Израел обяви пълна блокада на ивицата Газа, като част от борбата срещу "хора зверове"

Израел обяви пълна блокада на ивицата Газа, като част от борбата срещу "хора зверове"

Израел затяга мерките срещу контролираната от палестинското ислямистко движение Хамас ивица Газа, като ѝ налага пълна блокада, включваща и забрана за внасяне на храни и горива, заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант, предаде Ройтерс. Той определи мярката като част от борбата срещу "хора зверове".

"Дадох заповед - Газа ще бъде в пълна блокада. Няма да има електричество, храна или гориво. Ние се борим с варварите и ще дадем подходящ отговор", каза министърът. Изявлението му беше разпространено от пресслужбата на Министерството на отбраната, предаде ТАСС.

Междувременно говорител на главното израелско международно летище "Бен Гурион" каза, че аеропортът не е бил засегнат по никакъв начин при днешната ракетната атака в района на Тел Авив. Изказването му бе по повод появило се по-рано днес видео, на което се вижда дим, издигащ се над "Бен Гурион".

Бригадите "Изедин ал Касам" (военното крило на Хамас), заявиха в "Телеграм", че са нанесли "масиран удар" по израелските градове Ашдод и Ашкелон, като са изстреляли 120 ракети.

По-рано днес израелската армия съобщи, че са нанесени въздушни удари по повече от 1000 цели в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес. Голяма част от град Бейт Ханун в североизточната част на анклава е изравнена със земята.

Говорител на израелската армия заяви, че отблъскването на силите на Хамас е отнело повече време от очакваното, тъй като по границата все още има множество места, които групировката може да използва, за да вкара повече бойци и оръжия. "Мислехме, че тази сутрин ще сме в по-добра позиция", каза Ричард Хехт.

Израелски военен уточни пред репортери, че Хамас използва Бейт Ханун като плацдарм за нападения, като за момента няма данни за жертви, а повечето от десетките хиляди жители на града вероятно са избягали преди това. "Ще продължим да атакуваме по този начин, с тази сила, непрекъснато, по всички сборни пунктове и маршрути", използвани от Хамас, каза той.

Обявяването на войната предвещава още по-големи боеве занапред, а основният въпрос е дали Израел ще започне сухопътна атака в Газа - ход, който в миналото е водил до увеличаване на жертвите, отбелязва АП. Израелски военен говорител заяви пред Ройтерс, че армията е призовала около 300 000 резервисти, а в изявление, цитирано от АП, се казва, че Израел ще се стреми да сложи край на управлението на Хамас в Газа. 

"Нашата задача е да се уверим, че Хамас вече няма да има никакъв военен потенциал, който да заплашва Израел", заяви говорителят Джонатан Конрикус във видео, публикувано от израелските военни в "Екс". "И в допълнение към това ще направим така, че Хамас вече да не е в състояние да управлява ивицата Газа", заяви той.

Според израелските военни в първоначалното нахлуване в събота са участвали 1000 бойци на Хамас, като големият брой подчертава степента на планиране от страна на ислямистката групировка, управляваща Газа, която заяви, че е предприела нападението в отговор на нарастващите страдания на палестинците под израелската окупация и блокада на Газа.

Хамас и по-малката групировка "Ислямски джихад" заявиха, че са пленили повече от 130 души от територията на Израел и са ги откарали в Газа, като заявиха, че те ще бъдат разменени за освобождаването на хиляди палестинци, затворени от Израел. Мирните жители и от двете страни вече плащат висока цена, отбелязва АП, като израелските военни евакуираха най-малко пет града, разположени в близост до Газа, а според ООН повече от 123 000 жители на Газа са разселени от боевете.

По-рано Франс прес предаде за "над 500 цели" на управляващото ивицата Газа палестинско ислямистко движение Хамас и на палестинския "Ислямски джихад", които са били поразени тази нощ от израелски въздушни удари и артилерийски обстрел. Ударите са нанесени с бойни самолети, хеликоптери и артилерия, уточни армията в изявление.

Палестинската офанзива, започнала в събота навръх шабат, точно 50 години след войната от 1973 г., е внимателно координирана операция, която може да продължи дълго. "За да започне подобна операция, трябва да имате много подготовка, планиране, координация и да имате значителни перспективи или цели", подчертава Коби Майкъл, експерт от Института за проучвания на националната сигурност, намиращ се в Тел Авив. "Хамас знае много добре, че цената на подобна операция ще бъде много висока", добави той.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди за "дълга и трудна" война.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обвиниха палестинската ислямистка групировка Хамас, че използва цивилни граждани като "жив щит", отбелязва ДПА. Хамас също така "укрива терористична инфраструктура в граждански райони" в ивицата Газа, заявиха ЦАХАЛ в "Екс".

В списъка на "военните престъпления на Хамас", публикуван в платформата на социалната медия, ЦАХАЛ добавя, че Хамас извършва и "оскверняване и осакатяване на трупове", "умишлено убиване на цивилни" и "отвличане на цивилни и държането им като заложници".

Коментари

  • mango

    09 Окт 2023 14:34ч.

    Продължавайте да изтребвате цивилно население, скоро арабите ще скочат заедно в конфликта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    09 Окт 2023 16:44ч.

    Кадрите със убитите, разсъблечени момичета -еврейки и деца, които са отвлечени и поставени в клетки, и унижавани показва зверското лице на тези ислямисти. Никава пощада .. Там няма цивилно население в/ газа/ . Там са бащите и майките , които са отгледали тези ислямски зверове. А вие дърти сталинисти, преди 2 седмици плачехте тук че невежите канадци поканили в парламента си фашист от вафен сс. Как не ви е срам ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    09 Окт 2023 18:37ч.

    Тероризирайте mango.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mango 09 Окт 2023 14:34ч.

    09 Окт 2023 18:45ч.

    mango 09 Окт 2023 14:34ч. е уредникът на сайта, отвори портал, въобразяваки си, че ще спре истината. После идат обикновено следват псевдопостове на чуждите служби, за да следят участниците. Скъпо се плаща за черна м..ия и опит да спреш гласа на истината. Язък че сте уж ГЛАСОВЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    09 Окт 2023 18:52ч.

    Ако не помните уроците в училище, половината от населението на повечето държави са от женски пол, между 20-30% са лицата под 18 години. Проста математика - при 2,3 млн. души население в Газа, половината от които жени, а 20-30% от другата половина (мъжкото население) са под 18 г., колко точно жени и деца ще избиете, другарю бесен фашист? Ама иначе осъждате гаврата с жени и деца, ама само ако са от симпатичен вам етнос/религия. Ако не са - геноцидът е оправдан и хуманен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При Хитлер

    09 Окт 2023 19:54ч.

    Първи са станали фашисти комунетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    10 Окт 2023 20:51ч.

    При Хитлер, сред първите жертви на фашистите са комунистите: "Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист. Когато затвориха социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ. Когато дойдоха за профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин. Когато дойдоха за мен - вече не бяха останали хора, които да ме защитят." (Мартин Нимльорер)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитрова

    09 Окт 2023 14:47ч.

    Може ли някой да ми отговори, след като Израел убива безразборно цивилни палестинци в гъсто населените райони в ивицата Газа, как трябва да се наричат израелските военни? Херувимчета или хора-зверове?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до димитрова

    09 Окт 2023 17:16ч.

    Ако не сте ходили в Израел, отидете! Вижте колко е мръсно веднага след пунктовте, посетете палестински хотел - мързел, нагло държание и безхаберие. Израел всичко им плаща, дава им работа, ток, вода, образование - всичко. Но тези неблагодарнци имат животинско съзнание. Дори това за тях е комплимент. Когато има конфликт слагат децата си на първа линия, за да ги убият и после да казват, че израелците са убийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • xoxo

    09 Окт 2023 18:00ч.

    Добре е да прочетете малко история,как е създадена държавата Израел,колко евреи има в Палестина 1900 и колко 1948,как се озовават там,как изкупуват земята на палестинските селяни,как ги подлагат на геноцид вече 70 години.И тогава може би ако сте чели внимателно,може да започнете та давате квалификации .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Окт 2023 14:52ч.

    Мълния! ШООто се засилва.20 ракети по Израел от ЛИВАН! Аятолах Хаменей качва ставките! Хаменей в Туитър: "Ционисткият тумор трябва да се изреже". Мъск към Хаменей: По-кротко.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Натали

    09 Окт 2023 15:00ч.

    Колкото повече ислямски главорези изтребят евреите и колкото повече джамии разрушат, толкова повече са помогнали на християните срещу зловещата ни ислямизация, провеждана от полипроститутките ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дори не разбираш

    09 Окт 2023 15:28ч.

    Какво се случва. Палестинците ги лъжат от години и ги държат в най големия затвор под открито небе- Газа( по Джордж Галоуей). А това създава неминуемо радикали. А сега ще радикализиране целия Близък Изток. И не дай си боже( а има огромна опасност) да пламне целия арабски полуостров, всички тези радикализирани хора ще се изсипват в ЕС. А можеше просто Израел да изпълни поне един от ангажиментите които беше поел към палестинската автономия. Не можеш 75г. да държиш 2 милиона души на територия 5/20 км.( Газа), без никакви права и перспективи, и то след като си им откраднал всичко, и да очакваш нещо друго освен радикали. Просто почвата е идеална за такава реколта. И пак ти казвам- при голям конфликт в района всичко това ще се стовари върху главата на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно точно

    09 Окт 2023 16:00ч.

    И да добавя, радикализиране на ислямския свят ще донесе на Европа и по-специално на западна и северна Европа, море от кръв на невинни жители. Рязането на каквито и да е "зелки" води до рязане и на други "зелки", та зеле ще има... Така че да се поспре малко горното момченце диво....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидия

    09 Окт 2023 17:29ч.

    Всеки е прав за себе си, но важното е, че украинците са продали оръжия на Хамас! Ха-ха-ха, сега и американците ще ги бият със собственото им оръжие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    09 Окт 2023 18:40ч.

    Хората умират, тоя топуз се хили. Не ми се мисли каква карма ще го удари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    09 Окт 2023 15:03ч.

    "Голяма част от град Бейт Ханун в североизточната част на анклава е изравнена със земята." и "десетките хиляди жители на града вероятно са избягали преди това"! Нямам думи! Не мога да си представя, ако руснаците го бяха направили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Окт 2023 15:17ч.

    Зловещо.Екстремистите от Хамас превземат цяла база на ЦАХАЛ и избиват войниците и офицерите.Как въобще се стигна до тук ? Кой обучи тези довчерашни сополанковци да имат тези способности ? https://t.me/boris_rozhin/100053

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Окт 2023 15:25ч.

    Ашкелон е в пламъци.Много ракети.Ударен е и ТЕЦът... https://t.me/boris_rozhin/100054

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    09 Окт 2023 15:26ч.

    Поводът за нападението на ХАМАС е богослужение на радикални евреи в джамия (осквернение по-тежко от горенето на Корана). А сега този министър си е изпланирал 2 милиона "съпътстващи жертви". Една американска лелка също нямаше нищо против 500 000 убити иракчани от санкциите, само на нейната да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    09 Окт 2023 15:38ч.

    Та да си припомним какво е " холокост"? Или той е понятие, само за "богоизбраното" племе? Сещам се за Идола и от какво са го направили, когато водача им Мойсей, отива в Планината, да се моли и "говори" с Йехова "! Нищо ново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От рубладжийството до антисемитизма

    09 Окт 2023 16:58ч.

    Има само една крачка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD към Паси

    09 Окт 2023 18:48ч.

    Арабите също са семити, така че не бързай да обобщаваш и да се криеш под числото седем. Не сте единствени, както си въобразявате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех,

    09 Окт 2023 18:52ч.

    ценности джендърски, "пардон", евроатлантически! Вземи прочети поне оная книга на Алеко! - :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    09 Окт 2023 19:07ч.

    Към, 18:48ч.. Благодаря, че сте изразили отношение, вместо мен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Окт 2023 15:39ч.

    Ексклузивно: ЦАХАЛ: Въоръжени екстремисти започнаха да проникват в Галилея, Северен Израел от Ливан.Умоляваме гражданите да се затворят по домовете си ! :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиот,

    09 Окт 2023 15:57ч.

    в оригинал си! На кучето, кучешка съдба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гласове

    09 Окт 2023 15:46ч.

    е как зверове ,нали вие им влязохте в къщите и ги изгонихте от там ,те какво да ви целуват и прегръщат,защо ви мразят ,някой задава ли този въпрос

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PanAm

    09 Окт 2023 15:50ч.

    Израел е окупирал изконни палестински земи. Единствената причина мошетата да съществуват е, че ги крепи САЩ. Ама, янките са с омекнали крака и на колене. Държавицата им е едно огромно бездомно гето умиращо от фентанил и стотици хиляди месечно превземащи ги диваци от свободно отворените граници. Израелските терористи са Посрайна 2.0, ще разберат по трудния начин какво е САЩ да са ти близки приятели. Продаваш оръжие на Зеленски, той го препродава на близкия изток и после бой с демократични американски снаряди по еврейските глави. Кеф!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от криводол

    09 Окт 2023 15:52ч.

    сега гледайте какво е геноцид,Русия е майка закрилница на подлата Украйна,зеления наркоман да се моли, че Путин е насреща а не евреи и американци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прилагат американската тактика, обстрелват цивилните

    09 Окт 2023 16:03ч.

    Преди години в интервю, военен от Донбас заяви: “Отидох на фронта, защото е по-безопасно отколкото да си стоя вкъщи, където укрите постоянно ни обстрелват.”. Ще се получи същото. Арабите масово ще се включат във войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кон на Ге7 шах

    09 Окт 2023 16:03ч.

    И аз чета, че Хизбула чакат само израелската армия да навлезе в Газа и те да се включат в мелето . А в същото време руската армия е минала в настъпление по целия фронт. Случаино, а? Колко е верно тепърва ще видим, но арабите явно не ебават американския параход за слива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    09 Окт 2023 16:05ч.

    Има нещо много гнило в цялата тази история... От една страна е невъзможно в МОСАД да не са знаели за това мащабно нападение, извършено от ХАМАС. Просто е абсурдно дори да се предположи, защото такова нещо не се организира за 2 дни!... От друга страна, на Нетаняху тази атака му идва дюшеш, защото му развързва ръцете, да изтрие от лицето на Земята цяла Палестина, без да е нужно да се оправдава за това. Нещо определено намирисва. При това, подобен сценарий вече е проработил веднъж, при това успешно: 11 септември 2001 - Ню Йорк. Тогава, този "нечовешки терористичен акт", удобно развърза ръцете на САЩ за похода им в Близкия Изток, но и до сега не е абсолютно ясно, КОЙ точно го организира?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Окт 2023 16:08ч.

    Ексклузивно! Първо видео от сблъсъците по границата между Израел и Ливан! Чува се жужене на дронове Шахид-129!!! https://t.me/boris_rozhin/100057

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    09 Окт 2023 16:12ч.

    Другия въпрос е, с кой акъл Хамас се решиха на тази атака, знаейки предварително, какво ще последва и какъв ще е отговора на израелската войска (ЦАХАЛ), както и факта, че няма как да спечелят в пряк конфликт и война срещу Израел? Странно е, наистина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Asen Mihay

    09 Окт 2023 16:24ч.

    С КОЙ АКЪЛ ХИЛЯДИ УКРАИНЦИ СТАНАХА КУРБАН ? ХИЛЯДИ ЩЕ СА ИНВАЛИДИ ДО КРАЯ НА ДНИТЕ СИ . ХИЛЯДИ ДЕЦА ЩЕ ЖИВЕЯТ СРЕД ИНВАЛИДИ - ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ !!!! В ИМЕТО ДА СЕ НАРАНИ РУСИЯ , ТУКА ПЪК Е ИЗРАЕЛ !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А третия въпрос

    09 Окт 2023 16:52ч.

    Е знае ли европата какво ще последва сега . Хамас че нямат достатъчно сили да се борят със израелската армия е вярно .Но пък палестинците постигнаха абсюлютна победа над израелците и джендър европейците .И защо танте Меркел и пияницата Борел и цялата профашистка либерална европа ,допуснаха над 10 милиона емигранти от арабски произход да наводнят европа и преди всичко западната европа и скандинавските държави . И всичките тези емигранти които са солидарни със палестинците и хамас . Ще започнат да правят самоубииствени атентати по целият европейски континент . И другото важно нещо е край със арабския петрол и газ за европа . А най голямата глупот на европедеругите е започнаха да осветяват парламентите си със израелското знаме . Арабите видяха това нещо и никога няма да забравят тази кръвна обида . Само три държави не направиха тази глупост унгария ,полша и словакия . Другите да си чакат отмъщението на палестинците и да сеготвят за терористична война . Впрочем тя световната война отдавна е във ход .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И що така

    09 Окт 2023 19:57ч.

    Тия украинци, я раздуй. Някоя буря ли ги осакати или сами по заповед на САЩ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    09 Окт 2023 16:13ч.

    Това не е ли дехуманизираща реч на омразата и закана за геноцид? Израелците с години като избиват мирни хора в Ивицата Газа - какво очакват? Наричате ги: зверове, третирате ги като зверове - ами сами си отгледахте зверовете, които ще ви разкъсат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Asen Mihay

    09 Окт 2023 16:21ч.

    "ХОРАТА ЗВЕРОВЕ" НЕ СЕ РАЖДАТ ТАКИВА - НЯКОЙ ГИ СЪЗДАВА ! В ГАЗА , В УКРАЙНА - ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН , НО РЕЗУЛТАТА Е ЕДИН . ЗОМБИРАНИ , МРАЗЕЩИ , УБИВАЩИ . И НАВСЯКЪДЕ СЕ ВИЖДА СЯНКАТА НА САЩ . В АФГАНИСТАН , СИРИЯ , ИРАК , ЛИВАН И Т.Н. АЛКАЙДА , ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА , ИЗРАЕЛСКА ДЪРЖАВА И Т.Н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има българска поговорка

    09 Окт 2023 17:21ч.

    Нахокат ли куче, че е бясно. И да не е - побеснява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Окт 2023 16:22ч.

    Как Хамас са се решили? Тва е детски въпрос.А как Украйна се е решила? :)) Има си КУКЛОВОДИ! Каквото нареди Хаменей тва е.На него въобше не му дреме ако бъде избито дори цялото население на Газа.Както и на Байдън не му дреме ако не остане жив украински мъж. Хаменей се бори с МБС за контрол над 1.9 милиардния Ислямски свят.Байдън се бори с Китай за глобално господство. Нищо лично, просто геополитика.Арестович емигрира в Америка.Всички босове на Хамас имат жилища в Иран и Катар...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пий си

    09 Окт 2023 16:43ч.

    "дрогата", по-редовно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    09 Окт 2023 16:40ч.

    На тях им е ясно, че Израел рано или късно ще се конфронтира директно с Иран и ще изчезне. Затова си подготвят втората Обетована земя- България, като разчистването и върви перфектно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    09 Окт 2023 16:45ч.

    Тъжно, съждение! Но да забравяме територията на "404".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прости хора сте рубладжиите

    09 Окт 2023 16:56ч.

    Много пропаднали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    09 Окт 2023 17:07ч.

    Това не са рубладжий а дърти сталинисти. От вчера ислямските главорези- съдисти станаха герои за тях. Сещам се за избитото зверски население на Стара загора през 1877 година от египетските полкове на Сюлейман паша - същите зверове и съдисти, като техните пра-пра- внуци от хамас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз се сещам

    09 Окт 2023 17:37ч.

    И аз се сещам за истинското име на Сюлейман паша.Соломон Леви Явиш - евреин, завършил Сорбоната. А? Нещо да кажеш? Хайде да не ровим костите на мъртвите, щото с действията на еврейското население в Стара Загора през 1877г. се разкрива брутално жестока и уродлива същност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидия

    09 Окт 2023 17:54ч.

    Глупак, пише се "САДИСТИ", а не "сЪдисти". Като пишеш глупости, поне спазвай правописа! То на всички вече е ясно, че пак е виновна Русия, защото нападнаха на 7 октомври като подарък за РД на Путин. А милите американци са белички и пухкави и не са виновни за нищо, само дето един крайцер плува там някъде около бойното поле...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Висока оценка от ниско място / 16:56 /

    09 Окт 2023 18:59ч.

    Дай аргументите, "Преподобни"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе геронтифил от 27:07,

    09 Окт 2023 19:05ч.

    Май удобно забравяш, че СДС-то Ви, чрез уж само съмишленици, искаше паметник да му прави на Сюлеман. На връх Шипка. Сега и за следващият все още Национален празник, ще на бедите и генерал Кларк, че е дошъл на бял кон, там!? Време е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз се сещам за

    09 Окт 2023 20:43ч.

    Венецианските търговци ,които даваха пари и оръжие на селджуките .За да се бият срещу нас Българите и да ни колят женоиите и децат и да ни поробят за 500 години напред . Венецианският търговец на Шекспир е нагледен пример ,какви долни твари са бии евреите .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз се сещам

    09 Окт 2023 20:54ч.

    За стихотворението на Иван Вазов Жидов гроб Жидов гроб (стихотворение) Издайство, измяна позорна пропусна врага в крепостта и Царевец як след упорна отбрана потъна в кръвта. Бранители храбри паднaха под турския мстителен нож, палатите царски пламнаха, огряха зловещата нощ. На утрешний ден пред пашата евреин се мръсен яви, цалуна му рабски полата и с вид горделив заяви: Преславний войводо, сполучих услуга да сторя на вас: аз портата таз нощ отключих и Царевец в твойта е власт. Паша милостиви: награда! – А, ти ли бе хитрия жид? Велика награда се пада на подвига твой бележит. Без теб тез гявури корави не бих ги тъй лесно сломил, пред техните зидове здрави свят много йощ бих потрошил. За туй якоглавство земята с телата им мръсни покрих; сега и на Юда отплата достойна да дам аз реших. И викна на двама войника: – Убийте туй куче сега! – Изви се ханджар над мръсника, отфръкна глава от снага. Нощес из леса вълцитята насам ще се спуснат накуп, ще ръфат гладнишки главата, ще късат вонещия труп. Внезапно скокнa той, заходи – безглавия жид нечестив, – защуря се плахо, заброди по ярове, урви кат жив, та гроб да си дири – душа му найде го веч в черния ад! Остана самотна глава му за гавра на псета и гад. На смъртния ужас печата замръзнал в изпулений взор, изплезен язик из устата заровил се в смрадния тор. Внезапно и тя като жива замига, затресе се в страх, търкулна се, нейде отива, издигайки облак от прах. Тя трупа си дири. За него фърли се при Янтра в дола дълбоки, но там не найде го и пак се щурнa кат стрела; на гробе еврейско се спира – там няма от Юда следа, във трапове, локви надзира с оцапана кална брада. И пак се търкаля и мета, нагоре, надолу търчи, и гонят я гневните псета, а тя като вихър фучи. Минува през храсти, през паши ил дига по друмища прах и срещнати пътници плаши, и враните гракат от страх. И цял ден шетнята u луда зброжда поля и хълми и дири телото на Юда – гост може би в вълчи корми. Но нийде го тя не намери. Най-после по някакъв дъх смрадлив се сети, закатери по склона на ближния връх. Орловий връх. Той мълчаливо в небето стърчи и пустей. На негово теме плешиво трап мръсен от векове зей. От векове жилище смрадно на гнусни влечуги и змий отровни, свърталище гадно на люти ехидни, скорпий. Овчарят не смей там да иде и звяра край него трепти, орелът когато го види, по-горе се дига, лети. И в таз яма, зъминска бездна, главата на Юда бухнa и вече оттам не излезна: при трупа безглави легна. Намери си трупа тя вече и той тук намерил приют, от псета и вълци далече, под верний на змиите скут. И змийте любовно го пазят, с милувки студени дарят, лениво по Юда те лазят, на припек по него лежат; таз пий му очите, а друга глава си в устата му крий, а третя омразна влечуга в брадата му гняздо си вий. Но скоро народа във злоба спуснa се, когато узна де Юда намери си гроба, кат втори път бога разпнa, и камъне град заваляха с ругателства грозни в трапът, пътеки безчет пропълзяха по пустий през векове рът. Избягаха гадове смрадни, остана издайникът сам, затрупан от камъне хладни, със храчки, проклятья и срам. Столетья течаха в окови, столетья на сълзи и страх – столетия камъне нови валяха въз Юдиний прах. Днес грее светата свобода, свободен е прежния роб, но камъне йоще народа изпраща въз Жидовий гроб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сАдисти

    09 Окт 2023 22:42ч.

    Произлиза от маркиз дьо Сад. Чоли, хапчета за психоза има. Хапчета за ограмотяване няма. Първите 7 години, Чоли !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    10 Окт 2023 0:29ч.

    Стефане, Стефане прост си като кучи! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ak Yola

    09 Окт 2023 17:15ч.

    Палестинците/филистимяни/ нали са братовчеди със израелците . Българите са братовчеди със македонците. Руснаците са братовчеди със украинците. И трите групи се мразят едни други. Единствено българите са с акъла си и не се трепят със братовчедите македонци. Правете си изводи останалите какви са зомбита /кухи калъфи/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижте историческите карти на Палестина

    09 Окт 2023 17:32ч.

    Много неща ще ви се изяснят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Окт 2023 19:00ч.

    baricada.org/2019/09/27/ Всъщност филистимците са ар те факт от Микена. Инак са смятани за "циганите на арабският свят" (араб значи"говорещ правилно" -толкоз за Уммата) . инак безспорно са семити за разлика от болшинството юдеи(ха за ри, под скоро братчеди на Аспарух) което повдига въпроса за смъсълът в словосъчетанието "арабски(палестински)антисемитизъм"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не бързай с изводите

    09 Окт 2023 19:15ч.

    Те са нарочени за циганите на еди кои си, а не са такива по същество. Евреите имат силен племенен бог-черномагьосник и затова враговете им в някои случаи, вследствие на черно заклинание, са приели такъв облик. Но всичко може да се поправи, ако бъде наказан сатанизмът от Бог. А Бог не е християнски или мюсюлмански, Бог е преди всичко неподражаемо Себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Окт 2023 19:39ч.

    Просто отбелязвам отношението на познати араби към палестинците. От емиратите, Сирия, Египет, един йорданец...явно има нещо друго, освен прокламираната солидарност с каузата им. Да не говорим за ролята на ООП в Йордания, Ливан ,авантюрата в Кувейт...добре че е Иран(който , за късмет на палестинците определено не е арабски)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демонизирането на хора

    09 Окт 2023 19:11ч.

    цели да оправдае собствените агресивни действия срещу тях. Ако страховитият юдейски Бог е избрал един народ, то е за да изкупува греховете си в цялата си история, а не да решава съдбите на другите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руссчук

    09 Окт 2023 19:23ч.

    Не знам кой крив и кой прав, ама арабите отстрелват Меркабите като на полигона в Корен. До сега 14 парчета. Да падладееш както казват другите дето бяха обявени за нехора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелен чорап от нато

    09 Окт 2023 20:14ч.

    Във 21 век танковете са подвижни ковчежи. Няма значение дали са меркава, шмеркава, Т-90 или леопарди. Както конницата на полската армия през 1939 година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Окт 2023 20:20ч.

    Просто обявяваш опонента за унтерменш и търсиш окончателно решение. Израел много добре знаят как се прави(всъщност припомням "юдейската войма" на Флавий, когато зилотите за пръв път издигат доктрината в първият опит за създаване на нация подлагайки на геноцид и прочистване подконтролните им територии). Хитлер просто копира млади турците от Дьонмех(партия в Испанската империя , търсеща начин за решаване на "еврейският въпрос") и клането на арменците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    09 Окт 2023 20:25ч.

    Как Отоманската се обърна на Испанската е наистина мистерия на ИИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драган - в отговор на Иван 09 Окт 2023 16:40ч.

    09 Окт 2023 23:51ч.

    "Затова си подготвят втората Обетована земя- България, като разчистването и върви перфектно." - Тази мисъл , уважаеми мунчо, показва непознаване на материята и духа. За да си разчистваш нещо , то трябва да е твоя собственост. Българската земя е собственост на България . Сбъркани са ти понятията за география - украйна е продадена и там си готвят обетованата земя само дето нещо се запекоха нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марги

    10 Окт 2023 0:41ч.

    "И целият народ отговори и рече: кръвта Му нека бъде върху нас и върху чедата ни."(Матей 27:25)...Така преди две хиляди години юдеите поискаха и разпнаха Исус Христос! От този момент нататък народът на Израел се люшка между гетата и погромите, между концентрационните лагери и газовите камери, понасяйки огромната вина за проливането на кръвта на своя отхвърлен Месия. Пред тях все още предстои страшното време на утеснението на Яков -седемте години на Голямата скръб, описани в Матей 24 и Откровение 619. Проклятието ще ги следва, докато не признаят отхвърления Христос за свой Месия-Цар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи