Иво Христов: Внушава ни се, че доставките на оръжие са проява на хуманност, а миролюбието е патология

Иво Христов: Внушава ни се, че доставките на оръжие са проява на хуманност, а миролюбието е патология

„Анализът на украинската война се свежда до упражнение по инфантилизъм“, смята евродепутатът

„Разбира се, че можем да живеем без руски газ. Въпросът е на каква цена. Нека първо видим как, откъде, в какъв срок, с какъв ритъм и на каква цена бихме получавали газа, договарян от Кирил Петков по време на посещението му в САЩ. Трудно ми е да повярвам, че геополитиката може да отмени географията. Да вземем предвид дистанцията, от която ще трябва получаваме този газ, пътните разходи, разходите по втечняване и газифициране. Трудно ще излезе това уравнение. Да оставим настрана, че към схемата се появява и посредник.“ Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D) и началник на кабинета на президента Румен Радев в периода 2017-2019 г.

„Откакто Радев е президент, съм чул по негов адрес обвинения, че е „руски наместник“, след това – че е „триморец“ и „американски генерал“. Напоследък тези две тези съжителстват и се сменят от сутрин до пладне. Не им обръщам особено внимание. Това са пропагандните тези на враждебните към президента политически сили, които не проявяват кой знае какво въображение и даже нямат грижа да ги направят правдоподобни“, категоричен бе Иво Христов. 

По думите му, президентът се придържа към една абсолютно реалистична линия на невъвличане на България във войната. Евродепутатът констатира наличието на организирана и омерзителна кампания, целяща да дамгоса всеки трезвомислещ човек, враг на войната, миролюбец, като враг на демокрацията и враг на Европа: „Нима е необходимо Путин да каже на някого, че трябва да е срещу войната, защото той няма да се сети сам? Всеки нормален човек би желал близките му да са живи и здрави; домовете ни да останат цели.“

Според Иво Христов, напълно в духа на Оруел, който казва: „Войната е мир“, в момента ни се внушава, че доставките на оръжие са проява на хуманност, а миролюбието е вид отклонение от демокрацията и патология. 

„Това може да платим скъпо. Още в деня, в който парламентът гласува военно-техническата помощ за Украйна, се стигна до сблъсъци по улиците на София. Оттогава навсякъде има напрежение. Това беше лесно предвидимо. Ясен е градусът на напрежение и екзалтация от двете страни. Ясно е, че зад всяка от страните стоят и външни сили.“

„Анализът на украинската война се свежда до упражнение по инфантилизъм в момента“, смята евродепутатът. 

По думите на Христов е ясно, че агресорът е Русия, както и е истина, че жертвата е Украйна. Той бе категоричен обаче, че в този анализ липсва предисторията на конфликта: „Липсват трети страни. Липсва позицията на САЩ. Когато виждаме фланелката на Зеленски, продадена на търг в Лондон, Зеленски на наградите „Грами“, все пак си задаваме въпроса кой и защо устройва тази световна кампания по утвърждаване на украинската кауза.“

„Смущава ме позицията на западните съюзници, част от които сме и ние. На срещата в Рамщайн бе обявена война до победен край. Това значи, че колкото повече успява нашата стратегия, колкото повече Русия е на прага на поражението, толкова повече тя ще бъде изправена пред съдбовен избор да употреби или не ядрено оръжие. Имаме ли интерес от това? Лесно ли се постига победа над ядрена сила? На какво разчитаме, за да не употреби ядрено оръжие? Сами се поставяме на произвола на решението на Москва“, каза още евродепутатът.

По думите му, никой не адвокатства на Путин, а отговорността за този конфликт ляга върху този, който е предприел първата стъпка: „Така ще бъде записано в историята. Значи ли това, че България трябва да се саможертва за чужди интереси? Очевидно е какви гигантски интереси са ангажирани в този конфликт. В Европа газовият пазар преминава от Русия към други доставчици. Това е многомилиарден пазар. Нефтеният пазар също. Трябва ли България да бъде на първа линия в конфликт, в чието разпалване не е участвала?“

Иво Христов определи като „абсурдно“ съревнованието кой ще достави повече оръжие. „Иронизира се позицията на тези, които се обявяват за невъвличане на България във войната; наричат я „снишаване“ – по аналогия със „снишаването“ на Тодор Живков. Всеки, който е чел бойния устав на българската армия, знае, че когато летят снаряди и куршуми, единственото правилно решение е да се снишиш. Нищо няма да постигнеш, ако се изложиш на куршумите.“

„Да не се опитваме да решаваме глобалните въпроси, като поканим кризата у нас. Ние трябва да имаме логично поведение, каквото президентът дефинира – да оказваме пълно хуманитарно съдействие на бедстващите, на хората, които пристигат в България и имат нужда от нашата помощ. Това е огромна роля. Но не е необходимо да се превръщаме в цел“, призова евродепутатът.  

Иво Христов припомни, че през 40-те години на миналия век цар Борис не праща войски на Източния фронт: „Тогава го обвиняват, че не е направил точния цивилизационен избор. Проф. Цанков казва: „Как може такова нещо?!“ А днес всички благодарим за това решение. За разлика от унгарци, румънци и прочее, които са жертвали армиите си на Източния фронт.“

„Необходим е здрав разум, което не значи да сме враждебни към Европа или демокрацията, или да сме „путинисти“, както внушават пропагандистите. Да съхраним своята земя и инфраструктура, човешкия живот на българите“, категоричен е Иво Христов. 

„Не съм от хората, които си обясняват подобна глобална криза с психическото състояние на някой от актьорите“, каза Христов в отговор на коментар на водещата относно психическото състояние на Владимир Путин. 

„Очевидни са раздвижванията на световния петролен пазар. Става въпрос за глобално пренареждане на пластовете. В този смисъл, психиката на един човек може да бъде рисков фактор, но не може да бъде универсално обяснение.“

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/ 

 

 


 

 

Коментари

 • Понякога е точно така.

  11 Май 2022 20:10ч.

  В една друга война социалистическият лагер снабдяваше Виетнам с оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  11 Май 2022 21:33ч.

  Истинската позиция е обявяване на война и заминаване на фронта .............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sima

  12 Май 2022 16:23ч.

  Maintain the exceptional work !! Lovin' it! http://94.232.184.168/index.php?name=Account&op=info&uname=xubidim

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Soila

  12 Май 2022 17:30ч.

  thank so considerably for your web site it aids a great deal. http://bbs.eduzhe.com/home.php?mod=space&uid=181745

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chad

  12 Май 2022 19:09ч.

  You're a really helpful site; could not make it without ya! http://www.anqingonline.com/home.php?mod=space&uid=137876&do=profile

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Temeka

  12 Май 2022 19:20ч.

  Love the website-- really user friendly and lots to see! http://www.anmboard.org/forum/profile/wakahyjo/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Carissa

  12 Окт 2022 13:27ч.

  видео музыка смотреть онлайн фильмы сериалы

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  11 Май 2022 20:12ч.

  Внушава се Мунчо, че Украйна ако бъде подпомогната ще спечели тази война. А това, което ти искаш е България да се сниши, да стои на два стола и накрая нито приятел с Русия, нито с доверие от страна на Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо-майнев

  11 Май 2022 20:35ч.

  Взимай автомата и отивай при Азов .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  12 Май 2022 15:03ч.

  Ти ко предлагаш да сме доверени слуги на запада или набити роби от Русия? А за президента ми нормално самия той Радеф си каза аз съм НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  11 Май 2022 20:23ч.

  Това не е ли Иво Инджев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво Минджев вече се сражава в подземията на Азов

  11 Май 2022 21:04ч.

  Не троли, за разлика от реститутките като тебе

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поради какви причини Русия е обявена за наш враг?

  11 Май 2022 21:43ч.

  Някой може ли конкретно да ги артикулира?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами по съвсем конюнктурни причини

  11 Май 2022 23:42ч.

  След някой и друг ден, конюнктурата може да изиска Русия пък да ни е пръв съюзник, партньор, а защо не и направо - приятел. Пазар бе, пазар ...!!! Но, някои задължително ще висят по колесниците на Херкулес-ите, излитащи от летище София ... или пък Граф Игнатиево. Пазар, бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единствената промяна при тоя,

  11 Май 2022 23:17ч.

  е прическата му. Бива си ги бръснарите в Брюксел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Her Majesty

  12 Май 2022 0:36ч.

  България изобщо няма място в конфликта между Руската империя и /сащ/юк/укрите и пуделите/. Платените антибългари които продължават да тикат България в конфликта , не знаят с каква тежка карма се натоварват, те и поколенията им. Това е факт. За тях е по добре да си купят въженца .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елементарен мунчовист

  12 Май 2022 7:50ч.

  При този всичко е ясно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  12 Май 2022 13:55ч.

  Нещастието на ръководещите овчари от ЕС е не трагедия, а фарс ! Толкова пък чак въртоглаво да нюшкат и следват пикливата диря на дръгливиа койот, е то чак такива безмозъчни редови овце, няма !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи