямин Нетаняху каза след възобновяването на военните действия, че палестинското ислямистко движение не иска да освободи още заложници, предаде Ройтерс.

Военните действия между Израел и Хамас бяха възобновени тази сутрин след едноседмично прекратяване на огъня, предаде Франс прес, като се позова на свои журналисти на място. Двете страни в конфликта не успяха да договорят поредно удължаване на временното примирие, което изтече в 7 ч. днес (и българско време). Израелската армия каза в изявление, че е "подновила битката срещу терористичната организация Хамас в ивицата Газа". На този фон в няколко израелски селища прозвучаха сирените за въздушна тревога.

"Хамас" не освободи всички жени заложници, както беше договорено, а освен това изстреля ракети срещу Израел, казаха от канцеларията на Нетаняху. "С подновяването на военните действия ние подчертаваме: израелското правителството се ангажира с постигането на целите си във войната - да да освободим нашите заложници, да премахнем "Хамас" и да гарантираме, че (ивицата) Газа никога няма да представлява заплаха за жителите на Израел", се подчертава в изявлението.

Споразумението за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", договорено с посредничеството на Катар и Египет, влезе в сила на 24 ноември, припомня Франс прес. Първоначално за период от четири дни, то бе удължено на няколко пъти.

През този период "Хамас" и други палестински групировки освободиха над 100 от около 240-те човека, които бяха отведени в ивицата Газа при атаката в Израел на 7 октомври, отбелязва Асошиейтед прес. Повечето от пуснатите заложници, на практика само жени и деца, са израелци. Така в плен на "Хамас" остават около 140 души.

В замяна на освобождаването на заложници Израел пусна от свои затвори 240 палестинци.

Международният комитет на Червения кръст днес потвърди, цитиран от Ройтерс, че е посредничил за освобождаването и прехвърлянето на 19 палестинци от израелски центрове за задържане в град Рамала на окупирания Западен бряг на река Йордан, където е базирана палестинската автономна власт. Изявлението не съдържа подробности.

Катар и Египет искаха да издействат удължаване на прекратяването на огъня с още два дни. Смята се обаче, че "Хамас" ще иска по-висока цена за останалите заложници, сред които има израелски войници, отбелязва Асошиейтед прес.

Днес Израел обвини "Хамас", че е нарушил условията по примирието, изстрелвайки ракети. Освен това палестинското ислямистко движение пое отговорност за атаката на автобусна спирка в Йерусалим, при която по последни данни са били убити четирима израелци. Двамата нападатели - братя, членове на военното крило на "Хамас" - бяха застреляни.

Палестинци вървят през отломки в град Газа след израелски въздушни удари, 24 ноември 2023 г. Снимка: АП

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Прекрасно

    01 Дек 2023 11:17ч.

    Двете авионосни групи, дето бяха тръгнали за Югоизточна Азия, остават блокирани в Близкия Изток. А времето на стратегическия прозорец на САЩ тече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи