Израел нанесе удари по Сирия, извади от строя летището на Алепо

Израел нанесе удари по Сирия, извади от строя летището на Алепо

Израел нанесе удари по Сирия, съобщи пресслужбата на израелската армия, цитирана от Франс прес и ТАСС. Тя уточни, че артилерийската стрелба е в отговор на обстрел от сирийска територия.

"Вследствие на първоначалните съобщения за задействани сирени за тревога в населените места Авней-Ейтан и Алма артилерията на Израелските сили за отбрана в момента нанася удари по източника на стрелбата в Сирия", се казва в прессъобщението.

Ройтерс цитира съобщение на израелската армия, според което две ракети са изстреляни от сирийска територия, като са паднали в пуст район. В друго изявление Израелските сили за отбрана отбелязват, че са задействани системите за противовъздушна отбрана в близост до границата с Ливан, като е прехваната "подозрителна цел", дошъл от ливанска територия.

Според сирийското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, Израел е атакувал летището на Алепо и го е извадил от строя. Това вече се бе случило в четвъртък.

"Израелският враг извърши въздушно нападение откъм Средиземно море, западно от Латакия, като целта бе международното летище на Алепо. Бяха нанесени материални щети на летишето и то бе извадено от строя", се казва в изявлението на министерството на отбраната на Сирия. За момента израелската армия не е отговорила на запитването на Ройтерс по тази тема.

Агенцията отбелязва, че летището в Дамаск все още е извън строя. Сътрудници на Ройтерс информират, че целта на израелските удари по летището в Дамаск е да се пресекат иранските доставки за Сирия. Влиянието на Техеран в тази страна от Близкия изток нарасна, откакто Иран започна да подкрепя президента Башар Асад в гражданската война, започнала през 2011 г.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи