Израел обяви бразилския президент Лула да Силва за персона нон грата

Израел обяви бразилския президент Лула да Силва за персона нон грата

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва беше обявен за персона нон грата в Израел заради сравнение, което той направил между войната в Газа и Холокоста, предаде Франс прес, като се позова на израелския министър на външните работи Израел Кац. "Информирах президента Лула, че е персона нон грата в Израел, докато не се извини и не оттегли думите си", заяви Кац по време на визита на мемориалния комплекс "Яд Вашем" в Йерусалим, където беше извикал и бразилския посланик в Израел след изказванията на Лула да Силва, за да изрази протест пред него. Вчера Лула да Силва обвини Израел, че извършва геноцид на палестинците в ивицата Газа, като сравни израелската офанзива с изтребването на евреите от нацистите, припомня Франс прес.

"Думите на бразилския президент Лула, с които той сравни войната на Държавата Израел срещу Хамас, който изби евреи, с Хитлер и нацистите, са позор и сериозна антисемитска атака срещу еврейския народ и Държавата Израел", каза Кац по време на церемонията в "Яд Вашем".

Говорителят на израелското правителство Ейлон Леви добави, че извършителите на истински геноцид, "ескадроните на смъртта на "Хамас" подпалиха живи цели семейства и ги превърнаха в пепел на 7 октомври". "Няма да толерираме лидери от цял свят да се опитват да дадат на "Хамас" политическо или юридическо прикритие", допълни той. Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху реагира остро на думите на Лула да Силва и ги нарече сериозни и срамни.

"Случващото се в ивицата Газа не е война, а геноцид", заяви Лула Да Силва пред медиите в Адис Абеба, където беше на среща на върха на Африканския съюз в края на миналата седмица.

"Хамас" заяви, че думите на Лула да Силва "са точно описание на онова, което понася палестинският народ в Газа и отразяват огромните мащаби на престъплението, извършвано от Израел".

Лула да Силва осъди атаката от 7 октомври на "Хамас" срещу Израел, като я определи като терористичен акт. Но след това той се показа много критичен към военната кампания, подета от Израел в отговор на това нападение.

Същевременно президентът на Бразилия върна за консултации бразилския посланик в Израел, предаде Ройтерс. Той ще отпътува от Тел Авив за Бразилия утре, допълва Франс прес, като позовава на изявление на бразилското министерство на външните работи.

Същевременно бразилският министър на външните работи Мауро Виейра извика днес във външното министерство посланика на Израел в Бразилия, след решението на Израел да обяви Лула да Силва за "персона нон грата" предаде Франс прес.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Стамат

  19 Фев 2024 22:07ч.

  При холокоста са трепали евреи, а в Газа палестинци! Не е същото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  19 Фев 2024 22:11ч.

  Казал е истината !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шани У.

  19 Фев 2024 22:47ч.

  Хич не им е убедителен Холокоста на евреите при това, което правят с палестинците и то на тяхната изконна земя. Евреите са пришълци в Палестина след доброволното им пръсване по цял свят от преди 2000 години. Даже има теории, че днешните палестинци са кръвните наследници на онези стари евреи. Абе, объркана работа…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шани, шани

  20 Фев 2024 0:00ч.

  Кой те заблуди, че имаш нещо в главата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олеле майко!

  19 Фев 2024 22:54ч.

  Горкият Лула да Силва, дано го преживее! Ужас, ужас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Исус Христос единосъщ с Бог Отец,

  19 Фев 2024 23:17ч.

  също е казал истината на тогавашните юдаисти-фарисеи в предверието на Божия храм, заради което е бил нарочен от така наречените евреи за умъртвяване. Истинските евреи варват в Бог в Неговата цялост, почитат Бог, молят Бог, следват Бог и славят Бог. Министър Кац (=Коен) от коляното на левитите знае това, но си е изкривил душата и е нарекъл за антисемит почтения бразилски президент Лула да Силва, макар че Лула да Силва не е никакъв антисемит, а защитава палестинските семити от израелските юдо-ционисти. >>>>>>> Ето как юдеите с нечисти души нарочиха Исус Христос за убиване... Из Евангелие от Йоан, глава 8: "37 Зная, че сте Авраамово потомство; но пак искате да Ме убиете, защото за Моето учение няма място във вас. 38 Аз говоря това, което съм видял у Моя Отец; също и вие вършите това, което сте чули от вашия баща. 39 Те в отговор Му казаха: Наш баща е Авраам. Исус им каза: Ако бяхте Авраамови чада, Авраамовите дела щяхте да вършите. 40 А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви казах истината, която чух от Бога. Това Авраам не е сторил. 41 Вие вършите делата на баща си. Те му рекоха: Ние не сме родени от блудство; един Отец имаме, Бога. 42 Исус им рече: Ако беше Бог вашият Отец, то вие щяхте да Ме любите, защото Аз от Бога съм излязъл и дошъл; понеже Аз не съм дошъл от Себе Си, но Той Ме прати. 43 Защо не разбирате Моето говорене? Защото не можете да слушате Моето учение. 44 Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща. 45 А понеже Аз говоря истината, вие не Ме вярвате." ........... "56 Баща ви Авраам се възхищаваше, че щеше да види Моя ден; и видя го и се зарадва. 57 Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш, и Авраам ли си видял? 58 Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм. 59 Тогава взеха камъни да хвърлят върху Му; но Исус се скри и излезе от храма, [минавайки през сред; и така си отиде]."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочо

  20 Фев 2024 2:23ч.

  Голям праз,че са го обявили !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисля че реакцията на Израел е

  20 Фев 2024 8:34ч.

  правилна,точна и на място!Не може някакъв си пореден президент на Бразилия при това съден и лежал в затвора,да дава подобни оценки.Може да дрънка каквото си ще по частни приеми но да прави подобни изявления на подобни форуми……!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислиш

  20 Фев 2024 8:55ч.

  я, си помисли пак дали мислиш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1-3

  20 Фев 2024 9:13ч.

  След втората световна война всички оцелели нацита избягаха позорно и се скриха като плъхове в Аржентина и Бразилия-приети най-охотно от тях!Та този сенилен старец си е имал за даскали такива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сем

  20 Фев 2024 9:35ч.

  Вчера обявиха че в ивицата Газа има 1700 милионери,а главатарите милиардери се плацикали в джакузита в емирствата,докато се водят боеве!Пак вчера обявиха ,,лидерът'' на главорезите им,че е педофил!Всичките му жени били малки момичета!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • малка лъжовна обява

  20 Фев 2024 9:42ч.

  Всеки може да си обявява каквото си иска. И най вече крадецът, който обича да обявява: "Дръжте крадеца!". Случаят с Навални и западната безумна истерия по медиите е показателен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бърбън Брадърс

  20 Фев 2024 9:39ч.

  Г-н Bokko ,снощи изпих кило домашна ракия а тази сутрин много ме "цепи" главата.Отначало си помислих,че е от многото магданоз в салатата,но след като прочетох "дописката" за бактериите съм раздвоен.Размишлявам силно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бърбън Брадърс

  20 Фев 2024 9:41ч.

  Виноват! Не бактерии,а паразити!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи