Израел отхвърли призивите за прекратяване на огъня в Газа

Израел отхвърли призивите за прекратяване на огъня в Газа

Пред Съвета за сигурност на ООН Израел отхвърли днес призивите за постоянно прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде ДПА.

"Всеки, който подкрепя прекратяването на огъня, по същество подкрепя продължаващото управление на терора на "Хамас" в Газа", заяви израелският постоянен представител при ООН Гилад Ердан пред най-влиятелния орган на ООН в Ню Йорк. Израел не би могъл да защити гражданите си с прекратяване на огъня, добави той.

Не може да се иска прекратяване на огъня и в същото време да се твърди, че се търси решение на конфликта, каза още Ердан, като отбеляза, че военизираната групировка "Хамас" не е партньор за надежден мир.

"Хамас" публично заяви - всички го видяхте - че ще повтаря 7 октомври отново и отново, докато Израел не изчезне. Как бихте отговорили и защитили гражданите си от такава ясна заплаха с прекратяване на огъня?".

Ердан каза още, че край на насилието може да има само ако "Хамас" предаде всичките държани от групировката заложници и всички бойци, участвали в нападението срещу Израел на 7 октомври.

Междувременно ООН призова международната общност да предприеме стъпки към двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт и заяви, че Йерусалим трябва да бъде столица на двете страни, предаде Ройтерс.

"Отдавна е време да се тръгне решително и необратимо към решение с две държави въз основа на резолюциите на ООН и на международното право", каза генералната директорка на канцеларията на ООН в Женева Татяна Валовая, която прочете реч, написана от генералния секретар Антониу Гутериш. По думите ѝ това би означавало "Израел и Палестина да живеят редом в мир и сигурност и Йерусалим да бъде столицата на двете страни".

Тези коментари съвпаднаха с Международния ден на ООН за солидарност с палестинския народ, който организацията отбелязва ежегодно, посочва Ройтерс. Призивите за двудържавно решение се засилиха след атаките срещу Израел от 7 октомври, при които бойци от "Хамас" убиха 1200 души и взеха 240 заложници. В отговор на атаката Израел започна бомбардировки и сухопътна офанзива срещу управляваната от "Хамас" ивица Газа, при които по информация от палестинските здравни власти са били убити повече от 15 000 души.

Двудържавното решение предвижда създаването на палестинска държава на Западния бряг и в ивицата Газа, редом с Израел. Израелската страна казва, че палестинската държава трябва да бъде демилитаризирана, за да не представлява заплаха за нейната сигурност.

Палестинците искат Източен Йерусалим, в който се намира Стария град и множество обекти, свещени за мюсюлманите, евреите и християните, да бъде столицата на държавата им, посочва Ройтерс. Израел казва, че Йерусалим трябва да остане негова "неделима и вечна" столица.

Палестинският представител в ООН в Женева Ибрахим Храиши заяви, че настоящият конфликт е послужил като сигнал за пробуждане за международната общност, че тя трябва да подкрепи двудържавното решение. "Двудържавното решение ще бъде трудно на фона на (израелското) заселване и смаляването (на територията), но то все още е възможно, ако има воля", каза той. "Сега е моментът. И между другото това е добре и за Израел. Ако те не приемат идеята, ще бъде прекалено късно за тях, не за нас", добави той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

Напиши коментар

Откажи