Избраха Врачанския митрополит Григорий за временен наместник на Светия Синод

Избраха Врачанския митрополит Григорий за временен наместник на Светия Синод

На днешното заседание на Светия синод, съгласно член 42, алинея първа от Устава на Българската православна църква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ - Българската патриаршия, единодушно бе избран Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Това каза пред журналисти в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на БПЦ-БП. Той уточни, че наместник-председателят на Светия синод ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит.

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ) заседава днес, за да бъде избран наместник-предстоятел на БПЦ-БП, който в следващите четири месеца да ръководи църквата, докато бъде избран новият български патриарх.

В обръщение от вчера вечерта до клира и миряните на Пловдивската епархия Пловдивският митрополит Николай заяви: „Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо намерение ще информирам и моите събратя - членовете на Светия синод".

Само преди няколко дни изпратихме на вечен покой нашия любим патриарх и Софийски митрополит Неофит, припомни в обръщението си митрополит Николай. В него той заявява, че "още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол. Едни и същи "експерти" по църковните въпроси, измежду които бивши разколници и агенти на Държавна сигурност, които и през 2013 година бяха обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да "кадруват" следващия български патриарх".

Няма как да коментирам изявлението на митрополит Николай, всеки има свободна воля и това е негово лично желание, и негово виждане, което беше представено и в заседанието на Светия синод, каза днес пред журналистите митрополит Киприан.

Попитан както ще стане, ако някой номинира по-късно митрополит Николай, говорителят на Светия синод отговори: "Няма как да се номинира, тъй като вече той си даде отвод от процедурата за патриаршеския престол".

На въпрос какво би станало, ако и други митрополити се откажат, Старозагорският митрополит заяви, че всеки има право на свободна воля. Има митрополити, които не отговаряме на условията, някои имаме стаж, но с ненавършена възраст. Има един митрополит, който има навършена възраст, но няма стаж, обясни митрополит Киприан. 

На уточняващ въпрос дали е окончателно, че митрополит Николай няма да участва в избора, говорителят на Светия синод отново каза, че той го е заявил, но и го е потвърдил в Светия синод. На въпрос на БТА какво ще стане, ако клирът и миряните пожелаят да издигнат митрополит Николай, Старозагорският митрополит отговори, че не може да коментира неща, които не са свързани с него.

Според устава на БПЦ кандидатите за патриарх трябва да са навършили 50 години и да са били начело на епархия пет години. От сегашните 13 митрополити на БПЦ-БП деветима отговарят на тези изисквания, като сред тях е и Пловдивският митрополит Николай.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Дивергент

    19 Март 2024 11:56ч.

    Разсейват се нещо наще духовници.. Главният мюфтия не си губи времето - среща се с рабите - президенти, посланици..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    19 Март 2024 12:42ч.

    точно в случаи като този, нашата църква проявява самостоятелност, така е било и при депортацията на евреите, никакви акламации на царя, че е изпратил македонските евреи в лагерите на смъртта, борили се докрай и победили

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Авицена Драцена

    19 Март 2024 12:48ч.

    Какво съвпадение. На датата на католическия празник на свети Йосиф - договорен баща на Исус и съпруг за Дева Мария, Синодът си избира за временен водач на стадото Григорий Врачански, който получава името си Григорий, когато се замонашва в манастира на родното на ротационната Мария Габриел Хаджидимово. И донесе Габриел благата вест, че намерил се е за Мария българския Йосиф, нищо че Йосиф е станал Григорий, а Мара не е нече Дева. Но да не забравяме за онази много по стара и по-здрава Ботевградско-Врачанска връзка, която също води към Хаджидимово, носещо името на чичото на лечителя Петър Димков. Защо тази връзка се появява отново на 42 -ата година от кончината от лечителя Димков, защо БПЦ е опряло тново до член 42, алинея 1, и защо кандидатите са отново 13? Отговорът търсете сами! Особенно пък, когато ни се повтаря непрекъснато, че от 13 четирима не били читави да водят стадото, но сред тях не е по-ниският от тревата, по-благият от шекер и по-мекият от памук дедо Николай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • целият свят е театър....

    19 Март 2024 13:23ч.

    Всъщност ако правилно тълкуваме божиите знаци, в ротацията на Мария Габриел се чете намек за връщане. Понеже говорим за 13 кандидати за водач на божието паство, което временно ще бъде водено от Григорий, но не от Григорий13-ти, а от Григорий Врачански, и понеже Марийка е родена на 20 май, респективно на датата на която във Врачанския Балкан е погинал Ботев, но както си е по стария календар от преди рязането му, то със сигурност можем да кажем, че отрязаните 13 са върнати вече. Колкото и комично да изглежда с точно тези актьори на театралната сцена. Фарсът също е форма на изкуство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    19 Март 2024 12:56ч.

    Доста ояден тоя поп, явно светските наслади не са му чижди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Март 2024 13:17ч.

    Този път д-р Косев е прав, действително винаги съм се чудила защо днешните български попове са толкова дебели.... Когато отида на църква по някакъв повод в нашия квартал, те ядат пред хората.... Не знам какво да кажа, толкова пари съм дала за ремонта на тази църква! Спомням си сръбския патриарх Павле, който водеше сърбите по време на "евроатлантическите бомбардировки" над цивилното население в Белград, как изглеждаше и как сърбите, които не са баш толкова набожни, заляха с шествия цялата държава на погребението му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    19 Март 2024 14:25ч.

    на мен най-много ми харесва митрополит Серафим, на 4 юли навършва 50 години

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    19 Март 2024 18:37ч.

    Според вътрешен правилник точно Врачанският митрополит Григорий следва да бъде временен наместник на Светия Синод. Негово Високопреосвещенство е с най-висок епархийски коефициент. Този параметър се пресмята лесно - чистото телесното тегло на митрополита, без църковните атрибути и регалии, се разделя на средното тегло на мирянин от неговата епархия. При Григорий този параметър е 1.78.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи