Изборът на председател на НС се отлага за след Великден

Изборът на председател на НС се отлага за след Великден

Изборът на председател на Народното събрание се отлага за след Великден. Председателстващият заседанието Вежди Рашидов обяви, че следващото заседание ще бъде в сряда в 10 часа, съобщава БНТ.

След фалстарта с избора на председател на 49-ото Народно събрание и днес продължават разговорите по законодателните приоритети на парламентарните сили. Вчера стана ясно, че изборът на председател на практика ще зависи от тях.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че иска да направи правителство с ПП-ДБ. "Имаме много ясни задачи - правителство между тези две партии, правим всичко възможно, въпреки Атанас Атанасов. Днес ще направим 2 комисии от двете груп - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - правна и финансово-бюджетна, за да разгледаме бюджетна програма. Нашият основен приоритет е правителство между ГЕРБ и ПП. Готови сме на много компромиси", заяви Бойко Борисов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че се надява да бъде направена следващата стъпка с излъчване на работни групи от ПП-ДБ и от ГЕРБ, които да обсъдят заложената като основа законодателна програма, за да се прецени дали вариантът с ротационното председателство на НС може да сработи с реален смисъл. В отговор на въпрос на БНТ дали може да се намери съгласие за правителство Петков уточни, че става въпрос единствено за обща законодателна програма.

Първият опит беше неуспешен, след като и двамата кандидати за поста - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане", не събраха нужната подкрепа. От ПП-ДБ предложиха двете най-големи парламентарни групи да излъчат председатели, които да се редуват на ротационен принцип.

Последва дълго заседание на председателския съвет, на който не беше постигнато съгласие. Вежди Рашидов разпусна парламента без да удари звънеца, така днес ще продължи заседанието от вчера. А от ГЕРБ заявиха, че няма да отстъпят председателското място и не приемат ротацията.

По инициатива партията на Бойко Борисов последва среща с Продължаваме промяната-Демократична България, която обаче завърши без резултат.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • 123

    13 Апр 2023 10:25ч.

    Борбата е за чекмеджето, къде да отидат мангите, не за правителство, газ или Бг

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила ваканция

    13 Апр 2023 10:52ч.

    Хайде бързо, че ваканционните резервации започват да текат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама разбира се

    13 Апр 2023 13:16ч.

    Отложете го, боядисайте си яйцата и после ще го избирате тоя председател (нам за какво ви е).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    13 Апр 2023 10:53ч.

    Колко беше заплатата на тези хрантутници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z T.M.

    13 Апр 2023 11:31ч.

    Защо не си гласувате една двумесечна Великденска ваканция, че много изморени изглеждате. Докато служебното правителство организира следващите избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    13 Апр 2023 12:18ч.

    Къде оставихте Тошко Хаджи....не знам кой си... Циркът да е пълен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако са останали разследващи журналисти

    13 Апр 2023 13:01ч.

    нека да направят проучване в следващите дни КОЛКО БЪЛГАРСКИ ПОЛИТЕЦИ, ЛУДЕРИ И ПРЕЦИДЕНТИ ще посетят лично български православен храм (не аудиенция при Патриарх, Митрополит или папа, а именно в осветен храм), прекръстят се правилно и целунат икони. Да не говорим, че съгласно Конституцията и историческия си дълг, следва да знаят наизуст Символът на вярата и да го изговорят наглас през време на литургията. Резултатите от разследването биха били потресаващи !!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    13 Апр 2023 14:02ч.

    Тъй! Значи. Да видим сега като теглим калема. Найсет пъти избори за две години и канче. Тирове с пари за организация, охрана, провеждане. Още тирове с пари за заплатите на тия хубави хора, които...ОТНОВО ОТКАЗВАТ ДА РАБОТЯТ!? ПАК!? ОЩЕ ОТ СЪЩОТО!? Срещу щайга с пари месечно!? МОИТЕ пари. ВАШИТЕ пари. Парите за детската болница. За магистрала Хемус. За детските градини на децата ни. Срещу какво?! Срещу НИЩО. Тия мамини убавци ОТКАЗВАТ да работят. Отново. Абе ей! А по сто тояги на голо, а!? Ама иначе всички все много знаят. Какви били заплатите на лекарите, колко плащали на актьорите, защо увеличават заплатите във Филхармонията. Примерно. Обаче това, че ТЪПИТЕ ТОЛУПИ на паважа НЕ ИСКАТ да работят ви е ок, а!? В сряда щели да заседават! Мамицата ви. А ако един хирург реши в СРЯДА да оперира детето ви, щото ДНЕС не му е симпатичен анестезиолога от екипа, а!? Не е истина какво дъно сте, ей. Не е истина. Тояга за вас! И чукане на камъни в кариера!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи