Иво Христов в ЕП: Китай зарежда в руската бензиностанция, за нас остана страхът от ракетите

Иво Христов в ЕП: Китай зарежда в руската бензиностанция, за нас остана страхът от ракетите

„Илюзия е да мислим, че в новия свят ще съхраним своята свобода и благоденствие под чужд чадър“, каза българският евродепутат

„Мнозина се шегуваха доскоро, че Русия е бензиностанция с ядрени ракети. Звучеше духовито. Днес Китай зарежда в руската бензиностанция, а за нас остана заплахата от ракетите“. Това заяви вчера в свое изказване в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В Страсбург Европейският парламент провежда своето редовно заседание.

„Това е резултатът от стратегическото ни късогледство и липсата на воля Европа да играе своя роля в глобалната политика“, каза още българският евродепутат.

По думите му, Европа е култура, социален модел и равноправие, а днес тя е разпъната между полюсите на евроатлантизма и новите геополитически амбиции на Изтока. 

„Илюзия е да мислим, че в новия свят ще съхраним европейската свобода и благоденствие под чужд чадър. Нашата демокрация и нашата икономика вече деградират“, смята Христов.

„Смятам за неотложен дебата за стратегическа автономия на Европа. Той е закъснял, но необходим. Предизвикателството е: да балансираме съюзническите си отношения със САЩ, да установим продуктивен диалог с Китай и да предложим своя, европейска инициатива за изход от войната в Украйна“, завърши изказването си Иво Христов. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • "европейската свобода и благоденствие" - това от някакъв sci-fi филм ли е?

    18 Апр 2023 10:21ч.

    "Нашата демокрация .......... деградират" - Демократурата ви по-скоро процъфтява - при следващата пландемия дори е възможно да поставите опитните мишки под напълно пълен контрол, без известните провали в контрола и тиранията от миналата пландемия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трансформация

    18 Апр 2023 10:43ч.

    Смях! Ако Русия беше навремето бензиностанция с ракети, то как да наречем Щатите днес - изкопаемите продукти са главния им износ през миналата година, след като ЕС се съгласи да играе ролята на обран глупак :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелени ски

    18 Апр 2023 11:29ч.

    Всичката им свобода и благоденствие бяха на гърба на неоколониализма и преди всичко на евтините ресурси на Русия и Китай. Сега ще ги оставят голи като пушки, и без инженерни кадри, защото без умни и добре образовани руснаци, китайци, индийци и иранци даже едно болтче с лява резба няма да могат да си произведат. Накрая ще пукнат, рупайки обезценена зелена шума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    18 Апр 2023 11:38ч.

    When you discover you’re riding a dead horse, the best strategy is to dismount.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    18 Апр 2023 11:38ч.

    Този левундер въобще не разбира света.Целият е в плен на опорки и клишета.Другата страна на жълтопаветниците.Да отива на "похода за мир" , там е за него.Въобще не схваща гигантската геополитическа тектоника.Въобще не разбира, че войната е неизбежна.Дали е чувал за "клопката на Тукидит". Дали схваща връзката между Тайван и Украйна ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    18 Апр 2023 12:10ч.

    https://glasove.com/istoriqta-na-1-snimka/greym-alisyn-i-kapanyt-na-tukidid-sasht-i-kitaj-vyrvyat-kym-vojna

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    18 Апр 2023 11:58ч.

    Късно е либе за китка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разликата между Шишо Бакшишо

    18 Апр 2023 12:07ч.

    и евродепутата е, че последният използва три пъти повече думи, за да каже същото. Ще умрем, ще станем роби, прецакахме се, всичко върви към развала. Е, и?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалък

    18 Апр 2023 12:53ч.

    Копейкаджия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    19 Апр 2023 0:41ч.

    Пипчага,такива като теб ги е страх.Светът е несправедлив,но има възмездие за всеки,рано или късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jordanka J

    19 Апр 2023 7:25ч.

    За каква свобода ми говорите.Спомнете си за Херо Мустафа.Тя уредила да купим още самолети от САЩ.Тя била в дъното на "Магнитски".На преклонна възраст съм,но такова грубо вмешателство не съм виждала.Включително и телевизионни внушения.Ежедневно и ежечасно ни заливат с фалшиви интерпретации на събитията и се мъчат да ни манипулират.Телевизии управлявани от вън.Това е пълно безумие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи