Иво Христов: Втори мандат на президента Радев е ключов за продължаването на оздравителния за България курс

Иво Христов: Втори мандат на президента Радев е ключов за продължаването на оздравителния за България курс
„Провеждането на честни избори е голям успех на служебното правителство“, смята евродепутатът.  

 

„След години на съмнения в честността на изборите най-сетне можем да се доверим на резултата. Очевидно силно бе ограничен платеният вот. Достатъчно е да се видят резултатите в ромските махали, където почти нямаше гласуващи. Това ограничаване на платения вот доведе до обезсмислянето му, така той не влияе на изборния резултат. 

 

На второ място, вотът бе отчетен много по-прецизно благодарение на машинното гласуване, което оправда себе си, въпреки насаждания скептицизъм и въпреки опитите на ГЕРБ да го саботират години наред. Малкият брой невалидни бюлетини също помага изборите да бъдат достоверни и честни.“

 

Това коментира в предаването „По-полека“ в ефира на Дарик радио Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. 

 

„Най-сетне и гласът на българите в чужбина бе чут, за което те отдавна пледираха. Това е голям успех на служебното правителство – да организира честни избори в България след години на съмнения. Стана ясно кой е купувал гласове и как са печелени изборите през последните години“, добави още Христов. 

 

По думите му, има шанс за съставяне на стабилен кабинет и това е в интерес на повечето партии в парламента. 

 

„Въпросът е какъв ще е резултатът от такъв кабинет, каква ще е цената на компромиса и какъв политически и икономически курс ще възприеме кабинетът“, смята Христов. 

 

Евродепутатът смята, че анонсът на ПП "Има такъв народ" не е обнадеждаващ.

 

„Вътре откривам твърде смущаващи идеи. Служебното правителство положи немалко усилия да изсветли дейността на Българската банка за развитие и да я върне към изначалната ѝ мисия - да кредитира дребния бизнес. Сега "Има такъв народ" заявява намерение да я приватизира. В плановете на ИТН четем също, че актуализация на пенсиите ще има, ако има икономически растеж. Колцина ще дочакат този икономически растеж, кога се очаква? Все още сме в условия на криза“, каза още Иво Христов. 

 

По думите му, това са остеритетни мерки, вдъхновени от неолибералната философия, която е изживяла времето си. 

 

„В Южна Америка неолибералните мерки доведоха до катастрофи, в Европа там, където са прилагани, днес се ревизират“, допълни Христов.

 

Според Иво Христов са налице много смущаващи неща в заявените от „Има такъв народ" намерения; включително отсъствието на каквато и да било яснота по отношение на личността на главния прокурор Иван Гешев.  

 

Евродепутатът каза още, че партиите от опозицията би трябвало да загърбят идейния снобизъм, за да осъществят работещ кабинет, тъй като всички те биха понесли тежки щети в случай на трети поред предсрочни избори. 

 

“Те ще ги понесат и в двата случая - ако не съставят кабинет, ще загубят подкрепа. На трети предсрочни избори може да се появят и други партии - някои от тези, които сега са под чертата, може би и нови обединения, които рискуват да се намесят в играта на партиите, които днес са представени в парламента, на техен гръб. Ако пък съставят кабинет, ще трябва да се отметнат от принципите си в името на компромиса и това ще също ще навреди на имиджа им. Виждаме от вчера, че "Демократична България", която до този момент не заявяваше желание за диалог и в чиито среди също се демонстрира известен снобизъм спрямо избирателите на "Има такъв народ", заяви, че е готова за разговори и е склонна да даде подкрепа, но не и министри. Партиите вече са по пътя на компромиса, въпросът е на каква цена“, каза Иво Христов. 

 

Евродепутатът обясни заявката на „Има такъв народ“, че не желае подкрепата на БСП с факта, че всяка партия, особено новопоявила се, иска да оформи много чист, девствен, неопетнен облик и не желае да се отърква у заварените партии.

 

„БСП е най-старата измежду тях и може би затова попадна в групата на нежеланите. Така или иначе, „Има такъв народ" трябва да преосмислят това поведение, ако искат да съставят кабинет, чисто аритметически. Много по-пагубно ще е, ако приемат подкрепа от ГЕРБ или ДПС. Макар че те заявяват, че не желаят такава подкрепа, нищо не пречи те да я получат в парламента. Никой не може да възпре тези две партии да подкрепят „Има такъв народ" и да станат част от парламентарно мнозинство, което от самото начало ще бъде фалстарт.“

 

Според Христов, трябва да бъде потърсен широк консенсус по теми, които обединяват обществото; консенсус, към който трябва да бъде приобщена и БСП, която е имала последователно поведение по важните за обществото теми. 

 

„Има такъв народ“ трябва да се вслуша и в социалните тези, които защитава БСП, защото без тях един бъдещ кабинет няма да успее. Да се прилагат мерки на остеритет в България е пагубно, защото голяма част от българския бизнес е дребен. Този дребен бизнес разчита само на вътрешното потребление. Вътрешното потребление, вследствие на кризата, е много ниско. За да го задвижим, трябва да повишим доходите, трябва да се търсят кейнсиански рецепти. Трябва да се повишат пенсиите, да се търси повишаване на доходите сред работещите, което ще задвижи цялото икономическо колело, а не да се мисли само за експортно ориентираните фирми, които са важни за българската икономика, но не съставляват нейната основна тъкан“, категоричен бе Христов. 

 

Евродепутатът каза още: „Ние сме в началото на пътя от олигархично-авторитарен режим към демокрация. Преди 30 години СДС внушаваше същото - че изберат ли го, ще навлезем в нова ера. Но това не се случи. И не просто не се случи, но се отклонихме далеч встрани от демокрацията. В България тя живя само няколко години, при всичката условност на тази констатация. В последните 12 години демокрацията бе методично погазвана. В този смисъл, отстраняването на всички онези корупционери и некомпетентни назначенци по партиен признак е само първа стъпка към възстановяването на демократичните норми в България. Има ред неща, които трябва да се сторят, за да се постигне баланс между институциите; за да се върнем към едно функциониране в рамките на закона, от което отдавна сме се отклонили.“

 

„Този път трябва да подходим през принципите; да разберем и осмислим какво е демокрацията, ако искаме да я построим функционираща“, смята Христов. 

 

„Политиката трябва да излезе от медиите. Ние бяхме медиакрация - страна, управлявана през екрана. Политиката трябва да се върне в институциите и да се практикува там, според закона. Без излишни фанфари, без ежедневно облъчване на гражданството. Без разпалване на обществените бесове.  Просто трябва да влезе обратно в каналите, в които традиционно се движи.“

 

Според Христов, много хора виждат в проекта „Има такъв народ" сянката на ДПС, защото партията се е появила изненадващо, без икономическа основа, без афиширане на ясни политически идеи и лица  - предимно от бълбукането в социалните мрежи и от авторитета, натрупан вследствие на дългогодишното присъствие в телевизиите. 

 

„Нормално е да има резерви у хората. Мисля, че и сред самите избиратели на "Има такъв народ" има неяснота относно намеренията на партията и те също чакат разяснения. Всички българи чакат тези разяснения“, каза Иво Христов.

 

„Втори мандат на Румен Радев е важен не толкова за самия него, колкото за страната, тъй като около него е генерирана немалка обществена енергия, която, въпреки всички спънки, успя да постигне значими резултати в хода на последната година. Виждаме, че обществените настроения съзряха за нещо ново; че изгазваме от авторитарен режим, колкото и тудно да е това; че действията на назначения от президента служебен кабинет се приветстват. Разкриват се порочни схеми. Изборите вече се провеждат по ясни правила. Това са същeствени постижения. В този смисъл, оставането на президента Радев на поста му е ключово за продължаването на оздравителния за България курс“, категоричен бе Христов.

 

Евродепутатът коментира и въпроса за политически проект на президента Радев: „Въпросът беше поставян още от самото начало на встъпването му в длъжност. Това е въпрос на негово решение. Лично аз не виждам нищо лошо в това да бъде създаден политически проект около президента, това би било логично. Но, както виждате, той е лоялен човек, не направи подобна крачка. Беше коректен с партията, която го излъчи - БСП. Тя със сигурност щеше да бъде донор на гласове при създаването на евентуален президентски проект и държавният глава не се реши на такава стъпка.“

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Христо

  18 Юли 2021 15:37ч.

  има ли глупаци да се прегнат на тази мантра.... не!?...и правилно...стига разделение, стига омраза! РР не е президент, а политически брокер...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честни избори ли?!

  18 Юли 2021 15:46ч.

  Начело на ЦИК секретарка и съпартийка на Николай Цонев, НДСВ, които нагласиха резултатите с преляти гласове от циганите на Северозапада и тези зад граница, за да спечели ИТН. И след това се пробваха да ни пробутат правителство на ИТН като НДСВ-2. Да видим вторият им опит, как ще продължат да манипулират? И никой не желае да "изчегъртва" кадрите на ДПС, нито да ги определя като омразно статукво, дори Фигуранта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оздравителен курс към...

  18 Юли 2021 15:50ч.

  Задължителна масова ваксинация. Цифров контрол над всеки, здравен сертификат с QR код дори за да влезеш в хлебарницата. Джендър образование. Децата от малки ще се учат да мастурбират, да бъдат гейове или лесбийки, ролеви игри. Позитивна дискриманция в обществото - малцинствени представители ще се назначават с предимства на всякакви постове. Цензът и компетентността не трябва вече да имат значение, ако е правилният човек, дори 2+2 = 5 ! Пропаганда на семейство с едно дете, най-добре на бездетни семейства. Узаконяване на гейските бракове и предимство на ЛГБТ двойки при осиновяване на деца ! Промяна на Българската Конституция от където да отпаднат всякакви стари дефиниции що е семейство, що е мъж или жена. Има само и единствено социален пол ! Узаконяване на евтаназията. Узаконяване на педофилията. Узаконяване на меките наркотици, а може и на по-"твърдите". Базов социален доход за ваксинираните, които не искат да работят. Квоти за гражданите при потребление на електричество, вода, храна. Забрана на говедовъдството и активно налагане на веганството. Започване на обществена дискусия върху евентуалните ползи от канибализма като начин за намаляне на парниковите емисии. Включване на България в инициативи за "климатични локдауни". Увеличаване на американското военно присъствие у нас .... и т.н и т.н много предизвикателства очакват България по пътя й на синергия със САЩ, под мъдрото ръководство на Румен Радев ! Много реформи има за правене !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още по-наложително е излизане от ЕС

  18 Юли 2021 15:51ч.

  А най-наложително, даже спешно, става излизането от НАТО и "Три морета". Преди да са ни вкарали в беля!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, Ице

  18 Юли 2021 15:51ч.

  Триморецът - проект на Козяк е ясен за всички. Преди гласувах за него и сгреших. Беше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Прецизно преброяване на гласовете”?!

  18 Юли 2021 16:22ч.

  Каквото е зададено на машината, това ще изплюе. Или каквото запише в протокола комисията. Няма никакви хартиени доказателства, които да се сравнят с резултата на машината. По-зле и от измамата САЩ2020.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "това е в интерес на повечето партии в парламента"

  18 Юли 2021 16:29ч.

  Бях останал с впечатлението, че правителството се избира от партиите в парламента В ИНТЕРЕС НА Суверена. Пък Радевият човек вика, че правителството се избира в интерес на партиите, и то не на всички... Дали от Радев го е чул?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  18 Юли 2021 16:39ч.

  Втори мандат на натовския генерал, който глупаците смятат за български президент, ще доведе до там, че синергията със стратегическия дневен ред на САЩ ще бъде пълна и ще станем единствената в НАТО бананова република, с главен разпределител на бананите оня от Трите морета. Започна предизборната кампания на Масона и достойната част от нацията трябва да му покаже червен картон, а за него да гласуват само Лудите. Льотчик, вън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малииии

  18 Юли 2021 16:51ч.

  Голема тролска мобилизация! Много нервнички нещо. Ще гласувам за Радев дори само затова, че не ползва тролове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е типично христоматийно тролене:

  18 Юли 2021 16:56ч.

  "Малииии на 18.07.2021 в 16:51 Голема тролска мобилизация! Много нервнички нещо. Ще гласувам за Радев дори само затова, че не ползва тролове."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • льотчик , вън!

  18 Юли 2021 17:01ч.

  Тролите викат Дръжте тролите. Намерете си статията Разкрити са -цяла армия троли на Румен Радв във ФБ. И тук има двама трима, въпросът е гласуващите за Фатмака да са малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  18 Юли 2021 17:13ч.

  Обратното броене за Льотчика започна.В Епицентър одеве ДПС го нарита яко, заявявайки, че го смята за разединител,и ИТН, и ДБ ще го отсвирят, и в БСП половината не го ще и наесен зад тоя наглец ще останат само бабикяните. Денят, когато Цик ще обяви новия президент, ще е прекрасен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванка

  18 Юли 2021 17:18ч.

  "Последните 12 години демокрацията бе методично погазвана". Абе проф. Христов, така казано излиза, че преди 12 години всичко е било в бяло. Все едно не ги е имало Беров, Виденов, Костов, Царя и вся остальная.....!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съветник на президента

  18 Юли 2021 17:28ч.

  Твърденията, че г-н Радев щял да замине за САЩ след загубата си, са клеветнически. Отдавна гжа Мустафа му е обещала престижната позиция трети секретар в посолството на САЩ, отговарящ за поддръжката на сградата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Абе проф. Христов"

  18 Юли 2021 17:33ч.

  Иванке, този НЕ Е професор Христов. Този е негов съименник, журналист, от екипа на Радев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софеанец

  18 Юли 2021 17:50ч.

  Българите в чужбина не бива да гласуват у нас, защото плащат данъците си в други страни, т.е. нямат принос за издръжката на страната. Митологемите за преведените пари не вършат работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванка

  18 Юли 2021 17:50ч.

  До 18.07.2021 в 17:33 - напълно сте прав, моя грешка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елена Гунчева

  18 Юли 2021 19:33ч.

  „Страната ви си има кукловод, който дърпа конците на премиера и правителството, без значение кой ще е той. Същият дърпаше конците на Борисов, а сега и на служебното ви правителство“ Стив Ханке

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загоров

  18 Юли 2021 20:42ч.

  Иво предаде президента и стана паж на Корни, за да отиде в Брюксел. Сега предава Корни, за да стане отново паж на Радев , когато му свърши мандата в ЕП. Иво добре си играе картите. Глупаци са тези, които му вярват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха

  18 Юли 2021 21:05ч.

  И аз мисля като Загоров. Никакъв втори мандат за Радев. Втори мандат е нужен на него, а не на страната. Триморци не са ни нужни начело на държавата. И откъде да сме сигурни, че изборите са били честни? Толкова много невалидни бюлетини имаше. Машинното гласуване също не е гаранция за честност, софтуерът може да се манипулира. Освен това много хора се уплашиха от машините и не упражниха правото си на глас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кои са другите кандидати за президент, че само за Радев говорят

  19 Юли 2021 7:16ч.

  Някакво свръх недоверие изпитвам, струва ми се елементарен кариерист господинът с тематичната снимка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Машинното гласуване се манипулира

  19 Юли 2021 7:17ч.

  ИТН ги зимъкнаха от нищото, никой не може да ни убеди, че толкова народът е прост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  19 Юли 2021 8:54ч.

  Машинното гласуване е било около 40%, 60% е било на хартия. Такива санофициалните данни от ЦИК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво Х. е поредниятРЕНЕГАТ присламчил

  19 Юли 2021 13:32ч.

  се до Радев и Радевица,виж Дъбов,Гергов и най-паче лекето Станишеф и този тип ще ти стана кристално ясен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато

  19 Юли 2021 17:26ч.

  продължавате да си мислите, че нещата ще се оправят чрез избори, или чрез "демокрация", много се лъжете. Няма да се оправят. България ще се включи в Триморието, независимо кой ще бъде президент и независимо как и какви избори ще бъдат проведени. Страната ще бъде член на НАТО и ЕС, до тогава, докато друг не реши членството и да бъде прекратено, независимо как се отразява това на народа на страната и независимо от неговите желания. През това време на народът ще бъдат предлагани най-различни ТВ-предавания, шоута, реклами на неща които стопират това или онова, които поразяват "право в целта", които намаляват газовете, карат слепите да прогледнат и др.п. Нищо особено няма да се случи. Най-много да се появят пак няколко "луди глави", за които пише Захари Стоянов, и на които се дължат възстанията ни срещу робството, но които са наричани "луди" от целия ни народ, а след освобождението са бързо забравени, гробовете им в неизвестност, а ако са известни - обрасли с бурени и тръни, а на един даже и лозе. Роднините им докарани до просия, като в същото време от хазната се изплащат пожизнени пенсии на чужденци, успяли да убедят правилния държавен чиновник, че са били най-яростните "поборници" за българската свобода. Това е. Нищо ново под слънцето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи