Изправена на съд в Русия за наркотрафик американска баскетболна звезда призова Байдън за помощ

Изправена на съд в Русия за наркотрафик американска баскетболна звезда призова Байдън за помощ

Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, задържана в Русия от повече от четири месеца, написа писмо, изпратено от неин представител на Белия дом с призив към президента Джо Байдън да помогне за връщането ѝ у дома, предаде Ройтерс.

"Като си седя тук в руски затвор, сама с мислите си и без подкрепата на моята съпруга, семейство, приятели, олимпийската фланелка, или някакви свои постижения, съм ужасена, че мога да остана тук завинаги", пише Грайнър.

Баскетболистката беше арестувана на летище "Шереметиево" в Москва на 17 февруари, само няколко дни преди началото на руската инвазия в Украйна, преди да се качи на полет за САЩ. Полицията каза, че е открила в багажа ѝ масло от канабис. Ако бъде призната за виновна, тя би могла да бъде осъдена на до 10 години затвор. По-малко от 1% от обвиняемите по руски криминални дела получават оправдателни присъди, отбелязва Асошиейтед прес.

В петък срещу Грайнър започна процес в окръжния съд в Москва. Предвид напрежението между САЩ и Русия заради руската инвазия в Украйна задържането на Грайнър може да послужи като разменна монета в преговорите между двете световни сили, отбелязва Ройтерс.

Изпращането на писмото на Грайнър на Байдън съвпадна с националния празник на САЩ - 4 юли.

"На 4 юли нашето семейство обикновено почита службата на онези, които са се сражавали за нашата свобода, включително на моя баща, който е ветеран от войната във Виетнам", пише Грайнър и продължава: "Боли ме да мисля как обикновено празнувам този ден, защото свободата означава нещо съвсем различно за мен тази година. Осъзнавам, че имате толкова много задължения, но, моля ви, не забравяйте за мен и други американци задържани в чужбина. Моля ви, направете всичко по силите си, за да ни върнете у дома. Гласувах за първи път през 2020 г. и гласувах за вас. Вярвам във вас. Все още имам толкова много неща да направя с моята свобода, която вие можете да помогнете да си върна".

"Липсва ми съпругата ми! Липсва ми семейството ми! Липсват ми съотборниците ми! Направо ме убива като си помисля, че толкова страдат точно сега. Благодарна съм за всичко, което можете да направите в момента, за да ме върнете у дома", завършва Грайнър писмото си.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Обичайна практика е Русия да си осигурява заложници

    05 Юли 2022 8:55ч.

    които после да разменя, обикновено срещу шпиони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МОК

    05 Юли 2022 9:05ч.

    Русия е принудена от агресията на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Логично

    05 Юли 2022 9:20ч.

    света е във война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противник на свободния свят

    05 Юли 2022 9:25ч.

    А нещо да кажеш за САЩ в тази връзка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    05 Юли 2022 10:18ч.

    Я дай примери за тази "обичайна" практика.Хубаво е обаче ако я наложат,че в Щатите има много руснаци,отвлечени от цял свят и осъдени само за да могат янките да унижат Русия.А и приятно е когато някой се осмели да удари шамар на "богоизбраните"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шефа на затвора

    05 Юли 2022 9:04ч.

    Бай Пън да сваля санкциите, иначе - затвор доживот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    05 Юли 2022 9:16ч.

    Аууу, направо цял ден ще рева... Извършваш пресстъпление и пишеш писмо да те спасяват! А пък и баща й воювал във Виетнам, за свободата на сащ! Гледай ти, гледай ти! Сякаш сащ е бил под виетнамска окупация, а сащ се освободили! Наглост, наглост и безочие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛГБТ България

    05 Юли 2022 9:27ч.

    Лесбийка, черна - да се освободи веднага! Това е дискриминация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи