Израел обяви, че си е върнал контрола върху границата с ивицата Газа

Израел обяви, че си е върнал контрола върху границата с ивицата Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече съобщенията, че Египет е предупредил за нападения от Газа.

Израел си върна контрола върху граничната ограда с ивицата Газа, заяви днес в ефира на израелското Армейско радио говорителят на въоръжените сили контраадмирал Даниел Хагари. В края на миналата седмица оградата бе пробита от бойци на палестинската групировка "Хамас", които предприеха масирано нахлуване на израелска територия.

По думите му, от вчера насам не е имало нито един случай на проникване през границата. Военните поставят мини на местата, където оградата е съборена. Хагари каза още, че няма информация палестинците да са използвали подземни тунели, за да влязат на територията на Израел, предаде Ройтерс.

Продължаващата четвърти ден война вече отне живота на 1600 души, като за първи път от десетилетия Израел видя престрелки по улиците на собствените си градове, а квартали в Газа бяха превърнати в руини.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече съобщенията в медиите, че Египет е предупредил Израел за предстояща атака от Ивицата Газа, предаде ДПА. Кабинетът на Нетаняху определи тези съобщения като "напълно фалшиви новини". Преди това израелските медии съобщиха, че ръководителят на египетското разузнаване Абас Камел е предупредил Нетаняху десет дни преди терористичната атака, че от ивицата Газа се очаква "нещо необичайно, ужасна операция". 

Бенямин Нетаняху заяви, че жестокостите, извършени от "Хамас" по време на нападението срещу Израел, наподобяват тези, извършени от джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде Ройтерс.

По телевизията Нетаняху разказа как някои израелци са били убити по време на нахлуването на "Хамас", като заяви, че екзекутирани са били и вързани деца. Според него това е било равносилно на бруталните убийства, извършени от "Ислямска държава". "Зверствата, извършени от “Хамас“, не са виждани след зверствата на ИД. Вързани деца, екзекутирани заедно със семействата си. Млади мъже и жени, простреляни в гърба, екзекутирани. Други ужаси, които няма да описвам тук", каза Нетаняху. "Винаги сме знаели какво  е “Хамас“. Сега целият свят знае. “Хамас“ е ИД. И ние ще я победим точно както както просветеният свят победи ИД. Този подъл враг искаше война и ще получи война", каза той.

Израелски бойни самолети бомбардираха непрестанно до ранните часове на днешния ден центъра на град Газа, където са базирани властите в контролирания от "Хамас" анклав, предаде Асошиейтед прес. Навлязлата в четвъртия си ден война между "Хамас" и Израел вече отне живота на 1600 души. За за първи път от десетилетия се водиха сражения с огнестрелни оръжия по улиците на израелски градове, а цели квартали на град Газа бяха превърнати в развалини, посочва АП.

"Хамас" повиши напрежението в конфликта, като обяви, че ще убие пленените израелци, ако цивилни станат мишени на атаки без предварително предупреждение. Израел заяви, че "Хамас" и други военизирани групировки в ивицата Газа държат в плен повече от сто и петдесет негови военнослужещи и мирни граждани, извлечени от територията на Израел. Нападението на "Хамас" свари ползващия се със световна репутация военен и разузнавателен апарат на Израел напълно неподготвен, отбелязва АП.

При положение че армията на Израел разпрати повиквателни на 300 хиляди души от запаса в рамките на масова мобилизация, на дневен ред е въпросът дали ще бъде осъществено сухопътно нашествие в Газа - тясната територия на брега на Средиземно море, посочва АП и припомня, че последната израелска офанзива по суша е била през 2014 г.

Хиляди израелци бяха евакуирани от над десет града в близост до ивицата, а танкове и дронове застъпиха на пост на местата от граничните ограждения с Газа, в които бяха отворени проходи, за да се предотвратят нови нахлувания. В самата Газа десетки хиляди останаха без дом, след като редица сгради бяха изравнени със земята от въздушни удари.

АП обръща внимание, че предприетите действия, наред с официалното обявяване на война от страна на Израел в неделя, означават, че еврейската държава решително се насочва към настъпление срещу "Хамас", вещаещо още по-големи разрушения в гъстонаселената и тънеща в бедност ивица Газа.

"Ние едва сега започваме да нанасяме удари по "Хамас", заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в телевизионно обръщение към нацията. "Това, което ще сторим на нашите врагове в идните дни, ще отеква с поколения напред", закани се той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Наблюдател 13

    10 Окт 2023 9:35ч.

    Варварите са пред портите на Рим. След превратите в Африка и това нападение остава да се гадае къде ще бъде следващия удар срещу обединения Запад. Азия не е подходяща, там Китай и Индия дърпат конците, в Латинска Америка е фиеста с кока и не става. Управлявания хаос взе да става неуправляем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Старт на проектът

    10 Окт 2023 9:36ч.

    "Небесен Ерусалим" в Украйна? Или не? https://vm.tiktok.com/ZGJ3yGKuX/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    10 Окт 2023 9:45ч.

    Да бяха помислили за последствията,преди варварските си набези,а не сега-при свършен факт,да диктуват искания!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    10 Окт 2023 10:04ч.

    Трябва да се знае, че цяла Европа е пълна с такива като терористите в Израел, млади бродяги във войнишка възраст снабдени със смартустройства, и по всяко време могат да бъдат активирани, те и без това нямат друга работа, а и до сега така правят, просто на никой не му пука за европейските гои, когато ги изнасилват тези пришълци! На мохамеданин не може да се има вяра, а на сатанистите банкстери които ги ръководят и им плащат пък съвсем! Все европеец трябва да мисли какво ще прави с нашествието в Европа, и да си гледа собствените проблеми, сигурен съм, че това което видяхме в Израел, ще залее цяла Европа, пък тогава пак си мислете чужди проблеми... и за ситуацията, от ивицата Газа, та в устанкино....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако Путин беше

    10 Окт 2023 10:19ч.

    произнесъл по адрес на убийците на цивилни мъже, жени и деца, в Донецк и Луганск: "Това, което ще сторим на нашите врагове в идните дни, ще отеква с поколения напред", преди началото на специалната военна операция, какво ли щяхме да чуем от либерастите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи