Изпълнителният директор на „Кинтекс“: Давам Корнелия Нинова на съд

Изпълнителният директор на „Кинтекс“: Давам Корнелия Нинова на съд

Завеждам дело срещу министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова за поредните неистини, изречени по мой адрес и в които замесва „Кинтекс“ ЕАД. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Александър Михайлов.

Поводът за реакцията му са думите на вицепремиера Нинова пред медии от днес, че е поискала освобождаването на Александър Михайлов, защото „докато е директор на „Кинтекс“, участва в други фирми с предмет на дейност търговия на оръжие и е прехвърлил договори към тях“.

„Докато до този момент министър Корнелия Нинова правеше само внушения, сега вече казва откровени неистини и това ще стане ясно в съда. Тъй като всяко дело отнема време, а за мен е важно да се разбере цялата истина, ще дам всички факти още сега“, посочва Александър Михайлов в прессъобщение до медиите.

По думите му при назначаването си той притежава две фирми, регистрирани в търговския регистър. Според него именно на тях министър Нинова се е позовавала като повод за съмнение за „конфликт на интереси“.

"Това, което обаче тя пропуска да каже е, че тези две фирми никога не са имали или не са кандидатствали за лиценз за извършване на търговия с оръжие, което следва да е ясно на Корнелия Нинова, тъй като регистърът с лицензирани фирми се администрира от ръководеното от нея министерство", добавят от "Кинтекс".

"Тези две компании никога не са развивали каквато и да е търговска дейност – факт, който може да бъде проверен във всеки един момент. Те са надлежно декларирани от мен в декларацията ми пред КПКОНПИ при назначаването ми за изпълнителен директор и е невъзможно те да са хипотеза за какъвто и да е конфликт на интереси при положение, че никога не са работили“, заявява още Александър Михайлов.

Припомняме, че вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и изпълнителният директор на ДКК Смиляна Нитова изненадващо посетиха държавната компания „Кинтекс“ ЕАД вчера.

На 18 април пък Нинова съобщи, че уволнява ръководството на дружеството заради „заключения на Инспектората на министерството за редица нарушения и конфликт на интереси на изпълнителния директор“.

В отговор дружеството каза, че изобщо не е бил извършван такъв одит, а съдът отмени смяната на ръководството.

Според Михайлов твърденията на икономическия министър по негов адрес се променят постоянно и по тази причина той ще даде още информация на медиите, за да парира бъдещи опити за внушения от нейна страна.

Той посочва, че в миналото си е работил в частни компании, занимаващи се с оръжейна търговия, но последната от тях е напуснал на 1 октомври 2021 г. или близо месец преди да бъдe назначен за изпълнителен директор на „Кинтекс“ ЕАД.

„В никакъв момент не съм бил едновременно ръководител на държавно дружество и участник в частна фирма в същия сектор. Твърдението, че съм „дал договори“ е скандално и цели единствено да урони доброто ми име“, казва още изпълнителният директор на "Кинтекс".

„Министър Нинова днес каза още, че служителите на „Кинтекс“ са отрекли, че работят и изнасят имущество за Русия и Украйна. Затова ще ѝ кажа още нещо, което прекрасно знае – в никакъв момент не е имало съмнение или твърдение, че „Кинтекс“ ЕАД изнася за тези държави. Това, което нееднократно съм заявявал, е че българско въоръжение и боеприпаси е възможно да стигат до Украйна чрез фирми-посредници в Полша, Словакия и Чехия“, допълва Александър Михайлов.

Той посъветва Нинова да провери одобрените от нея договори и дестинации, а след това да информира и обществеността за тях.

„Зная, че в последните дни се казаха много неудобни истини за министър Нинова, което явно я е накарало да предприеме нова, още по-брутална атака срещу мен, за да ме накара да замълча. Всяка нейна медийна изява, в която изказва по мой адрес или този на дружеството невярна информация ще бъде последващо опровергана от мен с факти, документи и хронология“, допълва  Михайлов.


Източник: бТВ

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи